eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
25°C
Ankara
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Açık
25°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C

Prof. Dr. Ömer ÖZYILMAZ

1952 yılında Erzurum’da doğdu. Lisans düzeyindeki öğrenimini İlahiyat alanında yaptı. 1981’de Eğitim Bilimleri Asistanı oldu. İki yıl, İst. Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümünde, yüksek lisans bilimsel hazırlık çalışması yaptı. 1984 yılında Uludağ Üniversitesine nakletti. Bu üniversitede Eğitim Bilimleri Alanında 1986’da Yüksek lisans, 1991’de doktora ve 1996’da doçentlik çalışmalarını tamamladı. 1995-2007 yılları arasında iki dönem Erzurum Milletvekili olarak Parlamento’da görev yaptı. Özyılmaz, sivil toplum, siyaset, ilim ve cemiyetçilik ekseninde bir müktesebata sahip. Yayınlanmış çok sayıda yazı ve kitapları mevcut. Maarife özel bir ilgisi ve farklı alanlarına dair çalışmaları var. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 24 Şubat 2021 Tarihinde de, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyeliğine atandı.

    Gençlerimiz Kimlik Sahibi Olmalıdır

    Kimliğin Tanımı:

    Anlamı çok tartışılan kimlik kavramını biz şu anlamda kullanacağız:

    Kelime olarak kimlik, birinin belirli bir kimse olmasını sağlayan özelliklerin bütünü ve bir insanın kim olduğunu kanıtlayan belge, kimlik belgesi, hüviyetianlamına gelmektedir.

    Kavram olaraksa kimlik, Bir kişi, toplum veya milletin kendine özgü inanış, düşünüş ve yaşayış biçimi; dil, töre ve gelenekleri, toplumsal değer yargıları) ve kurallarından oluşan özellikler bütünüdür. Bu tanımdan, kimlik kavramının şu iki boyutunu çıkarabiliriz: Bunlar:

    a- Bireysel (ferdi) olarak kişinin bir kimlik sahibi olup olmadığını, kimliği varsa onu ne kadar içselleştirdiğini, bu kimliğini başkaları ile olan ilişkilerine kadar yansıtabildiğini belirtir.

    b- Kimliğin kolektif yönü, kişinin ait olduğu aile, toplum ve milletini, onların değerlerini ve dünya görüşlerini tanımlar. 

    Kimlik kavramı, ‘Ben kimim?’, ‘Ben hangi millettenim ve onun bağlı olduğu dünya görüşü nedir’ gibi sorulara aldığı cevaplarla ergen; insanı, hayatı, kendisini, milletini ve onun dünya görüşünü inceleyerek bunların anlamını öğrenir, sosyalleşir ve milletiyle güçlü bağlar oluşturmaya çalışır.

    Ergenlik Dönemi ve Kimlik:

    Ergenlik, yeni bir kimlik oluşturma dönemidir. İnsan çocukken de kimlik sahibi olur. Bu çok önemlidir ve ergen kalıcı kimliğini oluştururken bundan yararlanacaktır. Ancak çocuk, kimliğini kendisi oluşturmaz, anne-babasından alır. Çocuk kimliği geçicidir ve çocukluk elbiseleri gibi artık ergene küçük gelir. Kalıcı kimliği ergen, ergenlik döneminde oluşturacaktır.

    Ergenlik döneminin, bizzat ergenin çözmesi gereken en önemli sorunlardan birisi, kalıcı bir kimlik oluşturmaktır. Bu, çok önemli bir husustur, ihmale gelmez. Muhakkak bu dönemde ergen kimlik oluşturmalıdır. Bununla beraber bu dönemde ergen ortaokul ve lise öğrencisidir. O hem yoğun bir eğitim öğretim faaliyeti içindedir, hem yeni beliren ergenlik duygularıyla baş edip uyum sağlamaya çalışır, hem de kalıcı kimliğini oluşturması gerekir. Ancak bu dönemde bizde aile, okul ve toplumun üzerinde durduğu husus, ergenin sadece eğitim öğretim hayatı özellikle de üniversite giriş sınavlarıdır. Ergenin hayatı için en az eğitim-öğretim ve üniversite öğrenimi kadar önemli olan kimlik sahibi olup olmamasıyla ilgilenilmemektedir. Bence aileler, okul ve toplum, en az eğitim öğretim hayatı kadar, ergenin kimlik oluşturması ve geliştirmesiyle de ilgilenmelidir. Çünkü ergen kimlik sahibi olacak ki, kendisini, ailesini, toplumunu, inancını, tarihini ve kültürünü tanısın ve onlarla bütünleşsin. Aksi halde onlara ilgisiz kalır, yabancılaşır hatta başka kimliklere yönelir. Ayrıca ergen kimlik sahibi olacak ki, kemale erme yoluna girebilsin. Zira insanın olgun ve kamil insan olabilmesi için, onun bir kimliğinin olması gerekir. Kimliksiz insanlar kemale eremezler. Onlar, önce kimlik sahibi sonra kamil insan olurlar.

    Kimlik kazanımı, orta ergenlik (ortaokul/lise) dönemde başlar, ancak tamamlanması yirmili yaşların ortalarına kadar sarkabilir.

    Ergene kimlik, ergenlik sürecinin sonunda kendiliğinden oluşmaz, anne-baba, okul veya toplum tarafından da verilmez. Kimlik sahibi olmayı aile, okul ve toplumun da desteği ile ergenin bizzat kendisinin istemesi ve ciddi bir çabayla kazanması gerekir.

    Ergen, kimliğini oluşturabilmesi için önce bir kimlik oluşturma ihtiyaç, istek ve iradesini, hissetmesi, bilmesi ve bunu kendisinin ortaya koyması gerekir. Bu, çok önemlidir. Bu hususta aile, okul ve toplum da genci uzaktan yönlendirmelidir. Maalesef şu anda genç bu ihtiyacı yeterince hissetmiyor, bilmiyor; aile, okul ve toplum da bu hususta onu yönlendirmiyor.

    Ergen kimliğini oluştururken bu iradenin desteğinde, şu üç temel birikimden yararlanır:

    1- Ergenin, çocuklukta kazanmış olduğu inanç bilgi, ahlak ve davranış kalıpları: Bu, ergenin oluşturacağı kimlik açısından kıymetlidir. Dolayısıyla ailenin çocuğa kazandırdıkları, sadece çocukluk için değil, ergenlik dönemi için de önemlidir. Zira insan, ergenlik döneminde, çocukluk döneminde öğrendiği ve aşina olduğu şeyleri daha çok kabul eder.

    2- Doğuştan Allah’ın ona verdiği yetenekler:Bunlar da araştırma, öğrenme; akıl, zeka, düşünme, bir araya getirme, tasnif etme, karşılaştırma ve üretme gibi yetenekleridir.

    3- Ergenlik dönemde kazanacakları: Bu devrede gencin, ihtiyacı olan inanç, bilgi, beceri, ahlak ve tecrübeye rahat bir şekilde ulaşabilmesi; özdeşim yapacağı şahsiyetlerin bolca olması, onun kimliğinin kalitesini geliştirecektir. Yani belirtilen ihtiyaçları karşılanan gencin kimliği, nitelik ve nicelik yönünden daha iyi bir durumda olacaktır.

    Bir sonraki yazıda bu konuya devam edelim.

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.