eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
22°C
Ankara
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
21°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
15°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Açık
15°C

İbrahim Halil ÇELİK

Cemiyetçiliği bulunan, maarifçi bir mesleki geçmişi olan, aktif gençlik hareketlerine katılan ve daha sonraki kariyerine siyasetçi olarak devam eden bir kültür adamı. 1 Ocak 1947, Şanlıurfa doğumlu. Şanlıurfa Lisesi (1966), Şanlıurfa Öğretmen Lisesi (1967), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü (1975) mezunu. Maarif hayatı ilkokul öğretmenliği ile başladı. İstanbul (1968-71) ve Şanlıurfa’da (1971-72) ilkokul öğretmenliği, Şanlıurfa’da Millî Eğitim Müdür Yardımcılığı ve Halk Eğitimi Başkanı (1975-84) görevlerinde bulundu. 1984 ve 1989’da RP’den iki kez Şanlıurfa Belediye Başkanı seçildi. 1991’de Belediye Başkanı iken RP’den Şanlıurfa Milletvekili seçilerek Meclise girdi. Millî siyasetin, yerel kökleri ve medeniyet geçmişimize dayanması yolundaki çabalarıyla milli hafıza da bir yer oluşturdu. Şanlıurfa folkloru ve tarihi ile ilgili ilmi araştırma ve çalışmaları olan İbrahim Halil Çelik’in yazıları Harran, Hilal, Millî Kaynak Tohum ve Hece dergileri ile yerel gazetelerde yayımlandı. Mefkûreci Öğretmenler Derneği Genel Sekteri, Türkiye Yazarlar Birliği, Birlik Vakfı (kurucu), Harran Üniversitesi Kurma Derneği Başkanı, ŞURKAV (kurucu) üyesidir. Yayınlanmış Şair Nezihe Hanım / Hayatı - Eserleri ve Gazelleri (1986) adlı bir eseri vardır.

    İbrahim Halil Çelik’in kitap okuma ilk on listesi

    Sunuş:

    İbrahim Halil Çelik’e öncelikle okuma ilk on listesini sorduk. Bize bir külliyat önerdi. Hem de bir ömür okunabilecek türden bir okuma külliyatı. Bizde bir muallim, mürebbi, bir cemiyetçi, kültür ve maarif adamı olarak İbrahim Halil Çelik’in imbiğinden, hafızasından damlayan bu okuma külliyatını siz okurların istifadesine sunuyoruz.

    Maarifin Sesi: Kitap okumada ilk on favori/öncelikli kitap listenizi bize verebilir misiniz?

    İbrahim Halil ÇELİK: İsterseniz bunu, kitap olarak değil, favori yazarlarım üzerinden cevaplayayım; ve listeyi alanlara göre çıkarayım.
    Listenin başına Kur’an-ı Kerim’i ve Hadis Külliyatını koyalım önce.
    Düşünce alanında Bediüzzaman Said Nursi, Seyyid Kutup, Muhammed Kutup, Aliya İzzetbegovic, Sezai Karakoç, Necip Fazıl Kısakürek, Cemil Meriç, Nurettin Topçu, Muhammed Cabir’i, Ali Şeriati, Muhammed İkbal, Erol Güngör, Teoman Durali , D. Mehmet Doğan ve diğerleri.
    Tarihte Halil İnalcık, Osman Turan, Fuat Sezgin, İhsan Süreyya Sırma ve diğerleri.
    Roman ve hikayede Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar, Sait Faik, Sabahattin Ali, Tarık Buğra, Rasim Özdenören, Mustafa Kutlu, Dostoyevski, Tolstoy, Victor Hugo, Balzac, Malraux, Faulkner, Çehov, Amin Maalouf, Halid Hüseyini ve diğerleri.
    Şiirde Mevlana, Hafız, Yusuf Nabi, Fuzuli, Şeyh Galib, Yunus, Karacaoğlan, Sezai Karakoç, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Erdem Bayazıt, Nazım Hikmet, Ahmet Arif, M. Akif İnan, Alaeddin Özdenören, Ebubekir Eroğlu,  M. Rağıp Karcı, Arif Ay, Faruk Uysal, Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, Hayriye Ünal/ve sağdan-soldan onlarca başka isim.

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    1. nazım dedi ki:

      ibda ve salih mirzabeyoğlunu baş ucu yapmayan bir müslüman islamın hayata tatbikine karşı olanların yanındadır.