3 2 1, adım at ardından ikinciyi, hecelemeye başla sonra oku, bak gör düşün konuş… Yapılan eylemler ve alışılan davranışlar evrendeki tüm canlılar için geçerlidir. Mesela; yunuslar, daha doğumda yüzmeye başlarken zürafalar ayakta durmayı saatler içerisinde öğrenir; bir zebra yavrusu da doğumu izleyen kırk beş dakika içinde koşabilir. Biz insanlar da ise; nefes almak, göz kırpmak, yutkunmak, yürümek, koşmak gibi kendiliğinden meydana gelen ya da yemek yapmak, araba kullanmak, dans etmek, enstrüman çalmak gibi eğitim- öğretim ile kazanılan davranışlar zaman içerisinde bir düzen oluşturmaktadır. Birbiri ardına gelen bu düzene biz ritim demekteyiz.
Beş harfli olan ritim kelimesi sözcük anlamı incelendiğinde ezgi ve uyumla birlikte müziği oluşturan bir öğe olarak vurgu, uzunluk ya da seslerin, durakların düzenli bir biçimde yinelenmesinden doğan düzen olarak bilinmektedir. Oysa ritim sadece müzik ile sınırlandırılmamalıdır. O, hayatımızın her alanında bütün varlıklar için geçerlidir. Örneğin; ders çalışmak için bir saat belirlediğimizde eylemi gerçekleştirdikten sonra ertesi gün yine aynı saatte çalışma isteğimiz gelmektedir. Çünkü vücudumuz bu düzene alışmakta ve bir ritim tutturmaktadır.
Ritme uymak bir sağlık göstergesidir. Eğer belli bir düzen içerisinde davranışlarımızı gerçekleştirmezsek aritim dediğimiz bozukluk meydana gelecektir. Nasıl ki; uyku konusunda kendimizi belli bir saate alıştırıp ritim tutturuyorsak, sisteme uymadığımız takdirde düzen bozulacak ve hem sağlıksal hem de psikolojik olarak olumsuz etkileneceğiz.
O halde; hayatın her alanında istemli ya da istemsiz yapılan ritim konusunu biz Eğitimciler tarafından inceleyecek olursak; eğitim ve öğrenmenin önemini daha iyi anlayacağız. Toplumun genel geçer değerlerini, yetişmekte olan kuşağa aktarılmasını sağlayan eğitimin, düzen içerisinde ilerlemesi bizim için önemlidir. Mesela; ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki gençlere farklı bilgi düzeylerinin verilmesi bir ritmin göstergesidir. Çünkü, yaşları ve öğrenim düzeyleri farklı olan bu bireyler belli birikimler edindikten sonra bir üst kademeye geçme hakkı kazanmakta olup süreç içerisinde edinmiş olduğu bilgilerle de öğrenim düzeyinde bir silsile oluşturmaktadır.
Eğitim sadece ders içeriğindeki ritimde değil okula hafta içi her gün belli bir saatte gidilip gelinmesinde ya da derslerin 40 dakika işlenip 10 dakika teneffüs yapılması da bir düzenin göstergesidir. Öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği teneffüs saati kısaltılıp ders saatleri 5 dakika daha uzatılsa ya da öğretmenin ortaokul öğrencilerine üst düzey ders anlatması sonucunda alışılan düzen sarsılacak ve bir bozukluk meydana gelecektir. Yazımızın başında da söylediğimiz gibi ritme (düzene) uyulursa sağlıklı bir yol izlenecektir. Uyulmadığı takdirde kargaşa kaçınılmazdır.
Sonuç olarak; kendimizi inceleyelim: Bu yazıyı okurken gözlerimizi kırpıştırmamız ve eş zamanlı olarak nefes almamız şu an bir ritim içerisinde olduğumuzun göstergesidir. Burada yazılan bilgiyi öğrendikten sonra merak edip daha fazla bilgi edinmek için araştırmaya başladığımızda ise; bir bilgi silsilesi meydana gelecek ve yine bir ritim oluşturmuş olacağız.
O halde anlaşılmalıdır ki; düzen içerisindeki hayat geriye bakarak anlaşıldığı gibi ileri bakarak da yaşanılmaktadır.