Uzun ve zorlu bir eğitim-öğretim maratonu, sona erdi. Her başlangıç, aslında dönüşü olmayan bir sona kapı aralar. İlköğretim son sınıf öğrencileri için ortaokul hayatı, LGS sınavıyla nihayetlendi. 2021 yılında, 1 milyon 38 bin 492 öğrenci için, sınav puanı ile öğrenci yerleştiren 2060 ortaöğretim kurumuna yerleştirme yapılacak.
05-16 Temmuz 2021 tarihleri arasında, yapılacak olan tercihlerde, profesyonel danışmanlık hizmeti almak önemli. Bu bağlamda, ortaokullarda rehber öğretmenler vasıtasıyla oluşturulan, “tercih danışmanlığı” birimleri, danışmanlık hizmeti sunacak. Öğrenci ve velilerin, bu süreçte profesyonel destek almaları, tercihlerin gerçekçi olmasında rol oynayacak.
Halihazırda tercih dönemi dolayısıyla, ailelerin zihinlerinde “nitelikli eğitim”, “şahsiyet”, “bireysel yetenekleri geliştiren eğitim”, “özgüven” ,”dijital eğitim yetkinlikleri “,”mutlu , huzurlu ve başarılı bir hayat”…….mevzuları, dikkatlerin bir kez daha bahse konu hususlara, yoğunlaşmasına vesile oluyor.
Özellik arz eden meselelerde, “bir bilen olan”, “bilgi ve tecrübesiyle zirvede bulunan ” insanların tavsiye ve değerlendirmelerinden yararlanmak, karar verme sürecinde hayati öneme sahip. Bu bağlamda, tercih sürecinde, anne-baba/danışman öğretmenin, senkronize bir çalışma içinde rasyonel bir değerlendirmeyle, gelecek perspektifi oluşturması gerekiyor. İlgi, yetenek ve gelecek beklentisinin ışığında şekillenecek olan tercihler, hayalin gerçeğe dönüşmesine fırsat sunacak.
Tercihiniz, geleceğin şekillenmesine atılan ilk adımdır. Dijital çağda, bugünkü popüler mesleklerin bir çoğu, eski popülaritesini kaybedecek. Geleceğin dünyasında, bugün olduğu gibi kıyasıya bir rekabet devam edecek. Bu rekabet ortamında, bilgi, beceri ve donanım bakımından en üst düzeyde olanlar, her daim bir, adım önde olacak. Bilgi çağında, her şey çok hızlı değişiyor. Değişmeyen bir şey var. Donanımlı ve bireysel yetkinliklere sahip olmak, aranan insan olmak…
Çağımızda bilgi teknolojilerinin getirisi olarak, daha az insanla daha çok üretim elde etmek, üretim maliyetlerini düşürmek hedefleniyor. Bu, beraberinde, çeşitli sektörlerde, istihdamda sınırlamayı getiriyor. Geleceğin dünyasında, yeni meslek alanları oluşacak. Bazı meslekler miadını doldururken, nitelikli iş gücüne duyulan ihtiyaç, artacak. LGS tercihlerinin teşekkülünde bu realiteyi göz önünde bulundurmakta fayda var.
Bireysel başarı, huzur ve mutluluğa götürür. Ferdi başarı hikâyesi, ulusal ölçekte başarıya da kapı aralar. Salt başarı, bireysel anlamda kendi içinde dar çerçeve de sınırlı bir anlam ifade ederken, toplumsal/milli boyuta hitap eden yönüyle gurur kaynağı tabloların oluşmasına zemin hazırlar.
LGS tercihleri, gelecek vizyonunda atılan ilk adımdır. Mesele sadece bireysel tercihlerden ibaret değil. Türkiye’nin geleceğine, yön verecek olması bakımından da çok önemli. Aslında ailelerin yaşadığı, büyük ve güçlü Türkiye hedefine giden yolun kilometre taşları mesabesinde olan bir eğitim sürecidir. Bu bakımdan, beşeri sermayemizi bilgi, hikmet ve irfan zemininde; büyük hedeflere kanalize etmek, yönlendirmek, gelecek vizyonu ortaya koymak, hayati öneme sahiptir.
Bilgisine vakıf olunamayan hiç bir mevzuda, doğru yönlendirmek ve doğru tercihlerde bulunmak imkânsızdır. LGS tercih sürecinde, ortak akılla/istişareyle, mukayeseli detay bilgisinin ışığında, rehberlik servislerinden profesyonel danışmanlık hizmeti almak, öğrenciler ve aileleri için elzemdir.
Geleceğin dünyasında, büyük hayalleri olan, büyük hedeflere ulaşmanın heyecanını duyan, büyük düşünen nesiller söz sahibi olacaktır. Büyük ve güçlü medeniyet inşa etmiş bir neslin varisiyiz. Bunu tecrübe etmiş bir milletin mensupları olarak, bu durum, bizim için bir güç, azim, kararlılık ve motivasyon kaynağıdır. Ecdadın her alanda, mazide yazdığı başarı hikâyelerini, dijital çağda yenileriyle taçlandırma zorunluluğu vardır. Her şey aslına rücu eder. Üç kıtaya altı asır adaletle hükmeden bir milletin çocukları, özlenen ve beklenen barışı, adaleti ve huzuru yeniden tesis edecektir. Bu asla ütopya değildir… İhtiyaç duyulan beşeri sermayeye, devlet tecrübesine ve birikime sahibiz. Madde ve mana planında nitelikli, medeniyet davamızı omuzlayabilecek güç/moral/bilgi /beceri sahibi; yerli ve milli kaynaklardan beslenen nesiller yetiştirmek, tarihi sorumluluğumuzdur. Küresel hadiseleri dikkatli bir gözle incelediğimizde, tarihin bizi çağırdığını görüyoruz.
Dünyaya söylenecek bir söz varsa, onu da biz söyleriz. Çünkü milli hafızamız, tecrübemiz ve müktesebatımız buna müsait. “Zaman bendedir, mekan bana emanettir şuurunda bir gençlik”, bu kutlu yürüyüşün hedefine ulaşacağının müjdesidir.
Bilgeliğin sırrına vakıf olmak ve büyük Türkiye hedefine ulaşmak için, “okumak, düşünmek ve neticelendirmek” gerekiyor.