Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu hocanın doğumunun bu sene 100. Yılı (1924-2024)
Türkiye’de ilim ve akademi de öncü ve kurucu bir isim. Bugünkü Türk Üniversite sisteminin gelişip ilerlemesinde çok büyük pay ve emek sahibi. Amerika’ya giderken bilimsel çalışmalarına engel olmaması için eşini dahi götürmedi. Amerika’da aldığı bilim ve kültüre dayalı bilgilerini kendi değer ve kültürleriyle birleştirerek kendi modelini meydana getirdi. Temelini attığı Erzurum’daki Türkiye’nin ilk üniversite camii fikri, böyle bir kültürün eseridir.
Rektörlüğü döneminde(1969-1976) oluşturduğu kadrolarla Erzurum Atatürk Üniversitesini, Türkiye’de üniversiteler kuran üniversite haline getirdi.
Üniversite hocalığı ve bilim adamlığı üzerindeki elitist mütegallibe tekeli kırdı.
Pek çok zorlu engeli aşarak akademik ve idari anlamdaki zekî Anadolu çocuklarına Erzurum Atatürk üniversitesinin kapılarını açtı.
Kendi döneminde ilim, üniversite ve idare kapılarını halka açarak Türkiye’nin yükseliş yollarını millet başarısının keyfiyet alanı haline getirdi.
Yetiştirdiği talebeleri Van , Kırıkkale, Karabük, Afyon Kocatepe Üniversiteleri başta olmak üzere pek çok üniversiteye kurucu rektör, rektör, hoca, İlim adamı ve idareci olarak hizmet etti.
Öncelikli olarak Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu’da gelişmiş ırk hayvancılığının yerleşmesini sağladı.
Disiplinli bir İlim adamı olarak genç araştırmacılara örnek oldu.
Hayatı yeni yetişen nesillere, ilim adamlığı, idareciliği, mücadele azmi ile örnek ve model bir şahsiyet.
Türkiye’nin bilim ve üniversite tarihinin yerli yerinde anlaşılabilmesi için Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nun yeni nesle çeşitli cepheleriyle tanıtmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Eserleriyle, tesirleriyle ve talebeleriyle milletimizin gönlünde taht kurdu ve yaşıyor….
Hamiyetli ilim adamımıza Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyorum.
Ruhu revanı şad u handan olsun.
Kaleminize kuvvet, gönlünüze sağlık Memiş Hoca