Haftanın kitabı Mahmut Dilbaz’dan geldi. Yazar bu kitapta, 2. Abdülhamid’in eğitim politikalarında İslam meselesini işlemekte.
Yazarın kendi anlatımıyla 2. Abdülhamit dönemi eğitim politikalarında İslam meselesi şöyle tasvir edilmekte:
”Son devir Osmanlı eğitim seferberliğinde II.Abdülhamid’in saltanat yıllarının (1876-1909) hususi bir yeri vardır.Bu dönem merkezileşme,İslamlaşma,hilafet siyaseti,mevcut kurum ve yapıların yeniden düzenlenmesi,yeni kurum ve fikirlerin ortaya çıkması gibi gelişmelerin yanı sıra bütün bunlarla irtibatlı olarak kitlesel-modern eğitimin de yeniden planlanmasını ve devletin pek çok bölgesine yayılmasına sahne olmuştur.
Sultan Abdülhamid kendisine intikal eden mektep sistemini hem dindar,hem modern,hem de itaatkar bir nesil yetiştirmek üzere dönüştürmeye çalışmış,modernleşme teşebbüslerinin ve yeni din-ahlak anlayışlarının yerleştirilme siyasetlerinin temel aracı olarak kurgulamak istemişti.
Elinizdeki eser Sultan Abdülhamid’in şekillendirdiği mektepleşme siyasetinin merkeze almakla Birlikte bunun yanında,çevresinde şekillenen konulara da ışık tutuyor:
Siyasi merkezin ve eğitim bürokrasisinin mektep politikasındaki İslam anlayışları nasıl bir manzara arz ediyordu?
Bu eğitim anlayışında “İslami değerler “ ile “Batılı/Modern değerler”in ağıriığı ve yaygınlığı nasıl olacak?
Cumhuriyet ideolojisinin İslami tasavvurlarının köklerini Hamidiye dönemi eğitim seferberliğinde bulmak mümkün mü?”
Kitap eğitim alanında bugünlere gelişin ve yenileşme döneminin temellerinin atıldığı 2. Abdülhamit dönemini anlamlandırmaya doğru anlamlı bir yolculuk yapmak isteyenlere ufuk açıcı bir yolculuk yaptırmakta.
Dergah Yayınları – 1. Baskı, mayıs – 2021 İstanbul.
Yazarın kısa biyografisi:
Mahmut Dilbaz Rize’li bir ailenin çocuğu olarak 1983’te Delice’de dünyaya geldi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduktan (2005) sonra yüksek lisansını Marmara Üniversitesi’nde (2005-2008),doktorasını Ankara Üniversitesi’nde (2010-2017) İslam Tarihi alanında tamamladı.Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde doktor öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.Çalışma sahası Modern Dönem Osmanlı Tarihi’dir. Askeri Modernleşmenin Dini Müdafaası isimli kitabı Dergah Yayınları arasında yayınlanmıştır (2014).