eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
23°C
Ankara
23°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Yağmurlu
18°C
Pazar Hafif Yağmurlu
20°C

Mustafa USLU

Uşak-Eşme’de doğdu. DEÜ Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünden 1988’de mezun oldu. Resmi ve özel okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. İstanbul İl Millî Eğitim Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu. Bu görevi esnasında pek çok projenin yapım ve uygulama sürecini yönetti. Edebiyat, eğitim, inceleme, araştırma, biyografi, derleme, hikâye türlerinde kitapları ile çeşitli dergilerde yayınlanmış yazıları bulunuyor. Evli ve iki çocuk babasıdır. Yayınlanmış eserleri: 1- Ansiklopedik Türk Dili ve Edebiyatı Terimleri Sözlüğü, 2- Anne-Baba Rehberi (3 Cilt), 3- Şiirden Şuûra (Bercesteler), 4- Meselâ Hayat (Hikâye), 5- Bahar Gelince (Hikâye), 6- İstikamet (Hikâye), 7- Hâlimiz Budur (Hikâye), 7- Aşk Yolcusu (Hikâye), 8- Yunus Emre / Gönlüm Düştü Bir Sevdaya, 10- Hakkın Sesi Mehmet Âkif, 11- Milletin Sesi İstiklâl Marşı, 12- Cümle Kapısından Kalbe Girmek / Ölçüler ve Hikmetler (Derleme), 13- Cümle Kapısından Kalbe Girmek / Öğütler ve Düşünceler (Derleme), 14- Fatih Sultan Mehmet Han / El-Muzaffer Diama; Anadolu’nun Kandilleri Serisi: 15- Hoca Ahmet Yesevî, 16- Mevlâna, 17- Yunus Emre, 18- Ahi Evren, 19- Hacı Bektaş Velî, 20- Akşemseddin, 21- Azîz Mahmûd Hüdâyî, 22- Nasreddin Hoca, 23- Hacı Bayram Velî, 24- Şeyh Edebâli

    Okudukça Güzelleşen Okul

    Saraycık, Uşak’ın Eşme ilçesine bağlı bir köy. İlçe merkezine 17, il merkezine 79 kilometre mesafede. Nüfusu yaklaşık 900 civarında. Kuruluşu eskiye dayanan köyde geçim, ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Pek çok köyümüz gibi Saraycık da civar il ve ilçelere göç vermiş köylerimizden.

    Yazıma böyle bir giriş yapsam da konumuz elbette Saraycık’ın tarihi, nüfusu, coğrafyası, tarımı, hayvancılığı, ekonomisi, suyu, havası değil; Saraycık’ın okulu, yani 2021 yılı Kasım ayında yollarımızın kesiştiği Saraycık İlkokulu ve Ortaokulu.

    Yaklaşık iki yıl önce okulda uygulanan “Okudukça Saraycık” projesi kapsamında “Bahar Gelince” adlı uzun hikâye kitabımı okuyan öğrencilerimizle bir araya gelip güzel bir söyleşi yapmıştık. 2021 yılı Kasım ayında okunan kitap, 2022 yılı Mart ayında bir başka proje hâline getirildi ve öğrenciler hayırsever desteğiyle kendilerine hediye edilen yüzlerce meyve ağacı fidanını bahçelerine, tarlalarına dikme zevki yaşadı. Kitap sadece okunmakla kalmamış, “Kitaplar ilham vermek içindir.” sözünü doğrularcasına verdiği ilhamla öğrencilerin hayata dair önemli bir kazanım elde etmelerini sağlamıştı.

    Bu tanışıklık ve ilgimi çeken güzel çalışmaların heyecanıyla okul kütüphanesinin birkaç fotoğrafını paylaşarak bazı eğitimci arkadaşlarımdan kütüphaneye destek istedim. Ancak fotoğrafları gören arkadaşlar, “Hoca’m, fotoğraflara göre bizim bu okuldan yardım talep etmemiz gerekir.” diye espri yapmaktan geri kalmadı. Peki, bir köy okulunun kütüphanesi nasıl güzelleşmişti?

    Belki pek çok neden vardır ama başlıca nedenlerin şunlar olduğunu düşünüyorum: Birincisi; her zaman ısrarla savunup tavsiye ettiğim, hayata geçirmeye çalıştığım okul-veli iletişim ve işbirliğinin en üst seviyede gerçekleşmesi. İkincisi; görsellik ve bireysel reklam amacı gütmeyen, sadece öğrencilerin değil aynı zamanda velilerin hayatına dokunan “Okudukça Saraycık” başlıklı okuma etkinlikleri. Üçüncüsü; okulun özverili yönetici, öğretmen ve çalışanları ile sağduyulu velileri. Dördüncüsü; devlet desteğinin yanında sağlıklı bir iletişim ve iş birliği ile hayırseverlerin, resmi-sivil kurum/kuruluşların, STK’ların çokça desteği; bu desteklerin doğru şekilde kullanılması. 

    Fransız yazar Victor Hugo, “Okuyan insanlık, bilen insanlıktır.” der bir sözünde. Evet, insan okumakla biliyor, öğreniyor ama bununla kalmıyor. Okuyan insan hâlden anlıyor, anlayışlı oluyor, ayrıntılı düşünüyor, olgunlaşıyor, sağduyusunu güçlendiriyor. Sözün özü: Okumak, insanı ve hayatı güzelleştiriyor. Bu okulda şahit olduğum güzelliklerin temelinde okuma-okutma arzu ve isteğinin yattığını düşünüyorum. Çünkü yöneticisiyle, öğretmeniyle, çalışanıyla, öğrencisiyle, velisiyle, muhtarıyla, köylüsüyle Saraycık İlkokulu ve Ortaokulu camiası okuma ve okutma işine gönül vermiş, büyük bir samimiyetle sahip çıkmış. Eğitimin paydaşları doğal olarak sağlam ve etkili bir paydada buluşmuş.

    Okudukça güzelleşen okuldaki okuma etkinliklerini kısaca özetleyecek olursak; okuması planlanan kitaplar, hayırseverler tarafından kütüphaneye kazandırılıyor. Öğretmen ve öğrenciler, her ay bir kitap okuyor. Kitaplar sadece okunmakla kalmıyor, okunan kitapların değerlendirmesi, kritiği, tartışması okul kütüphanesinde yapılıyor; hatta gerekli şartlar oluşturulup imkânlar ölçüsünde yazar söyleşileri düzenleniyor. En çok kitap okuyan öğrenciler yine hayırseverlerin destekleriyle ödüllendiriliyor, kendilerine kitaplar hediye ediliyor. Her öğrencinin evinde kitaplık oluşturmasına katkı sağlanıyor. Öğretmenler de bu kitap okuma etkinlikleri kapsamında öğrencilerini sıkı takip ediyor…

    Peki, öğrenciler bu süreçten ne elde ediyor? En başta kitap okuma isteği ve alışkanlığı kazanıyorlar. Sonra anlama, anlatma, yorumlama ve çözüm becerileri gelişiyor. Elde edilen kazanımlar, LGS sınav başarısında kendini hissettiriyor. Okulun okutma, öğrencilerin okuma arzu ve isteğini gören veliler ve hayırseverler, öğrencilerin seviyesine uygun kitaplardan sık sık okul kütüphanesine hediye ediyor.

    Öğrencilerin yanında velilerin de yararlandığı “okutan”, “okumaya teşvik eden” okul kütüphanesi ve okuma salonu güzelleşip raflarda kitaplar bollaşırken okul da fizikî olarak güzelleşmiş. Derslikler, laboratuvarlar, koridorlar, salonlar, bahçe, hatta kantin ve oturma alanları. Öğretmenin, öğrencinin, velinin içini ısıtan güzellikler ortaya çıkmış.

    Oluşturulan kurum kültürü; öğretmenler, öğrenciler ve veliler tarafından benimsenip özümsenmiş. Okulda yapılan çalışmalar “iyi örneklerin” ötesinde, imrenilecek cinsten. Okulun kapasitesine göre muazzam bir salonu var ve bu salonda öğrencilere, öğretmenlere, velilere tiyatrolar sergileniyor. Halk oyunları çalışmaları hız kesmiyor ve okulun iyi bir halk oyunları ekibi bulunuyor. Oyun şenlikleri düzenleniyor. İyi örnekler finalinden ödüllerle dönülüyor. Okulda uyulması gereken kurallar öğrencilerle birlikte belirleniyor. Öğrenciler değerli olduğunu hissediyor. Akademik çalışmalar ve kurslar en verimli şekilde gerçekleştiriliyor. Okula ve etkinliklere katkı sağlayan hayırseverler mutlaka onurlandırılıyor. Okulun mevcudu altı farklı köyden gelen öğrencilerden oluşmasına rağmen disiplin olayı yaşanmıyor. Yönetici ve öğretmenlerin birebir tanıştığı velilerle herhangi bir sorun yaşanmadığı için ilgili mercilere herhangi bir şikâyet söz konusu olmuyor. Zaten okul yönetimi ve öğretmenlerin öğrenciler ve velileriyle iletişim kanalları sürekli açık tutuluyor.

    Saraycık İlkokulu ve Ortaokulu her geçen gün güzelleşiyor mu? Güzelleşiyor. Nasıl? “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır” düsturuyla hareket eden ve okuma kültürüne büyük önem veren eğitim kadrosuyla. Sağduyulu velileri ve destek veren hayırseverleriyle. Özellikle “Okudukça Saraycık” kitap okuma etkinlikleri ve muhteşem kütüphanesiyle.

    Kütüphane önemli. Bir okul için her şeyi yaptığınızı düşünebilirsiniz. Eğer okulun bir kütüphanesi yoksa hiçbir şey yapılmış olmaz. Kütüphanenin yapılması, içinin kitapla doldurulması yetiyor mu? Yetmiyor. Onların okunması, okutulması gerekiyor. Okudukça güzelleşen okul Saraycık İlkokulu ve Ortaokulu’nun güzelleşmesindeki ve başarısındaki en temel sebebin “okuma etkinlikleri” olduğunu düşünüyor; emek veren tüm yönetici-öğretmen ve veliler ile hayırseverleri tebrik ediyorum. Çünkü bir bahçeyi güzelleştiren, güzelleşmesine katkı sağlayan her el tebrik edilmeye değer.

    İnanıyorum ki okudukça güzelleşen Saraycık İlkokulu ve Ortaokulu’ndan yolu geçen öğrencilerimiz; okuma alışkanlığı kazanmış, anlama – anlatma – yorumlama ve çözüm becerileri gelişmiş, millî-manevi değerlere saygılı, vatanını ve milletini kayıtsız şartsız seven, vatandaş olarak tüm sorumluluklarının bilincinde, empati yapabilen, bilgi ve becerilerle donanmış bireyler olarak yetişeceklerdir. Çünkü okuyan insan, bilen ve anlayan insandır.

    Fırsat bulup okulun sosyal medya hesaplarını incelerseniz veya okulun bulunduğu köye yolunuzu düşürürseniz benim gördüklerimin yanında belki göremediklerimi de görebilirsiniz. Yapılan bu güzel çalışmalara destek olup katkıda bulunmayı arzu ederseniz okul müdürlüğüyle iletişime geçebilirsiniz. Benden söylemesi…

    Mustafa USLU

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    1. Yılmaz Özdemir dedi ki:

      Hocam, bu okula gitmiştim. Gerçekten çok güzel bir yer, çok güzel bir okul. Bu arada kaleminize kuvvet her daim.

    2. Fatma Ö. dedi ki:

      Ne mutlu böyle okullarımız var
      Böyle idarecilerimiz iyi ki var
      Hele memleketimizden bir okul olması ayrıca onur verici.

    3. Mustafa ÖZTÜRK dedi ki:

      Değerli hocam çok güzel bir şekilde insan okul ve okuma konusunu işlemişsiniz emeğinize yüreğinize sağlık

    4. Hayri ÜNAL dedi ki:

      Mustafa Hocam kaleminize yüreğinize sağlık, okulumuza kattığınız değer için teşekkürlerimi sunarım. Okulumuzun okuma etkinliklerine verdiğiniz destek için ayrıca teşekkürlerimi sunarım. Saygılarımla

    5. E.Yıldız dedi ki:

      Kaleminize sağlık ne güzel anlatmışsınız okulumuzu. Gurur duydum okulumuzla

    6. V.Yıldırım Saraycıklı dedi ki:

      Çocuklarımız için seferber olan hayirseverlere teşekkür ederim. Bu kadar insanı bir araya getirip kolej havasında bir okul ortamı meydana getiren müdürümüzün emeklerine sağlık. Bu harika anlatımınız için sizinde kaleminize sağlık…

      1. Cemil Alikoç dedi ki:

        Mustafa hocam elinize, emeğinize sağlık. Okulumuz ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Okulumuza yaptığınız ziyaretler, söyleşiler için ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum size.

    7. Eşme Saraycık İlkokulu Ortaokulu dedi ki:

      Değerli Mustafa Uslu hocamızın kalemine, yüreğine sağlık. Bahar Gelince adlı kitabınızı öğrencilerimiz severek okudular. Siz onlarla bir araya gelerek güzel bir söyleşi imkanı sağladınız. Okuyan bir nesil oluşturmak için okulumuza sağladığınız söyleşi imkanı için öğrencilerimiz adına ayrıca sizlere teşekkürlerimizi sunarız.