eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
28°C
Ankara
28°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Açık
30°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C

Yunus Emre ALTUNTAŞ

Kayseri doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri’de, üniversiteyi Bursa’da, lisansüstü eğitimini Yalova’da tamamladı. Bursa’da yaşıyor ve eğitim çalışmalarını sürdürüyor. R4bia Platform ve Genç Memursen kurucu il başkanıdır. Bilder, Yetimder, İHH, Kafkas Çeçen Derneği, Safa Vakfı, Verenel Derneği, TYB gibi kuruluşların yönetim kurullarında yer aldı. İlk çalışmalarını lise yıllarında yayımladı. Üniversite eğitimi sırasında pek çok dergide yazı, şiir ve makaleleri yayımlandı. Yeni Dünya, Şehrengiz, Ahenk, Atlılar ve Karagöz ilk çalışmalarının yayımlandığı dergilerdir. Yeni Dünya Dergisi yayın kurulu üyesi olan yazar bir dönem Ahenk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni olarak görev almıştır. Diriliş Postası, Aşkar, Mahalle Mektebi, Hece, Karabatak, Türk Dili, Yedi İklim, Şehir Kültür, Temmuz, Şiar, Buzdokuz, Yenidünya, TYB Yıllığı ve internet kültür kanalları olmak üzere pek çok yayın organında edebi, fikri ve güncel çalışmalarını yayınlamaya devam etmektedir. Eğitim alanında 28 Şubat Derneği, ASDER, Genç Memursen, R4bia Platform gibi farklı STK’lar adına ayrıntılı raporlar hazırlamıştır. Eğitim alanındaki özgün çalışmaları dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde ÖNDER “Okul Dergisi” kategorisi Türkiye Birinciliği, Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde ÖNDER “Kısa Film” Türkiye Birinciliği, “Özgün Proje Tasarımı ve Uygulaması” sahalarında üç ayrı Türkiye derecesi, “MEB Yenilikçi Eğitim Modelleri” yarışmasında Marmara Bölge Birinciliği, KTS(Kalite Takip Sistemi) İl Birinciliği gibi pek çok ödül almıştır. Eğitim alanında farklı dergilerde yaklaşık 200 makalesi ve bilimsel raporu yayımlandı. Yedi ayrı uygulamalı eğitim projesinde pilot okul yöneticisi olarak görev aldı. Uygulanan pilot çalışmalardaki başarılarından dolayı Bakanlık düzeyinde taltif gördü. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ve TYB(Türkiye Yazarlar Birliği) üyesi olan Altuntaş sözlü tarihimizin kayda geçirilmesi amacıyla farklı isimlerle söyleşiler de gerçekleştirmekte ve ulusal dergilerde yayımlamaktadır. Yayımlanmış Eserleri Huzursuz Rabıta(Şiir), Ebabil Yayınları Gökyüzü Kundağı(Şiir), Ebabil Yayınları Kentin Dindarları(Söyleşi), Onto Yayınları Keşif Bedeli(Şiir), Ebabil Yayınları Ulu Cami Kitabı(Komisyon),Bursa Kültür Aş Bursa’nın Mahalleleri(Komisyon),Bursa Kültür Aş

    Ramazan’da Ne okumalı? 

    Ramazan için pek çok tanımlama yapılır. Rahmet ayı, Kuran ayı, şükür ayı, yardımlaşma ayı, tövbe ayı, tezkiye ayı bu adlandırmalardan sadece birkaçıdır. Biz tüm bu tanımları “muhasebe ayı” şeklinde özetleyebiliriz. 

    Kuran-ı Kerim’de ismi anılan tek ay olmasının yanı sıra bu ayın en kutlu gecesi olan Kadir gecesi de müstakil bir surede “bin aydan hayırlı gece” olarak müjdelenir. Ramazanın insanı muhasebeye davet eden çağrısı bu müjde ile bütünleşir. 

    Rabbimiz tüm kullarına bu kapıyı işaret etmekle, benzersiz bir fırsat sunmakla rahmetinin engin sularını adeta önümüze serer. Lakin kalp gözü kapalı olanlar için önünden akan nehre rağmen susuzluktan yitip gitmek de vardır. Rabbim cümlemizi rahmetinin tecellisinden nasipdar olan kullarından eylesin. 

    Yüce Rabbimiz Kuran’da kullarına şöyle sesleniyor: “Ben cinleri ve insanları, bana kulluk etsinler diye yarattım.” Bir kudsi hadiste ise bu ayeti tamamlayacak şekilde “Ben gizli bir hazine idim, bilinmek istedim.” buyuruyor. Dolayısıyla hakkıyla kulluk edebilmenin yolu Rabbimizi bilmekten yani okumaktan geçiyor. 

    Bu ilahi emrin sırrına eren milletimizin ekserisi Ramazan ayında Kuran’a yönelir, mukabele halkalarında iftarı beklerler. Hz. Peygamber’in(sav) bu kutlu ayı nasıl değerlendirdiğini öğrenmek için hadis kitaplarına yönelirler. Sahabe-i Kiram’ın hayatını daha yakından tanıyarak Asr-ı Saadet’in o eşsiz iklimini bir nebze olsun hanelerine misafir etmek isterler. Geçmiş zamanların ramazan geleneklerini hatırlamak için her biri manevi pınar olan kitapların sesine kulak verirler.  

    Rabbimiz kullarının bilmesini, tanımasını, öğrenmesini ve yaşamasını ister. Kuran’daki yüzlerce ayet bu davetin nişanesidir. “Akletmez misiniz, düşünmez misiniz, görmez misiniz, ibret almaz mısınız” mealindeki çağrılar Rabbimizin biz kullarına işaretidir. 

    Kalemin de, kelamın da, kelimenin de Rabbi Allah’tır. Kuran’da “Kaleme ve onunla yazdıklarına andolsun ki…” buyurarak kalemin ve yazılanların üzerine yemin eden Rabbimizin işaret ettiği hikmeti hayatımızın merkezine almakla mükellefiz. İşaret edilen bu hikmet kitaptır, kitapların anası olan Kuran’dır. 

    Şu halde bir Müslümanın cehaleti makbul değildir. Allah’a layık kul olmanın yolu Kuran ve sünnet başta olmak üzere İslam’ın temel kaynaklarını okumaktan geçer. Tefsir, hadis, fıkıh, kelam, siyer alanlarında kaleme alınmış muteber kaynakları sindirmek her birimiz için ibadet mertebesinde bir görevdir. Hiç olmazsa temel ilmihal bilgilerini, Hz. Peygamber’in(sav) ve dört halifenin hayatlarını bilmekle yükümlüyüz. Bu sayede Rabbimizin emrini yerine getirmiş oluruz.  

    İşte Ramazan bu bilmenin, tanımanın, hatırlamanın en bereketli zamanıdır. Ramazanı ruhuyla yaşayabilmek için orucun ve ibadetlerin yanı sıra kitaba yönelmek, tefekkür etmek ömrümüze bereket katacaktır. Bu vesileyle ramazan ayında -bazıları tekrar olmak üzere- okumayı düşündüğüm bazı eserleri tavsiye ederek yazımı hitama erdirmek istiyorum. Hayırlı Ramazanlar… 

    – Ömer Erdoğdu/Kuran-ı Kerim Meal ve Bir Katre Tefsiri 

    – Hadislerle İslam/Diyanet Yayınları 

    – Ebu’l Hasan El Nedvi/Rahmet Peygamberi 

    – Resulullah’ın(sav) Hutbeleri/Siyer Vakfı 

    – Mahmud Sami Ramazanoğlu/Musahabeler 

    – Mehmed Zahid Kotku/Ehl-i Sünnet Akaidi 

    – Ali Ramazan Dinç/Hakikat Rehberi(Yeni) 

    – Sezai Karakoç/Samanyolunda Ziyafet 

    – Mevdudi/Gelin Müslüman Olalım 

    – Dursun Gürlek/Dersaadet’te Ramazan Akşamları 

    Yunus Emre Altuntaş 

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.