eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
28°C
Ankara
28°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Açık
30°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C

Memiş OKUYUCU

1965 Yozgat doğumlu. İlkokulu Yiğitler köyünde okudu. Ortaokul ve liseyi 1982 yılında Kayseri Mimar Sinan Öğretmen Lisesinde tamamladı. 1985 yılında Denizli Eğitim Yüksekokulunu, 1998 yılında da H.Ü. Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Eser Yayın: Yozgat ve Orta Anadolu Bölge Ağzında Yaşayan Kelimeler, Deyimler ve Atasözleri, Maarifimiz ve Geleceğimiz, Türkiye'de Şehirli Dindarlık, Maarifin Seyir Günlüğü ve Yaşadıkça Ankara adlı eserlerini yayınladı. Yazıları, Şehir ve Kültür, Vuslat, Denizli Hizmet, Polatlı Postası, Arkadaş Çocuk (Batı Trakya) Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim (MEB)dergilerinde yayınlandı. 1996 yılından sonra TYB bünyesinde icra edilen millî kültür, millî tarih ve millî kimliğimize dair pek çok faaliyeti bir mektep formunda yirmi yıl kadar süre ile takip ve tedris etti. Öğretmenlik, Maarifimiz ve Geleceğimiz başlıkları ile muhtelif kurum ve kuruluşlarda konferanslar verdi. TRT Türkiye’nin Sesi Radyosunda, Öncü Eğitimci Portreler programlarını hazırlayıp sundu. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu 100 Yaşında

Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu hocanın doğumunun bu sene 100. Yılı (1924-2024)

Türkiye’de ilim ve akademi de öncü ve kurucu bir isim. Bugünkü Türk Üniversite sisteminin gelişip ilerlemesinde çok büyük pay ve emek sahibi. Amerika’ya giderken bilimsel çalışmalarına engel olmaması için eşini dahi götürmedi. Amerika’da aldığı bilim ve kültüre dayalı bilgilerini kendi değer ve kültürleriyle birleştirerek kendi modelini meydana getirdi. Temelini attığı Erzurum’daki Türkiye’nin ilk üniversite camii fikri, böyle bir kültürün eseridir.

Rektörlüğü döneminde(1969-1976) oluşturduğu kadrolarla Erzurum Atatürk Üniversitesini, Türkiye’de üniversiteler kuran üniversite haline getirdi.

Üniversite hocalığı ve bilim adamlığı üzerindeki elitist mütegallibe tekeli kırdı.

Pek çok zorlu engeli aşarak akademik ve idari anlamdaki zekî Anadolu çocuklarına Erzurum Atatürk üniversitesinin kapılarını açtı.

Kendi döneminde ilim, üniversite ve idare kapılarını halka açarak Türkiye’nin yükseliş yollarını millet başarısının keyfiyet alanı haline getirdi.

Yetiştirdiği talebeleri Van , Kırıkkale, Karabük, Afyon Kocatepe Üniversiteleri başta olmak üzere pek çok üniversiteye kurucu rektör, rektör, hoca, İlim adamı ve idareci olarak hizmet etti.

Öncelikli olarak Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu’da gelişmiş ırk hayvancılığının yerleşmesini sağladı.

Disiplinli bir İlim adamı olarak genç araştırmacılara örnek oldu.

Hayatı yeni yetişen nesillere, ilim adamlığı, idareciliği, mücadele azmi ile örnek ve model bir şahsiyet.

Türkiye’nin bilim ve üniversite tarihinin yerli yerinde anlaşılabilmesi için Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nun yeni nesle çeşitli cepheleriyle tanıtmaya ihtiyaç bulunmaktadır.

Eserleriyle, tesirleriyle ve talebeleriyle milletimizin gönlünde taht kurdu ve yaşıyor….

Hamiyetli ilim adamımıza Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyorum.

Ruhu revanı şad u handan olsun.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Omer Akbulut dedi ki:

    Kaleminize kuvvet, gönlünüze sağlık Memiş Hoca