eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
16°C
Ankara
16°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Çok Bulutlu
14°C
Pazartesi Az Bulutlu
13°C
Salı Çok Bulutlu
11°C

Doç. Dr. Ömer Faruk RECEP

18 Temmuz 1967 tarihinde Çankırı'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Çankırı'da tamamladıktan sonra 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi. 1992 yılında doktor olduktan sonra girdiği Göz Hastalıkları ihtisasını Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1996 yılında tamamladı. 1997 yılında aynı hastanede başasistan olarak çalışmaya başladı. Askerlik hizmetini 1997-1999 yılları arasında Ankara Mevki Asker Hastanesi'nde yedek subay olarak yaptıktan sonra aynı göreve döndü ve 2010 yılına kadar bu görevini sürdürdü. Bu esnada Özel Işık Göz Merkezi'nde kısmi zamanlı olarak çalıştı. 2010 yılında Özel Ortadoğu 19 Mayıs Hastanesi'ne geçti. 2013 yılında doçent ünvanını aldı. Şu anda aynı hastanede göz hekimi olarak çalışmaya devam etmektedir. Dr. Ömer Faruk Recep'in yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmış çok sayıda çalışması, telif ve çeviri eserleri bulunmaktadır. Oftalmoloji alanındaki eserlerinin yanı sıra iki adet yayınlanmış romanı ve bir yayınevinin açmış olduğu yarışmada birincilik almış öykü eseri bulunmaktadır. Başasistanlık döneminde çok sayıda asistan tez çalışmasına yöneticilik yapmış ve önemli görevlerde bulunmuştur. Halen Türk Tabipler Birliği ve Türk Oftalmoloji Derneği'nin üyesidir. İyi düzeyde İngilizce, düşük düzeyde Arapça bilmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

    Sanat ve Bilimsellik

    Tıp, genel olarak bilim ve sanatın birlikte işlev gördüğü bir alandır. Cerrahi branşlarda bu bariz olarak görülür. Bilimsel eğitimle aldığı bilgileri yaptığı ameliyatta sanata dönüştürür, cerrah.

    Doktorlar tıp eğitiminde de sanatın desteğine çok ihtiyaç duyarlar. Örneğin çizimler olmadan, başta anatomi olmak üzere pek çok branş anlamsız hâle gelir. Çizimlerin olmadığı bir anatomi kitabı veya bir cerrahi kitabı beklenen faydayı vermekten çok uzak kalır. Bu nedenle doktorlar bu tip kitapların hazırlanmasında ya sanatçılardan profesyonel destek alırlar ya da bizzat kendileri bir ürün ortaya koymaya çalışırlar.

    Ülkemizin tıbbi çizimlef konusunda istenilen yerde olduğumuz henüz söylenemez. Tıp kitapları çizimler konusunda almamız gereken mesafeler var. Çizimlerin mutlak ihtiyaç olduğu durumlarda ya çok kalitesiz çizimler kullanılmakta ya da yabancı kaynaklardan doğrudan alınarak kullanma yoluna gidilmektedir.

    Bu sorunun çözümü için bazı üniversitelerde tıbbi çizim, tıbbi ressamlık gibi bölümler gündeme gelmiştir. Bu bölümlerde çalışan arkadaşlar oldukça güzel eserlere imza atmaktadırlar. Buna rağmen kitaplarımızdaki çizimler konusu sorun olmaktan çıkmamıştır. Bunun nedenlerinin başında kısmen bu kişilere ulaşmaktaki güçlük yatıyor diye düşünüyorum. Ancak işin mali boyutunu da göz ardı etmemek gerekir. Zira ülkemizde kitap yazarak veya kitap bölümü yazarak para kazanan çok fazla doktor olduğunu sanmıyorum. Durum böyle olunca kişi tüm emeğine ek olarak bir de çizim için cebinden ekstra para çıkmasını istemiyor.

    Kaliteli çizimler konusunda bireysel çözümler bulanlar da maalesef genel yaklaşım bozukluğundan dolayı köreltiliyor. Sonuçta eğer bu bir gönül işi olacaksa en azından manevi yönden desteklenmeyi bekliyor insan. Ama tam tersi oluyor.

    Hani başta dedim ya, tıp hem bir bilim hem de bir sanattır diye. Ne hikmetse bizim dergilerimiz bilimsel dergi olarak anılır. Sanatsal bir çalışma yaptığınız zaman, yüksek kaliteye sahip bir dergide bunu yayınlamanız çok zordur. Bizzat bunu yaşadım ve gördüm.

    Yaklaşık otuz yıldır yayın sektörüyle dirsek teması içinde yaşıyorum. Ta başından beri eserlerimde çizimlere elimden geldiği kadarıyla yer vermeye çalışıyorum. Kara kalemle başladığım amatör çalışmalarımda şu anda bilgisayar çizimlerine kadar gelmeyi başarabildim. Kendi eserlerimde kendi çizimlerimi kullandığım gibi bazı arkadaşlara da yardımcı olmaya çalışıyorum.

    Kitaplarımızın çizimler konusunda ne kadar kalitesiz olduğunu gördüğüm için tecrübelerimi diğer göz doktoru arkadaşlarla da paylaşmaya çalışıyorum. Bunun için bir kongrede sunumum oldu. Sonra gözle ilgili bir dergimize çalışmalarımı makale haline getirerek gönderdim. Gelen cevap benim için çok acı oldu. Danışman arkadaş diyordu ki:

    “Bilimsel bir makale nasıl yazılmaz diye asistanlara örnek gösterilecek bir makale!”

    Bilim değil, tamamen sanat içeren makalem için bu şekilde tokmağı geçirmişti başıma ilgili danışman. “Arkadaş, bu dergide sanatsal değil sadece bilimsel makalelere yer veriyoruz ya da vermek zorundayız” diye bir cevap gelseydi o kadar üzülmezdim. Derginin editörüne yazdığım cevabi yazıya da maalesef herhangi bir cevap alamadım. Oysa bundan kısa bir süre önce başka bir bilimsel göz dergisine kitap yazma ve çeviri yapma sanatı üzerine bir makale göndermiştim, sayın editör hocamın uygun görmesi üzerine bu makalem editöre mektup olarak yayınlanmıştı.

    Yaşadığım bu olumsuz tepkiye rağmen çalışmalarımı bırakmadım. Bir atlas çıkarmayı kafaya koydum ve aylarca süren çalışmanın sonunda bunu da başardım. Telif hakkı almaksızın resmî bir kurumda basılsın istedim, ama yine bazı engeller yüzünden amacıma ulaşamadım.

    İşte böyle… Bazen ne yaparsanız yapın bir adım yol ilerleyemiyorsunuz. Yaptığınız çalışmaların geniş kitlelere faydası olması için uğraşıyorsunuz, ama emeğinize değer veren yetkili kişilerle karşı karşıya gelemediğiniz zaman eserleriniz ya elinizde patlıyor ya da az sayıda kişinin istifade edebildiği bir durumda kalıyor.

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.