Doç. Dr. Maksut YİĞİTBAŞ ile Pazar Röportajı:
Sunuş: Kendisi Şanlıurfa doğumlu. Yeni Türk Edebiyatı hocası. Çalışmalarını Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde sürdürmekte. Akademik hayatında “II. Meşrutiyet’e Kadar Türk Romanında Paris” başlıklı teziyle Yüksek lisansını, “Hilmi Yavuz Hayatı, Sanatı ve Eserleri” adlı çalışması ile doktora çalışmalarını ikmal etti. 2007 yılında “Gülün Ustası Hilmi Yavuz”, 2019 yılında ise “Edebiyatın Ebemkuşağı: Halit Ziya Uşaklıgil Hikayeciliğinde Renklerin Dili” kitap çalışmaları yayımlandı. Muhtelif akademik ve sanat/edebiyat dergilerine yazılar yazdı. Kendisiyle okuma , kaliteli okuma ve Türkiye’de okuma alışkanlıklarını da içine alan pazar’lık bir röportaj yaptık. İstifade ederek ve keyif alarak okuyacağınızı umuyoruz.
Sorular ve Cevapları:
Maarifin Sesi – Soru 1: Okuma nedir, kaliteli bir okuma nasıl yapılmalıdır?
Doç. Dr. Yiğitbaş: Öğrenmek ve ilim sahibi olmaktır. İlim irfan demektir. O zaman irfan sahibi olmak için okumak gerekir.
Kaliteli bir okuma için eser seçiminde hassas, okurken metinle bağ kurmak lazımdır. Buna mütalaa etmek de denilebilir. Örneğin Mehmet Akif böyle okur, mütalaa ederek okurdu.
Maarifin Sesi – Soru 2: Türkiye’de okuma alışkanlığını yeterli buluyor musunuz? Geliştirmek için sizce neler yapılmalıdır?
Doç. Dr. YİĞİTBAŞ: Okuma bir kültürdür. İnsanımız okuyor ancak daha çok sanal alemdeki iri puntolu ve renkli kısa metinleri okuyor daha ziyade. Okumanın hakiki olanı kitapladır. Bunun da gerçek olanı sular seller gibi okumak değil, ‘mütalaa ederek”’ okumaktır. Okumanın gelişimi, ilgiye bağlı okumakla gerçekleşir diye düşünüyorum. İnadına değil de ilgiye ve meraka göre (tabiki faydalı eserler bağlamında bu tercihler yapılmalı), kısaca zevke dönüştürmek gerekir okumayı.
Maarifin Sesi – Soru 3: Okuma eğitimi için önerileriniz nelerdir?
Doç. Dr. YİĞİTBAŞ: Alışkanlık edinene kadar sebatla azdan çoğa doğru bir okuma seyri izlenmelidir. Bir de ara ara yazma ameliyesi okuma alışkanlığını arttırır diye düşünüyorum. Mehmet Kaplan Hoca yazarken düşünür ve düşünmek için de okurmuş tabii.
Maarifin Sesi – Soru 4: Kendi okuma yöntem ve zamanlarınızı anlatabilir misiniz?
Doç. Dr. YİĞİTBAŞ: Genelde mütalaa ederek (dikkat ve düşünerek) okurum. Arada notlar alırım. Bunlar kitabın üzerinde olduğu gibi harici de olabilmektedir. Gün içinde müsait olduğum her zaman okumaya çalışırım. Bu okumaların bir kısmı da yazmaya hazırlık özelliği taşır. Ancak zaman zaman zevkime uygun da okurum. Gazete satın alarak okuma onlardan biridir mesela.
Maarifin Sesi: Teşekkür ediyoruz.
Doç. Dr. YİĞİTBAŞ: Ben teşekkür ederim.