eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
21°C
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

YKS Nedir?

YKS nedir, hangi öğrenciler bu sınava katılabilir ve kimler bu  girebilir? ÖSYM Nedir? 2022 YKS kaç oturum, TYT AYT ve YDT açılımı ne, hangi dersler var?

Yapılacak olan her YKS sınavı öncesi bu konuya dair araştırmalar artar. Halk arasındaki adıyla Üniversite sınavı olarak da bilinen ve açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan bu büyük organizasyon her sene olduğu gibi 81 il genelinde düzenlenecek. Konuyla ilgili olarak ise “YKS nedir, açılımı ne, kimler girebilir?” sorularına cevap aranmaya başlandı. ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda adaylar üç ayrı oturuma giriyor ve bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırabilmek için ter döküyorlar. Peki, YKS sınavı nedir, maksadı nedir? açılımı ne, kimler bu sınava girebilir?

İşte konuya ait bütün detaylar…

ÖSYM tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren Türkiye’de uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavının adıdır YKS. 

Bu çerçevede YKS nedir sorusu günlerden beri pek çok veli ve öğrenci tarafından cevabı en çok arananlar listesinde yer almakta.

 Her yıl üniversite eğitimi almak isteyen vatandaşların katıldığı sınav takvimi çok önceden ilan edilerek yer ve zamanı her vatandaşımız veli ve öğrenci tarafından bilinmekte.

Öte yandan bu konuda bir tatminkar bilgiye ulaşmak isteyenler  “YKS nedir, açılımı ne, kimler bu sınava girebilir?” sorularına cevap aramaya başlar. YKS sınavına dair merak edilenleri bilgilerinize sunuyoruz…

YKS, üniversiteye girişte YGS ve LYS yerine gelen Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak bilinen, serüveni ÖSYM ile başlayan bugünkü  sistemin adıdır.

YKS Nedir Ve Açılımı Ne Anlama Gelmektedir?

Yeni öğrenci seçme sisteminin adı olan ve kısa adı YKS olan sınavla  birlikte adaylar Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na giriyorlar. Bu sınav toplamda  3 ayrı oturumdan meydana gelmektedir.

1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)
2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT)
3. Oturum ise Yabancı Dil Testi (YDT) olarak geçmektedir.

1.oturum olan TYT sınavına herkes girmek zorundadır. Bu oturumdan yeterli puan alanlar 2. ve 3. oturumlara girmeye hak kazanıyor.

Yeni düzenleme ile birlikte tüm 2 yıllık önlisans bölümleri TYT, 4 yıllık lisans bölümleri ise AYT, 4 yıllık dil bölümleri de YDT sınavı ile öğrenci alımı yapacak.

KİMLER YKS’YE GİREBİLİR?

YKS sınavına girebilmek için aranan özellikler aşağıdaki gibidir;

– Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan tüm öğrenciler,

– Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunan öğrenciler,

– Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olan öğrenciler,

– Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyan öğrenciler de  YKS’ye girebilirler.

Durumları yukarıdaki şartlardan herhangi birine uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilirler ancak; bu adaylar, yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışında olup bu yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır.

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri), sınava başvurabilirler. Bu adaylar, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda söz konusu kontenjanlara yerleştirilirler.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu adaylar ile Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da YKS kapsamında yerleştirme işlemlerine alınırlar.

YKS’nin Bir Başka Anlamı?

Türkiye’de Üniversitelere girişte esas yarış ilk yüz bin ve ilk elli bin içine girebilmek ile mümkün olmaktadır. Üniversitenin esas kaymak tabakasını teşkil eden bu ilk yüz bin sıralamasının belli olduğu sınav yarışının da adıdır YKS.

Bu vesileyle tüm öğrencilere başarılar diliyoruz.

ETİKETLER: , , ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.