Cemiyetçiliği bulunan, maarifçi bir mesleki geçmişi olan, aktif gençlik hareketlerine katılan ve daha sonraki kariyerine siyasetçi olarak devam eden bir kültür adamı. 1 Ocak 1947, Şanlıurfa doğumlu. Şanlıurfa Lisesi (1966), Şanlıurfa Öğretmen Lisesi (1967), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü (1975) mezunu. Maarif hayatı ilkokul öğretmenliği ile başladı. İstanbul (1968-71) ve Şanlıurfa’da (1971-72) ilkokul öğretmenliği, Şanlıurfa’da Millî Eğitim Müdür Yardımcılığı ve Halk Eğitimi Başkanı (1975-84) görevlerinde bulundu.
1984 ve 1989’da RP’den iki kez Şanlıurfa Belediye Başkanı seçildi. 1991’de Belediye Başkanı iken RP’den Şanlıurfa Milletvekili seçilerek Meclise girdi. Millî siyasetin, yerel kökleri ve medeniyet geçmişimize dayanması yolundaki çabalarıyla milli hafıza da bir yer oluşturdu.
Şanlıurfa folkloru ve tarihi ile ilgili ilmi araştırma ve çalışmaları olan İbrahim Halil Çelik’in yazıları Harran, Hilal, Millî Kaynak Tohum ve Hece dergileri ile yerel gazetelerde yayımlandı. Mefkûreci Öğretmenler Derneği Genel Sekteri, Türkiye Yazarlar Birliği, Birlik Vakfı (kurucu), Harran Üniversitesi Kurma Derneği Başkanı, ŞURKAV (kurucu) üyesidir. Yayınlanmış Şair Nezihe Hanım / Hayatı - Eserleri ve Gazelleri (1986) adlı bir eseri vardır.
Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun. Dava adamı , mücahit ve mütefekkir İslam davasının yılmaz takipçisi değerli dostum muhterem Raşid el Gannuşi’nin vefat haberini biraz önce duyunca çok üzüldüm. Cezaevinde şehadeti Seyyit Kutup ile Mursi’nin şehadetini hatırlattı. O, bir siyasetin Tunus’daki temsilcisi idi. Rahmetli Erbakan’ın dava arkadaşı idi. Müslümanca düşünen insanların başı sağ olsun. Onun yazdığı değerli kitapları; eskimez yeni İslam siyasetinin meşalesi olacaktır. Onun şehadeti İslamın yeniden dirilişine vesile olacaktır. İnna Lillahi ve İnna İleyhi Raciün.