Dünya’da bazı konular vardır, tartışması hiç bitmez. Bana bazen komik gelir, ama bu tartışmalar yüzünden insanlar arasında büyük uçurumlar oluşur. Yani o denli önemlidir tartışılan konu. Tarihte kalmış olması, hükmünün kalmamış olması bile sonucu değiştiremez.
Bu yabancı dilde tıp eğitimi konusu da çok tartışılır ve bir sonuca varılamaz. Kimi savunur kimi karşı çıkar. Yalnız şu bir gerçektir ki bu ülkede yıllardır hem Türkçe, hem İngilizce olarak eğitim veren Tıp Fakülteleri ve buralardan mezun olmuş binlerce doktor vardır. Bunların her ikisinin içinden de büyük bilim adamları yetişmiştir. Her ikisinden de iyi hizmet veren doktor da çıkmıştır, kötü hizmet veren doktor da.
Aslında bugüne kadar bu fakültelerden yetişen doktorların yetkili kurumlar tarafından bir istatistiği yayınlanabilir. Böylece biri ötekine göre daha üstün mü, yoksa ikisi de benzer sonuç mu veriyor, anlayabiliriz. Böyle bir yayın varsa da bilgim dahilinde olmadığını söylemek isterim.
Benim bilgim dahilinde olan şudur. Eğer birileri yabancı dilde tıp eğitimine karşıysa gerekçelerini ona göre sıralar, karşı değilse gerekçelerini ona göre sıralar ve genellikle yanlı bir konuşma veya yanlı bir yazı ortaya çıkar.
İki tarafın görüşlerine de saygı duyarım. Sonuçta iki tarafın da haklılık payı bulunmasa böyle bir konu gündemimizde olmazdı.
Konuya objektif bir bakış açısı sunmak istiyorum. Bunun için yabancı dilde tıp eğitiminin avantaj ve dezavantajlarını madde madde sıralayacağım. Ondan sonra kim nasıl düşünmek istiyorsa öyle düşünsün.
Avantajları:
· Genel olarak tıp terimleri Latince veya İngilizce olduğu için anlama kolaylığı sağlar. Kendi dilinizde tıp eğitimi alıyor olsanız bile terimleri Latince, İngilizce veya bu dillerden kendi telaffuz şeklimizle dilimize kazandırılmış şekilleriyle öğrenirsiniz.
· Literatür takibi daha kolay olur. Çünkü literatür çoğunlukla İngilizce’dir, İngilizce olmayan makalelerde de İngilizce özet verilir.
· Kariyer konusunda yabancı dil şartı olduğu için daha az zorlanırsınız.
· Yabancı ülkelerde çalışma ve kariyer yapma şansınız daha yüksek olur.
· Yabancı hastalarla irtibat kurmakta zorlanmazsınız.
Dezavantajları:
· İyi düzeyde yabancı dil bilgisi gerektirir. Yabancı dil bilginiz iyi değilse, kolay anlayamıyor veya konuşamıyorsanız çok zorlanırsınız.
· İyi düzeyde yabancı dil bilgisi olan öğretim üyeleri gerektirir.
· Türkiye’de yaşadığınız için çoğunlukla Türk hastalarla muhatap olacaksınız. Dolayısıyla Türkçe ve Türkçe terimlere de hakim olmanız gerekir.
· Yabancı ülkelerde çalışma ve kariyer yapmaları daha kolay olduğu için beyin göçü ihtimali daha yüksektir.
Bazıları kültürel yabancılaşmayı da dezavantaj olarak sayarlar. Ben şahsen aynı şartlar altında Türkçe okuyanlarla yabancı dilde eğitim görenler arasında böyle bir fark görmedim, görmüyorum.
Kendi dilinde tıp eğitimi görüp yukarıda saydığımız avantaj ve dezavantajları yaşayan olamaz mı? Kişi kendini geliştirerek veya farklı bir yöntem izleyerek yabancı dilde eğitim görmüş gibi bir hâle gelebilir. Sonuçta her şeyin istisnaları vardır.
Yabancı dilde eğitim konusunun aslında tek bir çözümü vardır, o da bilimde hükmeden pozisyonuna gelmektedir. Bu gerçeği çoğu bilim insanının görmesine rağmen bazıları nedense hâlâ kolaycılığa kaçmayı tercih etmektedir. Kolaycılık, bilimsel gelişmişlik olmadan dilimizi bilim dili ilan etmektir. Biliminiz gelişirse göreceksiniz diliniz de daha kolay gelişecektir.