eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
21°C
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C

Memiş OKUYUCU

1965 Yozgat doğumlu. İlkokulu Yiğitler köyünde okudu. Ortaokul ve liseyi 1982 yılında Kayseri Mimar Sinan Öğretmen Lisesinde tamamladı. 1985 yılında Denizli Eğitim Yüksekokulunu, 1998 yılında da H.Ü. Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Eser Yayın: Yozgat ve Orta Anadolu Bölge Ağzında Yaşayan Kelimeler, Deyimler ve Atasözleri, Maarifimiz ve Geleceğimiz, Türkiye'de Şehirli Dindarlık, Maarifin Seyir Günlüğü ve Yaşadıkça Ankara adlı eserlerini yayınladı. Yazıları, Şehir ve Kültür, Vuslat, Denizli Hizmet, Polatlı Postası, Arkadaş Çocuk (Batı Trakya) Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim (MEB)dergilerinde yayınlandı. 1996 yılından sonra TYB bünyesinde icra edilen millî kültür, millî tarih ve millî kimliğimize dair pek çok faaliyeti bir mektep formunda yirmi yıl kadar süre ile takip ve tedris etti. Öğretmenlik, Maarifimiz ve Geleceğimiz başlıkları ile muhtelif kurum ve kuruluşlarda konferanslar verdi. TRT Türkiye’nin Sesi Radyosunda, Öncü Eğitimci Portreler programlarını hazırlayıp sundu. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Bayram Sabahı Şiiri ve Hikâyesi

Bayram Sabahı

Kavgam deli gurbetle bu bayram sabahı,
Yandım yine zulmetle bu bayram sabahı.
Ey derdime tek çare canım memleketim,
Andım seni hasretle bu bayram sabahı.

Gurbette gönül türküsü vuslat sayılır.
Bir ‘sürmeli’ duymak bize hoyrat sayılır,
Kalkınca ufuk çizgisi bir bir aradan,
Bayram günü sürgün bile Yozgat sayılır.

Ey ruhumu aşk uğruna yoktan var eden
Bayramla buluştur beni hiç beklemeden,
Güldür seni bir lahza gören gözlerimi,
Vuslat günü şavkınla yanan pencereden.

Yusuf Dursun

Bir şiir ve hikâyesi: Bayram Sabahı(*)

Yozgatlı’nın bildiği, gurbette yaşayanların pek çoğunun gurbet, hasret ve  özlemle yüklü ruh halini dile getiren bir şiir: Bayram Sabahı.

Her mısrasında katarlar dolusu özlem yüklü, her mısrasında hasret pınarlarından burcu burcu memleket kokusu gelen bir şiir. Yüreğimizin derinliklerine ilmek ilmek bayram hüznü işleyen bir şiir.

Bu şiir nerede nasıl yazıldı?

Şairimiz hangi yanık yürek ile ne zaman,  nasıl bir memleket özlemiyle bu şiiri yazdı?

Çok zaman bir çok hikâyenin bir şiiri olmuştur. Ama bu şiirin bir gurbet hikâyesi var.

İçinden özlem kokuları gelen.

Özlem, hasret, gurbet ve insan.

Ve bir memleket sevdalısı: Yusuf Dursun

Hasret, özlem kokulu koyakların yeşerttiği yanık sevda yüklü bir yürek kokusudur. Hele ki toprak kokusu, memleket hasreti yürekte açan bir sevda çiçeği gibidir. Büyüdükçe yakar, yaktıkça yeşerir ve büyür.

Memleket hasretinin en çok çekildiği, vatan özleminin en fazla hissedildiği günler de bayram günleridir. Bayram hasret, özlem ve gurbet ile bir araya gelirse, hüzün sağanağı olur yağar hüzünbaz gönüllere. Derdinin tek çaresi olan ve burcu burcu burnunda tüten memleketin hasretinin vurduğu yanık bağrından damlayan vuslat türküleri dile gelir. Ve ‘bayram sabahı’. Yürek yüklü hasretleri yüklenen bayram sabahı aile ile birlikte kutlanan bir müjde, neşve, vuslat, kesret günüdür. O gün buluşur kuzular anneleriyle, atalarıyla, ocaklarıyla. Bayram günü diner özlem, hasret. Bayram da buluşur aile efradı, ahfadı. Yozgat kokusuyla yetişen, Yozgat toprağında yetişen bir Anadolu insanımızdır Yusuf Dursun. Buram buram memleket toprağı ve terbiyesi üzerine yetişmiş bir isim. Yozgat doğumlu şairimiz 1998 yılından evvel, memleketinden uzakta on dört yıl öğretmen olarak Elazığ’da görev yapmış. Bu görev yaptığı sıralarda Elazığ’da yazmış bu şiiri.

Memleket kokusunu en derin, en yakıcı hissettiği bir bayram gününün akşamında dile gelmiş yürek kelamı ve yazan kalemi.

Sürmelinin yoldaşlık, bir hoyratın eşlik ettiği ve içinden hasret, vuslat geçen şairimizin yüreği, o günün akşamında ruhundan damlalar halinde bu şiiri mısralara dökmüştür.

Hasret kokan, özlem yüklü bütün yüreklere ve gurbet kokulu Yozgat’lılara armağan olsun.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.