eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
9°C
Ankara
9°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
9°C
Salı Hafif Yağmurlu
6°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
8°C
Perşembe Çok Bulutlu
10°C

Memiş OKUYUCU

1965 Yozgat doğumlu. İlkokulu Yiğitler köyünde okudu. Ortaokul ve liseyi 1982 yılında Kayseri Mimar Sinan Öğretmen Lisesinde tamamladı. 1985 yılında Denizli Eğitim Yüksekokulunu, 1998 yılında da H.Ü. Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Eser Yayın: Yozgat ve Orta Anadolu Bölge Ağzında Yaşayan Kelimeler, Deyimler ve Atasözleri, Maarifimiz ve Geleceğimiz, Türkiye'de Şehirli Dindarlık, Maarifin Seyir Günlüğü ve Yaşadıkça Ankara adlı eserlerini yayınladı. Yazıları, Şehir ve Kültür, Vuslat, Denizli Hizmet, Polatlı Postası, Arkadaş Çocuk (Batı Trakya) Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim (MEB)dergilerinde yayınlandı. 1996 yılından sonra TYB bünyesinde icra edilen millî kültür, millî tarih ve millî kimliğimize dair pek çok faaliyeti bir mektep formunda yirmi yıl kadar süre ile takip ve tedris etti. Öğretmenlik, Maarifimiz ve Geleceğimiz başlıkları ile muhtelif kurum ve kuruluşlarda konferanslar verdi. TRT Türkiye’nin Sesi Radyosunda, Öncü Eğitimci Portreler programlarını hazırlayıp sundu. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Maarif Vekaleti Binası Nasıl Yandı?

Cumhuriyetin ilk Maarif Vekaleti Binası, bugünkü Ulus’ta Avlulu Ulus Çarşısının yerinde Sultan Abdülhamit Han’ın tahta çıkışının 25. yılı hatırasına bir kısmı İstanbul’dan gönderilen ödenekle bir kısmı da Ankara halkının destekleriyle 1900 senesinde Sanat Mektebi olarak yaptırılmıştır.

Bina dışı kesme Ankara taşından, içi ise tamamen ahşap olmak üzere inşa edilmiş bir yapıdır. 2. Meşrutiyette Darulmuallimin rüşdiye, haline dönüştürülmüş. Birinci Dünya Harbinde ise hastane olarak hizmet vermiştir. Millî Mücadele boyunca da devlet kurumlarına çok amaçlı olarak hizmet veren bir yapı olmuştur. Öncelikle Maarif Vekaleti olarak kullanılmış. Sonra da bir taraftan Öğretmen Okulu olarak hizmet vermiş. Bir başka taraftan da Ankara Maarif Müdürlüğü, Matbuat ve İstihbarat Müdürlüğü ve Matbaa gibi devlet kurumu hizmetleri de bu binada yapılmıştır.

Kurtuluş Savaşından sonra, arka tarafına bazı eklemelerle bu yapı Muallim Mektebine tahsis edilmiş. Bu bina halk arasında muallim mektebi olarak bilinmiş ve tanınmıştır.

Bina son olarak 1925 senesinde temelli olarak tahsis edilmek suretiyle Mustafa Necati tarafından Maarif Vekaleti olarak kullanılmaya başlanmıştır. Maarif Vekaleti olarak 22 sene hizmet veren bina 23 Aralık 1947’de yanmış ve 47 yıllık bina yangın sonrası kullanılamaz hale gelmiştir.

Milli Eğitim Bakanı Reşat Şemsettin Sirer, Ankara Valisi İzzettin Çağpar, İçişleri Bakanı Münir Hüsrev Göle yangının duyulmasından hemen sonra olay yerine gelmişler, söndürme işlemlerini yerinde takip etmişler.

Görgü şahitlerinin ifadelerine göre yangın saat 18.10 sularında Teftiş Kurulu Başkanlığı Muamelat Kaleminin bulunduğu çatıda başlamış, aynı gece saat 22.00 sularında da yangın söndürülmüştür. Bazı gazete haberlerinde yangının 23.00 sularında söndürüldüğü bilgisi de mevcuttur.

Yangın başladığı sırada, Beden Eğitimi Genel Müdürlüğü İstişare Heyeti, Genel Müdür Vildan Aşir Savaşır başkanlığında bir toplantı halinde bulunmaktadır. Binanın iç yapısı ahşap, tavanları yağlıboyadır. Zamanla artan ihtiyaçlar çerçevesinde bina koridorlarına da evrak konulacak ahşap dolaplar yapılmıştır. Yangın o anda esmekte olan kuvvetli rüzgârın da tesiriyle yangın hızla yayılmış.

Olay yerine gelen ve henüz klasik usüllerle çalışan yanmaz elbisesi, otomatik merdivenleri olmayan 80 itfaiyeci yetersiz yangın musluklarına bağladıkları 14 hortumla müdahale etmişler. Canla başla çalışan itfaiyeciler saat 22.00 sularında yangını söndürmüşler.

O yıllarda yayın yapan gazetelerin haberlerine göre saat 18.15’de Zafer Polis Noktasından itfaiyeye yangın ihbarında bulunulmuş. Yangın yerine 80 kadar itfaiyeci hemen yakınlarda bulunan itfaiye istasyonundan intikal etmiş. Ankara İtfaiye Müdürü Sabri Tingiz, hadiseden hemen sonra yangın yerine intikal ettiklerini belirtmiş.

Yangın sonrası büyük hasar alan bina kullanılamaz hale gelmiştir.

Bir tarihe, bir devrin kuruluşuna şahitlik eden, bir dönemin kuruluş çalışmalarına hizmet veren ve kuruluş ve heyecan dolu bir devrin, devletin ve milli mücadelenin de varisi ve şahidi Maarif Vekaleti binası o yangınla tarih olmuştur. 47 yıllık tarihine ilaveten yapı değeri, kimliği de olan Maarif Vekaleti binası yangın sonrası kullanılamaz duruma gelmiştir.

Sadece eski bakanlardan Saffet Arıkan döneminde bir yangın ve afet ihtimaline karşı bina haricinde yapılan müştemilatta yer alan bazı evrak zarar görmeden kurtarılmış.

Milli Eğitim Bakanlığı 5 ocak 1948 tarihine kadar yakınlardaki Gazi Lisesine taşınmış. Bu tarihten sonra da Devlet Demiryolları’nın Ankara Garı’ndaki okul binasına taşınması kararlaştırılmıştır.

Yangından sonra Cumhuriyet Savcılığı’nca yapılan tahkikat neticesinde yangının elektrik kontağından çıktığı kanaati belirtilmiş.

O zaman için basın da binanın komünistlerce yakıldığı yönünde iddialar yer almış. Hatta bir milletvekili bu konuyu kamuoyu gündemine taşımış. Ancak yangının elektrik kontağında çıktığı yapılan bilirkişi incelemesiyle sübut bulmuş. İçişleri Bakanı da yangının katiyetle elektrik kontağından çıktığını duyurmuştur.

Binadaki Talim Terbiye Dairesinin 10 bin kitabı ıslanmış ve büyük ölçüde kullanılamaz duruma gelmiş. Ayrıca mahzendeki personel sicil dosyaları da ıslanmış ve büyük zarar görmüştür.

1857 yılında Maarif Nezareti olarak kurulan maarif teşkilatının merkez binası 1920’de Ankara’ya taşındıktan sonra bir yangınla tarihe karışmış. Yanan o Maarif Vekaleti Binasının yerine bugünkü Avlulu Ulus Çarşısı yapılmıştır. Şehrin ve ülkenin hafızasından bir yapı yangın yoluyla silinerek yok olmuştur. Elbette şehirlerde insanlar gibi hafızalarıyla yaşarlar. Ankara Ulus hafızasında yanan Maarif Vekaleti binası olarak kalmıştır.

Şehir ve Kültür Sayı:112

Kaynaklar:

Vatan

Vakit

Cumhuriyet

Gazetelerinin 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 Aralık 1947 tarihli nüshaları

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Selda Cenk dedi ki:

    Kaleminize,emeğinize sağlık hocam