Halis dilin, halis davacısı. Türkçeye adanmış bir ömür, Türkiye’ye hasredilmiş bir kalem. Dil, kültür ve yakın tarihe dair önemli çalışmalara imza atan ülkemizin önde gelen fikir ve kültür adamlarından D. Mehmet Doğan’ın yeni kitabı çıktı.
Son yıllarda dil konusu ile ilgili çalışmalara ve yayınlara ağırlık veren D. Mehmet Doğan’ın “Türkçe Düşünmek, Türkçeyi Düşünmek” kitabı Yazar Yayınları arasında çıktı.
D. Mehmet Doğan’ın yeni kitabı günümüzde türkçe düşünmenin zorlukları ve bu zorlukları aşarak doğru, sahih türkçe düşünme ile ilgili uyarıcı yazılardan oluşuyor.
D. Mehmet Doğan, “Dilimiz, kültürümüz, edebiyatımız, sanatımız… Yüzyıllar içinde var ettiğimiz manevi vatanımızdır; manevi vatanımızı yaşatmazsak maddi vatanı konuşamayız.” diyerek günümüzde sıkça kullanılan vatan, mavi vatan gibi kavramlarımızın yanına ‘manevi vatan’ı yerleştiriyor.
Milli savunmanın hedefine ulaşması için vatan savunmasına “manevi vatanı koruyup yaşatmaktan başla.” İfadesiyle manevi vatanı muhafaza edebilirsek, milli savunma hedefine ulaşabileceğimizin us’unu işaret ediyor.
Kitap arka kapak yazısında söyle sunuluyor:
“Dile müdahale türkçenin genetiği ile oynamaktan başka bir şey değildir. Bugün akademide kullanılan dil GDO’lu bir dildir. Türkiye’de akademi bu ve benzer kelimelerle felsefe yaptığını, düşündüğünü sanmaktadır. Türkçenin özüne, ruhuna aykırı, sentetik kelimelerle yapılan iş “felsefe zaten anlaşılmaz” denilerek makulleştirilmeye çalışılmaktadır.
GDO’lu dil zihnimizin işleyişini sekteye uğratıyor, dimağımızın ayarlarını bozuyor!
Halis olmayan gıda helâl olmaktan çıkar; helâl gıda talebi gibi, helâl dil talebini yükseltmeliyiz!
Genleriyle oynanmış gıdalardan kaçınıyoruz, neden? Beden sağlığımızı korumak için! Kanser başta olmak üzere hastalıklara yakalanmamak için. Zihin sağlımız için de genleriye oynanmış dil unsurlarından uzak durmamız gerekiyor
Sahih türkçeye dönmek zorundayız! Dilimiz bir taraftan yabancı dillerin istilasına maruz kalmıştır, diğer taraftan GDO’lu uydurma bir dilin. İkisinden de kurtulamazsak, türkçe iflah olmaz. Sadece günlük konuşma diliyle sınırlı mahallî bir dil haline gelir!”
Yazar Yayınları, 200 sayfa, 25 TL
www.yazaryayinlari.com – yazar@yazaryayinlari.com
0312 232 05 71 – 72
Sipariş için:
Detaylı bir makale olmuş kaleminize sağlık