III
Ramazan ayı, kalbimize dokunan, ruhumuzu arındıran, paylaşmanın ve sabrın en olgun şekilde hatırlandığı özel bir zaman dilimiydi müslümanlar için. Her anıyla insanı derinden tekamül ettiren bu ay, bizi yalnızca oruç tutmaya değil, aynı zamanda sabırlı olmaya, sevgiyle paylaşmaya ve daha fazla tefekküre de çağırdı ve bize bir ay boyunca manevi perhiz yaşattı. Başıydı, ortasıydı darken sonua doğru yaklaştık. Ramazan ayına mahsus bir başka “kıymet” daha var ki o da bin aydan daha kıymetli olan Kadir gecesi’dir.
Bil kadrini zîrâ ki bu şehrün şeb-i Kadr’i
Bî-şek sebeb-i mağfiret-i ‘âlemiyândır (Enderunlu Vâsıf)
Kadrini bil! Çünkü bu ayın Kadir Gecesi şüphesiz ki âlemlerin mağfiretine sebeptir.
Kur’ân’da Kadir Gecesi’nde yapılan duaların reddedilmeyeceği söylenir. Bu nedenle oruçlular dualarını Kadir Gecesi’nde Allah’a takdim etmelidirler:
Leyle-i Kadr’i şeref-bahş-ı cihân olmuşdur
Sâ’imân tâ ki du‘âsın eyler ol dem takdîm
Redd olınmaz ol gice her ki du‘â eyler ise
Eylemiş anı beyân Hazret-i Kur’ân-ı Kadîm (Nazîr)
(Ramazan ayının) Kadir gecesi cihana şeref verir. Yeter ki oruçlular o gecede dualarını (Rablerine) sunsunlar. Kadim Kur’an, o gece kim dua ederse reddedilmeyeceğini beyan etmiştir.
Azmîzâde Hâletî Kadir gecesi için şöyle söyler:
Vardı zülfinde karâr itdi gönül gerçekmiş
Şeb-i Kadr içre turur dirler idi âb-ı revân
Gönül saçlarında karar kıldı. Kadir Gecesi’nde akan sular durur derlerdi, gerçekmiş.
Sevilen insanlar için edilen duada her gecesinin Kadir gecesi gibi eşsiz, her günün ise bayram gibi sevinçli olması istenir. Necâtî bunu şu beyitle çok latif şekilde ifade eder:
Gündüzi îd ü gicesi Kadr ola dem-be-dem
Bârî katında her dileği ola müstecab
Daima gecesi Kadir, gündüzü de bayram olsun. Allah katında her duası kabul olsun!
Sahuruyla, orucuyla, teravihiyle, iftarıyla çok sevilen, beklenilen, her yönüyle değerlendirilmeye çalışılan bir ay da olsa Ramazan sona erip akabinde bayramın gelmesi sabırsızlıkla beklenir. Bu nedenle Fuzûlî gibi bayram hilâli beklemekten yorgun düşenler olur:
İntizâr‑ı mey‑i gül‑reng ile bayram ayına
Baka baka inecekdür gözümüze kara su
Kırmızı renkli şarap ve bayramı beklerken (yollara bakmaktan) gözlerimize kara su indi.
Evet Ramazan’ı uğurlarken, içimizdeki huzuru, şükür ve özlemi bir arada hissediyoruz. Sevdiklerimizle kurduğumuz iftar sofraları, dua ettiğimiz geceler, gönülden paylaştığımız iyilikler… Bunlar, Ramazan’ın bize kattığı en değerli kazançlar olarak kalacak. Bütün bir yıl boyunca beklediğimiz bu bereketli ay, geçip gitmek üzere. Ramazan’ın bize öğrettiklerini diğer zamanlarda da uygulamak, hissettiğimiz tüm manevi güzellikleri günlük hayatımıza taşımak dileğiyle güle güle Ramazan, Seni bir yıl daha sabırla bekleyeceğiz. Büyüklerimizden öğrendiğimiz duaları ederek seni uğurluyoruz: Allah tekrrarını nasip etsin!
Ramazan’ı idrak eden ve Bayram’ı bekleyen bizler Ramazan ayının maddî manevî tüm bereketi için Faruk Nafiz Çamlıbel ile duaya duralım mı?
Alnımız secdede bulsun bizi her lahza ezân
Ve hazîn ömrümüzün her günü olsun Ramazân