eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
25°C
Ankara
25°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Adem Karafilik: ”Okumak; varlığı hissederek idame ettirmenin ve mutluluğun anahtarıdır.”

Adem Karafilik: ”Okumak; varlığı hissederek idame ettirmenin ve mutluluğun anahtarıdır.”
28.07.2021 08:00
0
A+
A-

Adem Karafilik, bütün mesleki geçmişini öğrenme, öğrenmeyi öğrenme ve öğrenme metodolojileri alanına hasretmiş. Öğrenme alanlarında zaman, enerji ve nefes tüketmiş bir eğitim adamı. Öğrenme ve hızlı öğrenme alanlarında, ders, kurs ve muhtelif programlar yapmış. Televizyon ekranlarından tutun, kurum ve isim bazında bu konularda dersler vermiş. Bu alanın kitabını yazmış bir profesyonel. Yaptıkları, yazdıkları ve yaşadıkları kıymetli bilgi ve tecrübe üzerinden öğrenme alanlarındaki metin röportajımızın ikinci kısmına devam ediyoruz. İlgilerinize sunuyoruz.

Okuma Alışkanlığımız

Cemil Meriç, Bu Ülke’de şöyle belirtiyor:“Kendini yığın hâline getiren bir millet payidar olamaz. Tek kaygısı para olan bir yığın yaşayamaz. Düşünceyi küçümsüyoruz. Kitaba harcadığımız parayı, atlar için harcadığımızla kıyaslarsak, yerin dibine girmemiz gerekmez mi? Kitap sevene, kitap delisi diyoruz. Kimseye at delisi dediğimiz yok. Kitap yüzünden sefalete düşen görülmemiş. At uğrunda iflas eden edene. İngiliz milletinin içkiye verdiği para, kitaba verdiğinin kaç misli, hiç düşündünüz mü? En güzel kitap bir kalkan balığı fiyatına. Alan nerede? Umumi kütüphaneler resmî ziyafetler kadar pahalıya mal olsa idi hükümetimizin daha çok iltifatına mazhar olurdu şüphesiz. Kitaplar bileziklerin onda biri kadar etse beyefendilerimizle hanımefendilerimiz arada bir okumak hevesine kapılırdı belki. Birçokları kitabı ucuz olduğu için almaz. Düşünmez ki kitabın tek değeri okunmasındadır. Bir değil birçok defalar okunmasında, çizilmesinde, tanınmasında.

Felaketimizin kaynağı kültür yokluğu. Bizi helak eden ne ahlâksızlık, ne bencillik, ne kafamızın ağır işlemesi. Bir öğrenci kayıtsızlığı içindeyiz. Hoca tanımadığımız için yardım görmemize imkân yok.

Hayatı anlamadan geçip gidiyoruz. Olgunlaşmak kalbin daha hassas, kanın daha sıcak, zekânın daha işlek, ruhun daha huzurlu olması demek. İçlerinde böyle bir canlılık, böyle bir hayat coşkunluğu duyanlar dünyanın biricik hâkimleridir. …”

Cemil Meriç’in de belirttiği gibi; hayatı anlamadan gidiyoruz. Hayatı anlamının yolu, hayatı okumaktan geçer. Hayatı en iyi şekilde okumak, bakış açısını genişletmenin yolu da, önce okuma becerilerinin geliştirilmesi gerekir.

Aklı başında herkes okumaktan ve öneminden bahseder. Okumanın geliştirilmesi, yaygınlaştırılması için tavsiyelerde bulunur. Ama bilinçaltı düzeyde neden ve nasıl okumamız gerektiğinin cevabını tam olarak söyleyemez.

Niçin okumalıyız? Okumuş olmak için mi, sınıf geçmek, diploma almak, meslek, makam sahibi olmak, çok para kazanmak, okuyormuş gibi görünmek… vb. için mi?

Unutmamalıyız ki; okumak, var olmanın, varlığı hissederek idame ettirmenin, başarının ve mutluluğun olmazsa olmazlarındandır.

Neden mi?

Okumak, öğrenmek için okumak, insanın gelişimi ve değişimi için temel basamaktır. Okuyan beyin öğrenme potansiyeli artar. Öğrenen insan da geniş düşünür, daha üretken olur. Zihinsel yaratıcılığın da temeli okumaktan geçmektedir. Bir tohum yüzlerce tohuma gebedir. Aynı şekilde bir bilgi bizlere yüzlerce farklı bilgiye ulaştırabilir.

Okuyan insan, daha çok kelimeyle, bilgiyle karşılaştığı için, düşüncesi, konuşması, bakış açısı,  yorumlaması ve zihinsel üretimi gelişir.

Kelime, bilgi, kültür dağarcığı gelişen insanın konuşma becerileri daha rahat gelişir, kişinin kendini ifade edebilme yeteneğini geliştirir.

Farklı türden eserlerin okunması, bireysel ve mesleki bilgilerimizin yanında genel kültürümüzü artıracaktır. Genel kültürü gelişmiş bireylerin, bulunduğu ortamlarda ve mesleklerinde daha başarılı olduğu bilinmektedir.

Okuyan kişinin ufku genişler, ufku geniş olan insanlar ise çok daha üretkendir. Vizyonları geniştir.

Bilen, bilgisini kullanan insanlar daha özgüvenli ve özsaygıları fazladır. Bilgisini kullanırken ve ifade ederken daha başarılıdır. Daha çok bilen kişiler, daha az bilen kişilere göre daha rahat iletişim kurarlar. Bu durum kişinin özgüvenli olmasını destekler. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus var ki bilen, okuyan kişiler boş konuşmaz, konuşmuş olmak için konuşmaz. Boş başaklar ile dolu başaklar karıştırılmamalıdır.

Kitap strese ve yalnızlığa en güzel ilaçtır. Her kitap, farklı hayatlara, düşüncelere ve güzelliklere açılan kapılardır. Biz okumayı bırakmadığımız müddetçe, onlar bizi asla bırakmazlar ve sürekli olarak bizleri desteklerler. Kitap okumak, zihni beslediği gibi ruhu da besler. Hatta okuma alışkanlığı gelişmiş kişilerin ciddi bir uyku sorunu yaşamadıkları da akademik olarak belirtilmektedir.

Çok kitap, çok bilgi, çok hayat, çok tecrübe demektir. Bu da bizlerin hayatı anlama ve anlamlandırmamız, tepkileri, doğru yerde, doğru zamanda, doğru şekilde vermemize katkı sağlayacaktır.

Okudukça beynimizdeki, nöronal bağlar dediğimiz sinaptik bağıntı artacağından beynin bilgiyi alma, işleme, hatırlama ve kullanılma potansiyeli gelişecektir. Bu da zihinsel üretkenliğin ve güçlü bir hafızanın kapılarını açacaktır.

Günümüz insanının yaşadığı en temel sorunlardan birisi dikkatle ilgili yaşanan sorunlardır. Düzenli, sistemli kitap okuyan kişilerin, bilinç düzeylerinin geliştiği, dikkatle ilgili olarak çok fazla sorun yaşamadıkları bilinmektedir. Okuma disiplini kazanmış kişilerin, normal hayatlarında da bir disiplin kazandıkları görülmektedir.

Adem   KARAFİLİK 

Akarafilik@gmail.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.