eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
16°C
Ankara
16°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Çok Bulutlu
14°C
Pazartesi Az Bulutlu
13°C
Salı Çok Bulutlu
11°C

ODTÜ

ODTÜ

ODTÜ yetiştirdiği öğrencileri ile Türkiye’nin pek çok alanlarında hizmet gören üniversitelerimizin en başta gelenlerindendir. Bu üniversitenin yapılaşmasında emek sahibi hocalardan biri de Prof. Dr. Kemal Kurdaş’tır. 1962’den beri üniversitede görev yapan Prof. Dr. Ahmet Rumeli de üniversitenin efsane hocalarındandır. Ambleminde yer alan hilal ile kuruluşunda Ortadoğu ve İslam dünyasına hizmet etmesi amaçlanmıştır.

Kuruluşundan bugüne Ankara’nın ve Türkiye’nin  güzide üniversitelerinden  biri haline gelen ODTÜ, Türkiye’nin ve dünyanın  yakından tanıdığı bir üniversitedir. Ülkemizde yükseköğrenim hayali kuran gençlerin hayallerini süsleyen bu üniversitenin bir özelliği Türkiye’nin yüzölçümü bakımından 2. büyük üniversitesi olmasıdır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 15 Kasım 1956 tarihinde dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve İTÜ’lü bir gurup akademisyen tarafından başkentte kurulan bir üniversitedir. Üniversitenin kampüsü 1960lı yıllardan başlanarak çalışanların ve öğrencilerin fedakârca çalışmaları ile çok güzel bir şekilde ağaçlandırılmıştır. Kampüsün ayrı bir güzelliği ise kampüsün içinde Eymir Gölü’nün bulunmasıdır. Bahar mevsiminin gelmesiyle öğrenciler burada tabi ortamda keyifli vakitler geçirebilmekteler. Ankara içinden ziyaretçilerinde gidebildiği bisiklet sürme alanlarının bulunduğu balık avlama, piknik, kürek sporu gibi ihtiyaçlarının karşılandığı sosyal donatı alanlarının bulunduğu bir park mevcut.  Aynı zamanda ODTÜ’nün su ihtiyacı bu gölden karşılanmaktadır. Kampüs farkını ortaya koyan ODTÜ, bir  üniversite olarak  yıllardır ülkemizde çok değerli insanlar yetiştirmektedir. Kampüsün içinde bulunan çok sayıda kantin ve sosyal tesis sayesinde öğrenciler ihtiyaçlarını rahatça her zaman karşılayabilmektedirler. ODTÜ’nün bir başka özelliği de kuruluşunda oluşturulan mimari konseptinin sonuna kadar hiç değiştirilmemiş olmasıdır.

Geçen yaklaşık yetmiş yıllık sürede bir üniversite için temel niteliklerden biri olan geleneğini kurmuş durumdadır.

ODTÜ’nün Kuruluşu

1954’te Amerika’dan Pensilvanya Üniversitesi’nden Prof. Charles Abrams,  Birleşmiş Milletler görevlisi olarak bölgede konut sorunu ve üniversitelerin mimarlık ve şehir-bölge planlama eğitimine ilişkin araştırma .alışmalarında bulunmak üzere Türkiye’ye gelir. Araştırma ve inceleme sonuçlarını bir rapor halinde BM’ye sunan Abrams, Türkiye’de yapılmasını önerdiği mimarlık ve planlama eğitimi verecek bir teknoloji enstitüsü ihtiyacından söz eder. Bu rapor üzerine Birleşmiş Milletler, Pensilvanya Üniversitesi’nden G. Holmes Perkins’i, Türk mimarlarını ve şehir – bölge plancılarını yetiştirecek bir enstitünün kurulması için görevlendirir. Böylelikle ODTÜ, 15 Kasım 1956 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir enstitü olarak “Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü” adıyla 2 yabancı ve birkaç Türk öğretim elemanı kadrosuyla İngilizce   lisanıyla eğitime başlar.[20] Birleşmiş Milletler kanalıyla gelen bu yabancı öğretim elemanlarından biri Mart 1959’a kadar geçici direktörlüğü de üstlenen Thomas Godfrey, diğeri ise Marvin Sevely’dir. Kurulduğu hâliyle yönetim düzeni, MEB’e bağlı herhangi bir enstitünün yönetimden farklı bir niteliğe sahip olan ODTÜ’de yönetimin en üst karar organı “Mütevelli Heyeti” olarak adlandırılan ve başlangıçta 5 üyeden oluşan bir kuruldur

Akademik Yapısı

Şimdiye kadar Türkiye’nin pek çok sektöründe ve yeryüzüne dağılmış durumda 120 binin üzerinde mezun veren üniversite de;

5 fakülte, 5 enstitü, 2 yüksekokul

24 bin öğrenci ile akademik faaliyetlerini sürdürmektedir.

ODTÜ’nün Kuruluş Kanunu

Madde 1: Gençliğin eğitimini temin etmek, araştırmalar yapmak ve bu kanun hükümleri dahilinde idare edilmek üzere Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi adı ile hükmi şahsiyete haiz bir üniversite kurulmuştur.

Madde 2:Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin gayeleri şunlardır:

  1. Muayyen evsafı haiz Türk gençlerine, bilhassa ilmi, teknik ve mesleki sahalarda fakat bunlara inhisar etmeksizin umumiyetle İngiliz dilinde ileri bir öğretimi temin edecek geniş imkânlar tanımak.
  2. Diğer memleketlerin evsafı haiz gençlerine, müracatleri ve talebe olarak kabul edilmeleri üzerine mümasil imkânlar temin etmek.
  3. Türkiye ve Orta-Doğu’nun kaynaklarının inkişafına ve iktisadi meselelerinin halline bilhassa ehemmiyet verilmek üzere, Türk Milletine ve diğer milletlere fayda sağlayacak araştırmalar yapmak.
  4. Hakikatı aramaya ve insanlığın bilgisini artırmaya matuf temel araştırmalar yapmak.
Yorumlar