Geceleyin şehirler birbirine benzer. Şehirleri birbirinden ayıran ise şairleri, yazarları, alimleri, velileri, gelenek – görenekleri ve tarihî yapılarıdır. Her şehir, içinde bulunduğu değerler ile kendisine gelenleri sarar ve yine kendisine benzetir. Şehirlerin içinde barındırdıkları değerler, içinde yaşayan insanları da kendisine âşık eder. Kısaca şehirler, içinde yaşayan insanların bir özeti durumundadır.
Her insanın bir hikâyesinin olduğu gibi şehirlerin de bir hikâyesi vardır. Şehrin hikâyesini yazmak ise o şehre ve orada yaşayan insanlara bir nimettir. Ankara’nın nimetini Yaşadıkça Ankara kitabı ile Memiş Okuyucu bizlere sunuyor.
Ankara, tarih boyunca içinde alimleri, velileri, evliyaları barındırmış; istilalara uğramış, yangınlarla ve kuraklıkla mücadele etmiş destansı bir şehir durumundadır.
“Binlerce yıldan bu tarafa bize ulaşan görüntüleri yakalayabilmek için mimarî, sanat, kültür, edebiyat ve estetik değereler üzerinden bugüne gelen öykülerin peşine düşen” Ankara’nın sokaklarında gezmenin zevkini yaşatan Memiş Okuyucu, Yaşayan Ankara kitabı ile okuyucularının karşısına çıkmış.
Yaşadıkça Ankara kitabında Memiş Okuyucu, şehrin hikâyesini kendi hikâyesi ile birleştirerek, okuyucuları da yanına alarak Ankara’da dolaştırıyor. Bu gezi sırasında kendisine eşlik eden kişileri asla yormuyor, nefes almalarını sağlamak için zaman zaman bir lokantada, bir pastanede, tarih kokan bir kahvecide, kitapların kokusunu içinize çekeceğiniz bir sahafta mola veriyor, onlarla sohbet etmenizi sağlıyor.
Kitap, Şehri Görmek, Ankara’yı Yaşamak başlığı ile şehir ve insan değerlendirmesiyle başlıyor. Ardından Ankara’nın mimarları arasında yer alan Hacı Bayram Veli’nin ruhaniyetini anlatarak yolculuğa başlıyor; okucularını türbelere, camilere, mescitlere davet ediyor, Kurucu Meclisin Ruhu başlıklı yazısıyla da ilk meclis binasına giriyor.
“Medeniyet perspektifimiz çerçevesinden Türkiye’nin yeni yüzyıldaki perspektifi ve yörüngesine dair nitelikli görüşler oluşturmak açısından” Ulusta’ki Sosyal Bilimler Üniversitesine uğradıktan sonra Rüzgârlı sokağına giren Memiş Okuyucu, Gönç Palas’ta mola verdikten sonra Ankara’yı gezerek anlatıyor kitabında. Bu arada günümüz Ankara’sında sahaflar ile kitap dünyasına dalıyor.
Şehirlilik ve Yemek Kültürü, Metro Kültürü, Ostim ve Ahilik, Kurtuluş Parkı ile kendisine eşlik edenlere Ankara kültürü ziyafeti çeken Memiş Okuyucu’ya bu değerli eseri bizlere kazandırması nedeniyle teşekkür ederiz.
Bir çok Ankara kitabı okumuşsunuzdur, ama bu kitapla sadece Ankara hakkında bilgi almayacak, ayı zamanda yazarı ile birlikte yolculuk etmiş olacaksınız.
Yaşadıkça Ankara, Okuyucu Memiş, 2024, Ankara
Kaynak: Gerçek Tarih – 08/11/2024