eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
28°C
Ankara
28°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Açık
30°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C

Memiş OKUYUCU

1965 Yozgat doğumlu. İlkokulu Yiğitler köyünde okudu. Ortaokul ve liseyi 1982 yılında Kayseri Mimar Sinan Öğretmen Lisesinde tamamladı. 1985 yılında Denizli Eğitim Yüksekokulunu, 1998 yılında da H.Ü. Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Eser Yayın: Yozgat ve Orta Anadolu Bölge Ağzında Yaşayan Kelimeler, Deyimler ve Atasözleri, Maarifimiz ve Geleceğimiz, Türkiye'de Şehirli Dindarlık, Maarifin Seyir Günlüğü ve Yaşadıkça Ankara adlı eserlerini yayınladı. Yazıları, Şehir ve Kültür, Vuslat, Denizli Hizmet, Polatlı Postası, Arkadaş Çocuk (Batı Trakya) Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim (MEB)dergilerinde yayınlandı. 1996 yılından sonra TYB bünyesinde icra edilen millî kültür, millî tarih ve millî kimliğimize dair pek çok faaliyeti bir mektep formunda yirmi yıl kadar süre ile takip ve tedris etti. Öğretmenlik, Maarifimiz ve Geleceğimiz başlıkları ile muhtelif kurum ve kuruluşlarda konferanslar verdi. TRT Türkiye’nin Sesi Radyosunda, Öncü Eğitimci Portreler programlarını hazırlayıp sundu. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Maarif Nedir?

Maarif, ‘marifetler, bilgiler’ anlamına gelmektedir.  

Maarif, arefe kökünden gelmekte olup marifetin çoğuludur. Kelime anlamı itibari ile tahsille elde edilen bilgi demektir.

Büyük Mevlâna’nın oğlu Sultan Veled’in şu mısraı, farklı bir anlamlandırma gerektiriyor: 
“Dışı temiz içi paslı olanlara müreccahtır gibi bazı maarif söyler”
burada maarifin terbiyevî, eğitici şey anlamına kullanıldığını görüyoruz.’
(D.M.D)

Maarif insanı yaşatma, dünyayı imar etme idealine dayalı  dünya bakışımızın kavramlaştırdığı bir kelimedir. Maarifin; arif, arife, muarefe, tarif, tarife gibi pek çok kavram ile bir çeşit akraba ilişkisi mevcuttur. Osmanlı intelijansıyasınca 18. asırda ilim/talim/terbiye hayatımıza kazandırılmış bir kavramdır. Tahsil, tedris, talim, teallüm, meşk ve terbiyeyi   içine alan ve aşk ile yapılan ulvi bir insan yetiştirme sanatıdır. 

Çok geniş ve zengin bir anlam ve anlama alanı mevcuttur. İçinde; ilim, irfan, tahsil ve terbiyeyi barındıran, arif insan yetiştirme idealini de içine alan bir değerler manzumesini bize anlatır. Bütün temel kimlik ve kültür değerlerimizi kazandırmaya dönük bir muhtevaya sahiptir.  

Maarif, insanın yaratılış ve mizaç özellikleri diyebileceğimiz şakilesinin tanınması, keşfedilmesi, geliştirilmesine dayalı düzenin kurulduğu sistemin adıdır. İnsanı ve fıtratını geliştirmeyi, bu dünya yolculuğundaki mükellefiyetlerini kuşanıp görevlerini ifasını hedefler. 

İnsanın bu dünyayı imar etme maksadına dönük vizyon ve perspektifini kuşandırarak, bu istikamette talim ve terbiyesini hedefleyen ders, program, müfredat ile donanımlı terbiye sistemi kurmayı hedefler. 

Maarif, talebe ile olan ilişkisini terbiye boyutu ile ele alıp, insanı ruh, düşünce ve beden olarak olgunlaştırmaya dayalı olarak kurulan bir sistemin adıdır.  Temeli tekemmül ettirmeye, olgunlaştırmaya, inşa etmeye dayanır, tüketmeye metalaştırmaya değil. Talebe ile ‘ruhlar sanatkârı’ muallimi arasında geçen ilim yolculuğunu hikâye eder. Bu hikâye aynı zamanda çileli, manalı, muhtevalı, hasbi bir gönül ve kalp terbiyesini de içine alır.

Maarif, Yunus’un, ‘Erenlerin sohbeti artırır marifeti’ sözünde olduğu gibi ilim ve irfan sahibi insan yetiştirir.  Maarif, marifet sahibi, marifetli, hünerli, dünyayı hakkıyla anlayan, hakikatiyle yorumlayan, hakka ram olan insan hedefi güder. Bilgiyi, bilgeliği içine sindirmiş, olgunlaşmış insan yetiştiren sistemdir maarif. Nihai hedefi marifetullahtır. İlmin başı Allah’ı bilmektir ve maarifin bütün felsefesi insanı Allah’a götüren bilgi, metot, yol  ve idrake dayanır.

Maarif, Hakk’ı bilen, hakkı söyleyen, hakkı tutan, hakkı kaldıran, hakkın tarafında duran karakter ve mizaç sahibi insan yetiştirir. Maarifin özü, ahlak sahibi insan yetiştirmeye dayalı bir terbiye sistemidir.

İyilik, doğruluk, dürüstlük, ötekine yardım, hakşinaslık gibi temel değerlerimiz üzerine kurulmuş, üretmeye dayalı insan inşa eden, metayı değil manayı esas alan terbiye sistemi üzerine kurulmuş ‘insan’ odaklı sistem kurmayı esas alır maarif. İnsanın bedeni gelişim ve ihtiyaçları yanında ruhi cephesini de besleyen, kalbi sökülmüş çağa yegâne ilaç olan bir sistemdir.

Fen bilimlerini ve sosyal bilimleri insanlığa hizmet için geliştiren insan merkezli sistemin adıdır, maarif.

Tarihimizi bilen millî tarih şuuruna sahip insan idealiyle yüklüdür. Millî aidiyetler ve milli kimlik ile donanımlı insan, maarifin temellerini oluşturur. Tarihi kültürü ve bütün gelenekleri ve birikimi ile Türkçe’yi bilen, konuşan, Türkçe ideal ve şuuruna sahip insan yetiştirmek üzerine kurulan sistemin adıdır, maarif. Kendini seven, insanı seven, insanını seven idealizm yüklü,  kültür sahibi insan ideali ile olan sistemdir, maarif.

Maarif tabiattır, tabiiliktir. Estetiktir, güzelliktir.

Maarif insandır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Yahya Tümtürk dedi ki:

    Gözlerimi kapatıp zamanda bir adım geriye gidiyorum ve tüm öğretmenlerimizin öğretmen okullarından yetişmiş olduğu hayal aleminde göğsümün heycanla çarptığını hissediyorum…

    1. Memiş OKUYUCU dedi ki:

      Bu okullarımız öğrenciye kimlik ve kültür kazandıran bir içeriğe sahipti.

  2. Melek Karadeniz dedi ki:

    Marifetullaha ulaşan insanın her hali bir öğretimdir… Kaleminize sağlık hocam yazınız çok güzel. Teşekkür ediyorum.

    1. Memiş OKUYUCU dedi ki:

      Maarif işte o yolu açan terbiye sistemidir Melek Hanım…