eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Yağmurlu
21°C
Cumartesi Açık
18°C
Pazar Az Bulutlu
21°C

Azize Şahinoğlu: Okuma, düşüncelerimle örtüşeni bünyeme katmaktır

Azize Şahinoğlu: Okuma, düşüncelerimle örtüşeni bünyeme katmaktır
25.09.2021 13:00
0
A+
A-

Sunuş:

Azize Şahinoğlu, uzun yıllar fen bilgisi öğretmenliği yaptı. Hem de Türkiye’de çok tartışılan bir alanda dershane sektöründe sürdürdü uzun yıllar mesleğini. Şimdilerde mesleğine çocukları için ara verdi. Kendisi bu mesleği inanarak yapan, şevkle mesleğine bağlı bir öğretmen. Liyakat mesleğinin en belirleyen niteliği. Kendisi ile yaptığımız okuma temalı röportajı ilginize sunuyoruz.

Azize Şahinoğlu ile RÖPORTAJ –  (*)

Maarifin Sesi: Okuma nedir, kaliteli bir okuma nasıl yapılmalıdır?


ŞAHİNOĞLU: Kendimi   ilgilendiren, hayata dair düşüncelerim ile örtüşen   amaçlarıma  da denk  düşeni bünyeme katmak.

Kaliteli okumak  nasıl olmalı?
Seçici olmalı elbette(hep aynı yazarı takip etmemeli).Bunun için de bir sistem oluşturmalı. Kişi kendisini gözden geçirmeli ve  boş  zamanlarını değerlendirebileceği, hoşça vakit geçirebileceği, düşüncesine ve kişiliğine katkısı olacaklar ile.


Maarifin Sesi: Türkiye’de okuma alışkanlığını yeterli buluyor musunuz? Geliştirmek için sizce neler yapılmalıdır?

ŞAHİNOĞLU: Türkiye’nin  okuma alışkanlığını sormaktansa  kaliteli okuyor muyuz? Okullarımızda kaliteli  okumalar yapılmakta mi? Çocuklarımız ne okuyor? diye sorayım. Okuyor görünüyoruz  esasında. Özellikle okul öncesi için tercih edilen  ve  yine  ilkokulların Türkçe dersinde öğretmenlerinin okuma alışkanlığı  kazandırma becerisi için hazır ettikleri okuma listeleri. Buralara  dikkat etmeli sanki. Ne tür kaygılar vardır bilemiyorum ama bu yas grubu çocukların ve ailelerinin  tercihi olarak ticari amaçlı olanlar daha  öne çıkmakta.


Maarifin Sesi: Okuma eğitimi için önerileriniz nelerdir?

ŞAHİNOĞLU: Gene okul öncesi ve ilkokul için okuma alışkanlığı kazandırırken  gerçekten bir şey öğreten, eğiten, kişiliklerine katkısı olacak  kitapları meraklı zihinlere sunalım. Ve ebeveynleri de bu hususta  olgunlaştıralım.


Maarifin Sesi: Kendi okuma yöntem ve zamanlarınızı anlatabilir misiniz?

ŞAHİNOĞLU: Kendi okuma yöntem ve zamanlarım için  şunu söyleyeyim, çok okumuyorum, bilinçli ve anlamlı olması için. Kendime bakıyorum; ruh halime, düşüncelerime, kişiliğime, içinde bulunduğum ortama göre tercihlerim var dikkatimi çeken, hoşça vakit geçirebileceğim, boş zamanı da değerli kılacak.

Tabii ki sizin eseriniz olan “Maarifimiz ve Geleceğimiz “adli kitap (bir defada değil de tam manasıyla istifade etmek icin)
On iki senedir dizi izlemiyorum, yerine  roman ve hikâye  tercih ediyorum.

Maarifin Sesi: Bu röportaj için size çok teşekkür ederim.

ŞAHİNOĞLU: Ben teşekkür ederim.

(*) Fen Bilgisi Öğretmeni- İstanbul

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.