eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
21°C
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Memiş OKUYUCU

1965 Yozgat doğumlu. İlkokulu Yiğitler köyünde okudu. Ortaokul ve liseyi 1982 yılında Kayseri Mimar Sinan Öğretmen Lisesinde tamamladı. 1985 yılında Denizli Eğitim Yüksekokulunu, 1998 yılında da H.Ü. Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Eser Yayın: Yozgat ve Orta Anadolu Bölge Ağzında Yaşayan Kelimeler, Deyimler ve Atasözleri, Maarifimiz ve Geleceğimiz, Türkiye'de Şehirli Dindarlık ve Maarifin Seyir Günlüğü adlı eserlerini yayınladı. Yazıları, Şehir ve Kültür, Vuslat, Denizli Hizmet, Polatlı Postası, Arkadaş Çocuk (Batı Trakya) Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim (MEB)dergilerinde yayınlandı. 1996 yılından sonra TYB bünyesinde icra edilen millî kültür, millî tarih ve millî kimliğimize dair pek çok faaliyeti bir mektep formunda yirmi yıl kadar süre ile takip ve tedris etti. Öğretmenlik, Maarifimiz ve Geleceğimiz başlıkları ile muhtelif kurum ve kuruluşlarda konferanslar verdi. TRT Türkiye’nin Sesi Radyosunda, Öncü Eğitimci Portreler programlarını hazırlayıp sundu. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Yaşayan Üniversite; Sakarya Üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, model bir üniversite haline gelmiş. 1970 yılında ‘yüksek okul’ adıyla kurulup, 1971 senesinde Sakarya Devlet Mimarlık olarak adı değiştirilen, sonraları Sakarya Mühendislik’e dönüşen ve 1992’den itibaren de üniversite olarak yapılandırılan, yarım asrı aşan geçmişiyle anlamlı bir hikâyesi var.

Köklü bir mazisi olan, gittikçe büyüyerek bir üniversite yapısına bürünmüş, bir kurumlaşmaya giden geçmişi, pek çok atılımı bağrından çıkarmış. Geçmişinde kattığı kalite anlayışı ve yetiştirdiği nitelikli talebelerle Prof. Dr. Nevzat Kor Hoca’nın olduğu, pek çok isimsiz kahramanın hamurunda emeği bulunan, Anadolu insanımızın ilmi, fikri ve fiili  çaba ve heyecanını barındıran  bir güzide üniversitemiz. Sakarya şehri ve Sakarya Üniversitesi, sahip olduğu potansiyel ve taşıdığı kültürel ve ilmi kapasitesi ile İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı hüviyetini kazanmış durumda. Bilimin yeni çağdaki payitaht kapısı olmaya doğru gidiyor.

Hakikat ve ilme dayanan gelenekler, sağlam gelecekler oluşturur. Ekol, okuldur. Bir ekol olma yolunda ilerleyen Sakarya Üniversitesi, şimdilerde bir güzel faaliyetle Türkiye’nin gündeminde olmayı hak ediyor: Sakarya Kitap ve Bilgi Şöleni.

Bu faaliyet için üniversite ve belediyenin, faaliyet tecrübeleri ile birikimi birleştirilmiş. Şehrin STK’larına bu faaliyetin muhtevası etraflıca anlatılarak sahiplenmeleri sağlanmış. Sonrasında program YÖK’e kadar taşınarak, üniversite ve belediyeye ilaveten programın üçüncü ana faaliyet yürütücüsü olması sağlanmış. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve YÖK başkanı Prof. Dr. Erol Özvar şölen açılışına bizzat katılmışlar. Yokuşlarda susayan Sakarya, artık bereket mevsimine durmuş ve şehir olarak bu faaliyeti gerçek anlamda sahiplenmiş durumda.

Faaliyetin adı: Sakarya Kitap ve Bilgi Şöleni. Faaliyet, Türkiye çapında yayıncılık yapan  70’ten fazla basım ve yayım kuruluşu ile buna şehrin yazarları da dahil olmak üzere  100’den fazla yazarı şehre getirerek okur yazar buluşmalarını kapsayan muhteva üzerine kurulu bir okuma programı olarak icra edilmekte. Daha fazlası da var elbette. Faaliyetin merkezi üniversite kampüsü olarak seçilmiş. Faaliyet için çok büyük kapalı çadırlar kurulmuş. Bu çerçevede  Sakarya şehir olarak adeta üniversiteye taşınmış. Faaliyeti organize eden Sakarya Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği halinde şehirdeki ana okulundan üniversiteye kadar tüm öğrencilere dönük bir okuma seferberliği başlatmış. Faaliyet kapsamında ‘şehir kampüste buluşuyor’ sloganı ile üniversitede pek çok farklı faaliyetler icra edilerek öğrencilerin şölene ilgisi artırılmış. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencileri, şehirden üniversiteye taşınmış. Üniversite ile tanışmış. Üniversitede öğrenciler, öğrenci kulüpleri şölen alanında kendi temalarına uygun faaliyetler icra etmişler. Yabancı uyruklu öğrenciler kendi gelenek ve ülkelerini tanıtan ve anlatan organizasyonlar tertip etmişler. ‘Okumak ve okutmak’ için şehrin tüm imkânları seferber edilmiş. Bu kapsamda öğrencilere kitap satın alabilmeleri için gönüllü kuruluşlardan sağlanan bağışlarla 30’ar tl’lik kitap kuponu dağıtılmış. Şölenin her aşaması ve tüm yönleri şehir halkına dönük olarak hesap verilebilirliği ihtiva etmekte. Faaliyetler büyük bir şeffaflık içerisinde yürütülmekte. Okumaya, kitaba, yazara, fikir adamlarına, kısaca Türkiye’nin pek çok alanda markası olmuş ve marka olmaya aday isimlerle ‘’doydum’’ diyecek kadar entelektüel birikimimizi seferber eden bir faaliyet. Okumayı, okuyucu, okulu ekolü nihayetinde insanı merkeze alan bir faaliyet. Orijinal bir okuma faaliyeti olarak şehrin ve öğrencilerin alakadarlığını uyandırmış. Bir cazibe merkezi olmuş. Şehre, öğrencilere ve bütün Türkiye’ye hayatın okuma merkezli olarak kurulabileceğini göstermiş. Daha ilk senesinde rüştünü ispat etmiş diyebiliriz.

Üniversitenin içerisinde şöyle bir yürüyüş yapınca şölenin öğrencilerde oluşturduğu sinerji, oldukça bariz şekilde görülmekte. Şölen kapsamında 14 mayıs 2022 günü, bir günlüğüne  Sakarya’da idik. Gitmeden Büyükşehir Genel Sekreteri Mustafa Ak ile faaliyetler üzerine yaptığımız konuşmada belediye cenahını oldukça heyecan verici bulduk.

Sakarya’ya  Edirne’den gelen değerli kültür adamı Doç. Dr. Mustafa Hatipler’in imza programına iştirak ettik. Bazı okur sohbetlerine bizde katıldık. Verimli, muhtevalı, halkın ilgisinin son derece yüksek olduğuna şahitlik ettiğimiz bir şölene katılmış olduğumuz için kendimizi ayrıcalıklı hissettik.

Sakarya Kitap ve Bilgi Şöleni, bir kültür faaliyeti olarak 9-18 mayıs 2022 tarihleri aralığında dokuz günlük bir süre için bu yıl ilk defa planlanmış. Program sonrası üniversite adına şölen koordinatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu’nun çay ikramı eşliğinde, bir grup ilim ve kültür yaranı ile sohbet ettik. Değişim Yayınlarının işletmecisi İsmail Aydın, Osman Çibik, Sakarya eski baro başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, Doç. Dr. Mustafa Hatipler, bir ara kısa süre sohbete katılan büyükşehir genel sekreter yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel.

Yüzlere ve sözlere vuran ortak kanaati yansıtayım. Tüm ilgililer bu şölenden son derece mutlu ve mesut olmuş. Hepsi de heyecan duymaktaydılar. Kuruluş aşamasında olduğu için elbette bazı eksiklikler olabilmekte. Ancak tüm eksikler son derece iyi niyetle ve büyük gayretle tashih ve telafi cihetine gidilmekte.

Fatih hoca hem ismiyle hem de soy ismi ile müsemma. Bizatihi faaliyetlerin en küçük ayrıntısı ile alakadar olmakta. Anında görüntü şeklinde yaptığı tam zamanlı müdahalelerle hiçbir programın aksamaması için azami çaba sarfetmekte.

Sakarya Üniversitesi, İnsanımızın önü açılırsa nasıl bir kültür üniversitesine dönüştürülebileceğini, güzel bir örnekle göstermiş. Örnek bir model ortaya koymuş. Hem de bir üniversite perspektifine ve varlık nedenine gerekçe oluşturabilecek bir kültür faaliyeti ile bu model oluşturulmuş. İçinde ‘insan, okuma, kitap, üniversite’ geçen, çok yönlü, oldukça yüksek etkileşimli, cemiyette sinerji oluşturacak bir ‘model’ oluşturulmuş. Sakarya Üniversitesi, Türkiye’nin kültürüne bakan bir üniversite olmuş, bir kültür kandili olmaya doğru yürüyor. İnsanı kültürle yaşatan ve yaşayan üniversite.

Program için tüm emeği geçenlere ve şölenin proje müellifi rektör Prof. Dr. Fatif Savaşan’a buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Türkiye’de üniversitelerde okuma ve okutma modeli arayanlara yakın gözlüğü ile Sakarya Üniversitesi modelini incelemeye davet ediyoruz.

Selam ve sağlıcakla kalın.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.