eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
22°C
Ankara
22°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Doç. Dr. Ömer Faruk RECEP

18 Temmuz 1967 tarihinde Çankırı'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Çankırı'da tamamladıktan sonra 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi. 1992 yılında doktor olduktan sonra girdiği Göz Hastalıkları ihtisasını Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1996 yılında tamamladı. 1997 yılında aynı hastanede başasistan olarak çalışmaya başladı. Askerlik hizmetini 1997-1999 yılları arasında Ankara Mevki Asker Hastanesi'nde yedek subay olarak yaptıktan sonra aynı göreve döndü ve 2010 yılına kadar bu görevini sürdürdü. Bu esnada Özel Işık Göz Merkezi'nde kısmi zamanlı olarak çalıştı. 2010 yılında Özel Ortadoğu 19 Mayıs Hastanesi'ne geçti. 2013 yılında doçent ünvanını aldı. Şu anda aynı hastanede göz hekimi olarak çalışmaya devam etmektedir. Dr. Ömer Faruk Recep'in yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmış çok sayıda çalışması, telif ve çeviri eserleri bulunmaktadır. Oftalmoloji alanındaki eserlerinin yanı sıra iki adet yayınlanmış romanı ve bir yayınevinin açmış olduğu yarışmada birincilik almış öykü eseri bulunmaktadır. Başasistanlık döneminde çok sayıda asistan tez çalışmasına yöneticilik yapmış ve önemli görevlerde bulunmuştur. Halen Türk Tabipler Birliği ve Türk Oftalmoloji Derneği'nin üyesidir. İyi düzeyde İngilizce, düşük düzeyde Arapça bilmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

    Uzaktan Hasta Yönetimi

    Teknolojik gelişmeler son sürat devam ediyor. Öyle bir noktaya geldik ki neredeyse ihtiyacımız olandan daha fazla teknolojik araçla karşı karşıyayız.

    Tıpta da durum farklı değil. Özellikle tanısal yöntemlerde çok hızlı bir ilerleme var. Tedaviye yönelik olanlar biraz daha geriden geliyor. Keşke benzer ilerlemeyi tedavi alanında da görebilsek.

    Yıllardır hayatımızda teletıp veya telesağlık diye bir kavram var. Yani uzaktan hastalık tanısının konulup mümkünse tedavisinin yapılması.

    Radyoloji tetkikleri internet üzerinden paylaşılabiliyor, raporlanabiliyor ve telekonsültasyon yöntemiyle sonuca varılabiliyor. Buna teleradyoloji deniliyor. Benzer işlemlerin cerrahlar arasında yapılmasına telecerrahi deniliyor. Telekardiyoloji, teledermatoloji, telepsikiyatri… Neredeyse her branşın telesi var, yani internet üzerinden tanı, tedavi ve takip. Hatta müdahale bile yapılabiliyor. Tele uygulamaların sözlüğü yayınlanmış, hastaya müdahale uyguladığınız takdirde buna da telemüdahale deniyor.

    Tele uygulamaların göz hastalıklarındaki şekline teleoftalmoloji deniyor. Nitekim gözde çok sayıda tetkik vardır ve bunlar rahatlıkla tele uygulamaların kapsama alanına sokulabilirler. Ülkemizde gözle ilgili tele uygulamalar ne boyuttadır, maalesef tam bilemiyorum. Çok zor bir şey değil, taraf olacak doktorlar anlaştıktan sonra kolayca yapılır. Hatta bazen hastalarımız bile telefon üzerinden başka merkezlerde yaptırdıkları tetkikleri göndererek teleoftalmoloji uygulamalarına dahil olmuş oluyorlar.

    Teknolojinin çok yoğun kullanıldığı branşlardan biri de patoloji. Dijital patoloji olarak adlandırılan bu yöntemle patologlar işlerini kolaylaştırıyorlar, aynı zamanda tanı hassasiyetlerini yükseltiyorlar. Sonraki aşama patolojik tanıların bilgisayarlar tarafından konulması. Bu konuda da çalışmalar var. Eğer pratiğe geçerse sanırım patologlar sadece numune hazırlamak kısmıyla uğraşacaklar.

    Şimdi kendi alanıma dönüp konuyu biraz daha ileriye taşımak istiyorum.

    Pandemi süreci insanın aklına neler neler getiriyor?..

    Göz muayenelerini hastalar evlerinden çıkmadan olabilseler diyorum.

    Hastaların gözlerini biyomikroskop dediğimiz bir aletle inceleyerek pekçok hastalığın tanısını koyup tedavi edebiliyoruz. Arka segmenti görebilmek için bir mercek kullanıyoruz. Bunlar bir web kamera ile olamaz mı?.. Şu an kullanılanlarla sağlıklı sonuç alınamaz, ama bu ihtiyacı karşılayacak niteliğe sahip kameralar yapılabilir. Mühendislerimize bir çıtlatmış olayım.

    Evde, kişilerin bizzat kendilerinin göz tansiyonlarını ölçebildiği cihazlar üretilmeye başlandı.

    Gözlük konusu… Bu biraz zor gibi, ama üzerine düşünülse bir yöntem bulunur gibi geliyor bana.

    Bence en önemlisi işin resmi boyutu. Teknolojik olarak bunları aşsak da resmi boyuta çözüm bulamazsak işe yaramaz. Yani hastaların bir şekilde evden kayıt açtırabilmeleri, ödemeleri gereken bir ücret varsa bunu kredi kartı gibi bir yöntemle ödeyebilmeleri, muayenelerini olduktan sonra yazılan reçetenin eczane ve gözlükçülerde geçerli olması gerekir.

    Herhangi bir aşamada sorun yaşandığı takdirde hastanın şu anda olduğu gibi hastaneye gelmeyi de kabul etmesi şart.

    Doktorda işi biten kişinin eczane ve gözlükçülerde yüzyüze gelmeden işlemlerini yaptırmasının yönteminin daha kolay bulunacağına inanıyorum.

    Yazarın Diğer Yazıları
    25.10.2021 08:00
    27.09.2021 08:00
    25.12.2021 07:00
    24.06.2021 22:35
    19.05.2021 09:13
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.