eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
21°C
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C

Yunus Emre ALTUNTAŞ

Kayseri doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri’de, üniversiteyi Bursa’da, lisansüstü eğitimini Yalova’da tamamladı. Bursa’da yaşıyor ve eğitim çalışmalarını sürdürüyor. R4bia Platform ve Genç Memursen kurucu il başkanıdır. Bilder, Yetimder, İHH, Kafkas Çeçen Derneği, Safa Vakfı, Verenel Derneği, TYB gibi kuruluşların yönetim kurullarında yer aldı. İlk çalışmalarını lise yıllarında yayımladı. Üniversite eğitimi sırasında pek çok dergide yazı, şiir ve makaleleri yayımlandı. Yeni Dünya, Şehrengiz, Ahenk, Atlılar ve Karagöz ilk çalışmalarının yayımlandığı dergilerdir. Yeni Dünya Dergisi yayın kurulu üyesi olan yazar bir dönem Ahenk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni olarak görev almıştır. Diriliş Postası, Aşkar, Mahalle Mektebi, Hece, Karabatak, Türk Dili, Yedi İklim, Şehir Kültür, Temmuz, Şiar, Buzdokuz, Yenidünya, TYB Yıllığı ve internet kültür kanalları olmak üzere pek çok yayın organında edebi, fikri ve güncel çalışmalarını yayınlamaya devam etmektedir. Eğitim alanında 28 Şubat Derneği, ASDER, Genç Memursen, R4bia Platform gibi farklı STK’lar adına ayrıntılı raporlar hazırlamıştır. Eğitim alanındaki özgün çalışmaları dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde ÖNDER “Okul Dergisi” kategorisi Türkiye Birinciliği, Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde ÖNDER “Kısa Film” Türkiye Birinciliği, “Özgün Proje Tasarımı ve Uygulaması” sahalarında üç ayrı Türkiye derecesi, “MEB Yenilikçi Eğitim Modelleri” yarışmasında Marmara Bölge Birinciliği, KTS(Kalite Takip Sistemi) İl Birinciliği gibi pek çok ödül almıştır. Eğitim alanında farklı dergilerde yaklaşık 200 makalesi ve bilimsel raporu yayımlandı. Yedi ayrı uygulamalı eğitim projesinde pilot okul yöneticisi olarak görev aldı. Uygulanan pilot çalışmalardaki başarılarından dolayı Bakanlık düzeyinde taltif gördü. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ve TYB(Türkiye Yazarlar Birliği) üyesi olan Altuntaş sözlü tarihimizin kayda geçirilmesi amacıyla farklı isimlerle söyleşiler de gerçekleştirmekte ve ulusal dergilerde yayımlamaktadır. Yayımlanmış Eserleri Huzursuz Rabıta(Şiir), Ebabil Yayınları Gökyüzü Kundağı(Şiir), Ebabil Yayınları Kentin Dindarları(Söyleşi), Onto Yayınları Keşif Bedeli(Şiir), Ebabil Yayınları Ulu Cami Kitabı(Komisyon),Bursa Kültür Aş Bursa’nın Mahalleleri(Komisyon),Bursa Kültür Aş

    Ramazan Bize Ne Anlatıyor 

    Sadece dindar kesimlerin değil hemen her kesimin özlemle beklediği bir aydır Ramazan. Bu ayda herkes daha dikkatli, daha şuurlu bir hâle bürünür. Kimisi bir gelenek olarak sürdürse de Ramazan’a dair yüz yılların getirdiği alışkanlıklar her hanede az çok hissedilir.  

    Bin aydan hayırlı geceyi bağrında saklayan Ramazan’ın bize anlattığı o kadar çok şey var ki… Biraz dikkat kesilsek eminim herkes bu çağrıyı duyacaktır. 

    Ramazan her şeyden önce biraz yavaşlamamızı öğütler. Bu ayda vaktin şekil değiştirmesinin bir sebebi de bu olsa gerek. Yavaşlayın! Yavaşlayın ve kendinize dönüp bir bakın! Kimsin? Nereden geldin? Nereye gidiyorsun? Niçin yaşıyorsun? Kuvvetinin ve kudretinin sınırı ne? İşte Ramazan işiten kulaklara bunları fısıldar. 

    Bu kutlu ay adeta sırlar hazinesidir. Her bir köşe başında rahmet ve bağışlanma fırsatı bekliyor hepimizi. Kirlerimizden arınmak, yeniden doğmak ve ebedi âlemi haketmek için yine yeniden imkânlar sunuluyor önümüze. Tıpkı Kutsi Hadiste geçtiği gibi; Allah’u Teâlâ yedi arşın üzerinde bulunan kitabına şöyle yazmıştır: Rahmetim gazabımı geçti! 

    Ramazan tefekkür ayıdır. Olanca sessizliğin sebebi de budur. İnsanlar koca bir yılın hengâmesinden sıyrılıp biraz olsun sessizliğe sığınırlar. Kalp atışları yavaşlar, sindirim sistemimiz ve organlarımız istirahate çekilir, zihnimiz geçmiş ile geleceğin arasında derin bir muhasebe yapar.  

    Nedir ki insan? İnsan elinde hiçbir kudreti ve kuvveti olmayan, Allah’ın bağışladığı canı belirlenmiş süre içerisinde değerlendirmek üzere çırpınan bir kiracıdır. Bu kısa sürede yapıp ettikleriyle ebedi âlemdeki yerini belirleyecek olan bir kuldur. Bunu kabul etmesi veya etmemesi bumerang gibi kendine dönecek olan bir mahlûktur.  

    Hiçbir şey insanın elinde değildir. Alıp verdiğimiz nefes de, tayin edilmiş güne kadar atan kalp de, damarlarımızda dönüp duran kan da bize her hangi bir şey danışma gereği duymaz. Zengin de olsan, koltuk sahibi de olsan, şöhretli biri de olsan, yeri doldurulamaz biri de olsan bu böyledir. Zamanın da, canın da, cananın da, ahfadın da, malın da asıl sahibi bellidir. İnsan bunu ne kadar çabuk anlarsa ebedi mutluluğa o kadar yaklaşır.  

    Rabbimiz şöyle buyuruyor: Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Sûresi 183) Demek ki bizden öncekilere de farz kılınan oruç ibadetinde derin hikmetler saklı. Bedenin olduğu kadar ruhların selameti de oruç ibadetinden geçiyor. Mesele sadece aç kalmak değil. Açların halinden anlamak ve paylaşmak. “Ancak verdiğiniz sizindir.” çağrısının sırrına ermek.  

    “(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.” (Bakara Sûresi 185) 

    Rabbimizin merhameti, nezaketi, keremi ve inayeti o kadar sonsuz ki aklı başında bir insanın Kuran’daki bu ayetleri okuduğunda bir anne şefkati hissetmemesi mümkün değildir. Ömer İbnü’l-Hattâb (ra) şöyle dedi: “(Bir keresinde) Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e (ayrı düştüğü) çocuğuna duyduğu özlemden dolayı rastladığı her çocuğu kucaklayan, göğsüne bastırıp emziren bir kadının da aralarında bulunduğu bir esir grubunu getirdiler. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem çevresindekilere (o kadını işaret ederek): – “Bu kadının çocuğunu ateşe atacağına ihtimal verir misiniz?” diye sordu. – Asla, atmaz! dedik. Bunun üzerine Hz. Peygamber: – “İşte Allah Teâlâ kullarına, bu kadının yavrusuna olan şefkatinden daha merhametlidir” buyurdu. (Buhârî, Edeb 18; Müslim,Tevbe 22. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Cenâiz 1; İbni Mâce, Zühd 35) 

    Hulâsa; ibadetle yıkanan ruhların ve günahlarının affı ümidiyle şenlenen gönüllerin huzur ve sevinci ile Müslümanlar bu ayda içten içe coşar, âlemin üzerine bir sekinet havası yayılır. Çünkü kulluğunun bilincinde olan bir Mümin yaptığı bu ibadetin yalnızca Allah için olduğunu bilir. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: Aziz ve celîl olan Allah “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim” buyurmuştur. Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin. Muhammed’in canı kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163) 

    Ramazanın çağrısı açık seçik önümüzde duruyor. Geçen zaman bir daha gelmeyecek. Bize düşen bu kutlu vakitleri ibadet ile dua ile yakarış ile yardımlaşma ile bereketlendirmektir. Hele ki Gazze için… Hele ki zulme uğrayan Doğu Türkistan için… Hele ki el açıp bizden yardım bekleyen nice mazlum için… 

    Yunus Emre Altuntaş 

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.