eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
22°C
Ankara
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
21°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
15°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Açık
15°C

Rehberliğin Gelişiminde İbn-i Sina’nın Rolü

Rehberlik insanlığın doğuşundan itibaren doğrudan olmasa da dolaylı olarak hep var olmuştur. Çünkü insan yönlendirilmeye, ileriye gitmeye, kontrol edilmeye ihtiyaç duymuştur. Aynı zamanda da insan doğası gereği konuşma, iletişim kurma, paylaşımdan vazgeçmemiştir. İnsanoğlunun başlıca bu özellikleri rehberlik alanının konuları arasındadır. Rehberlik; rehberlikle ilgili kavramlar yeni olsa da rehberliğin menşei daha eskilere dayanıyor. Rehberliğin gelişiminin temelini; bireyin önemli değerli olması, güçlü olması, biricik olması oluşturur. Bireyi bu özelliklerinden dolayı önde gören bir takım ekoller mevcut. İnsan ve iyilik kavramları ve örnekleri eskiye dayanır. Ortaçağa kadar geriye gittiğimizde ortaçağ düşünürlerinden İbn-i Sina’yı görürüz. İbn-i Sina ruh salığı ve beden ilişkisinden bahsetmiştir. Görüşlerinde genelde ruh sağlığı ve bedenin bir bütün olmasından bahsediyor. İbn-i Sina’nın bu görüşleri günümüzdeki rehberlik anlayışıyla uygunluk gösteriyor. Ortaçağ düşünürleri rehberlik alanının temelini oluşturmuş, ilerlemesine de katkı sağlamıştır. Daha sonra psikoloji biliminin gelişimiyle, psikolojik yaklaşımların etkisiyle gelişmeler hızlanmıştır. Bu gelişmelerin yansımaları Türkiye’ye de ulaşmış, eserler Türkçeye çevrilmiş ilerlemelere devam edilmiştir.

Rehberliğin amaçları arasında bireyi tüm yönleriyle geliştirmek; bireyi, kendini gerçekleştiren birey düzeyine getirmektir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için ise ön şart eğitimdir. Eğitim ve rehberlik de giderek kaynaşmıştır. Bireyi geliştirme de büyük rol eğitimde olsa da aile, birey ve eğitim kurumuna da büyük rol düşer. Yani bu bir ekip işidir aslında. Ekiptekiler görev ve sorumluluğunu yerine getirdiklerinde sorunlar en aza inecektir. Bu kısım da yine İbn-i Sina ve görüşleri eskiden beri bize yol göstericidir. İbn-i Sina’nın bir öğretmen, bir hoca, bir ilim adamı da olması gereken özellikleri sıralamıştı. O özellikleri okuyup baktığımızda sonuç olarak; öğretmen erdemli olan özelliklere sahip olmalı, öğrencileri tanımalı, yeteneklerini bilmeli ve geliştirmelidir. İbn-i Sina aile özellikleri ile ilgili görüşleri incelendiğinde ise ailelerin tutarlı olması, hoşgörülü olması , sabırlı olması gibi sonuçlara ulaşır. İbn-i Sina’nın görüşlerinin ortaçağdan itibaren bizlere rehber ve yol gösterici olduğu sonucuna varıyoruz.

Tutku Kılıç

Rehber Öğretmen

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.