eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
22°C
Ankara
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
15°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Açık
15°C

Vâr edenin adı ile;

Vâr edenin adı ile;
07.06.2021 21:52
0
A+
A-

Bu mecradaki yazılarımın ilkine, güzel Türkçe’mizdeki bir kelime hakkında hasb-i hâl ederek başlamak istiyorum. Tek heceli, iki harfli “az” kelimesini haddim olmayarak anlatmaya çalışacağım. Lütfen azımı çoğa sayın efendim. 

   
Ele avuca sığmayan, dağlar kadar ağır, ovalar kadar engin duygularımızın vefakâr taşıyıcıları olan kelimelerin her biri bir başka güzel. Sağlı sollu saldırılara rağmen ayakta durma mücadelesi veren lisanımızın güzel kelimeleri. Bugün binlerce kelime arasından bu kısacık söz/cük bize göz kırptı. “İsmi ile müsemmâ” bir kelime. Şu güzelliğe bakar mısınız? “Az”dan neyi kastettiğimizi, kullandığımız kelime daha dudaklarımızdan çıkarken belli ediyoruz. “Az” derken bile “az” harf kullanıyoruz. A ve Z’den ibaret. Bu ne güzel bir uyum. Az ama “öz”ün ete kemiğe bürünmüş hali. Alfabenin ilk harfiyle son harfi. Arada kalan harfler bu ikisi arasına gizlenmiş sanki. Hepsinin adına çıkıyorlar dudaklarımızdan. Zira “az”ı ifade ederken çokluk olmaması lazım. “Çok” dedim de aklıma geldi, bu “az” kelimesi o kadar muhteşem bir yapıda ki, zıddını bile hizaya getirmiş. Kendisindeki azlık zıddına yansımış. Yukarı-Aşağı, Üst-Alt, Yeryüzü-Gökyüzü, vb. derken dikkat ederseniz, zıtlarda bir uyum var. Az-Çok ikilisindeki uyum “az”ın azlığından kaynaklanıyor. “Çok”u ifade ederken bir sürü heceden oluşan bir kelime bulunsaydı “az”a  gerçekten ayıp olurdu.    

Ve “az”ın şânına uygun bitirelim yazımızı. “Öz”e müracât edelim:  

 قَلِيلًا مَا تَشْكُرُونَ 

Ne kadar da az şükrediyorsunuz!

(A’râf Suresi 10.Ayet)

 Vesselam….  

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.