eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
29°C
Ankara
29°C
Açık
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Açık
30°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
29°C

Mustafa SÜS

1974 yılında Kayseri Yahyalı’da doğdu. İlkokulu Derebağ İlkokulunda okuduktan sonra Yahyalı İmam Hatip Lisesinde liseyi bitirip 1994 yılında Şehit Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesine başlayıp 1998 yılında Öğretmen olarak atandı. 2012 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesinde Eğitim Yöneticiliği ve Teftiş dalında Yüksek Lisans yaptı. 2007 yılından itibaren yerel gazetelerde, internet haber sitelerinde eğitim ve toplumsal içerikli köşe yazıları yazmaya başladı. Kendine ait internet sitesinde, şiir, deneme, öykü dalında yazılarına halen devam etmekte olan Mustafa SÜS, 2016 yılında “Yitik Kadınlar” adlı öykü kitabını çıkardı. Diriliş Postası adlı ulusal gazetede köşe yazarlığı yapan Süs, evli ve bir çocuk babasıdır.

    Okul mu Aile mi?

    Dünya çapında yapılan araştırmaları falan bir kenara bırakın.

    Sağlam bir merdiven bulup inin kendi çocukluğunuza doğru.

    Ya da etrafı gözlemleyin, tahlil yapın, kıyaslayın…

    Çocuklar okulda okumayı yazmayı, matematiği, fen bilimlerini, tarihi, coğrafyayı öğrenirler.

    Bunun dışında da eğer İmam Hatip gibi okullara gidiyorlarsa da dini eğitim alırlar.

    Her dini eğitim alan veya beşeri bilimleri öğrenen öğrencinin doğruyla yanlışı ayırt etme şansı yoktur.

    Nice dini eğitim alan insanlar vardır ki, dinsiz, ateist olarak karşımıza çıkarlar.

    Okullarda verilecek olan esas eğitim değerler eğitimidir. Değerler eğitiminden yoksun yetişen öğrenciler çok bilgili olsalar dahi değersiz olurlar.

    Değersiz öğrenci yetiştirmemek için de okullar birinci sırada değil.

    Nedir ilk sırada olan?

    Aile!

    Yazımın başında belirttiğim gibi, yapılan araştırmaları şunu bunu bir kenara koyun.

    Hangi aile nasıl çocuk yetiştirmiş? Aynı okula giden hatta aynı sınıfta okuyan çocuklara bakın.

    Otuz kişilik bir sınıftan kaç tane değerli öğrenci çıkıyorsa onların aileleri değerli ailelerdir. Ve değerli aileler çocuklarını değerler eğitimine göre yetiştirir.

    Değerli aile derken yanlış anlaşılmasın, kimseye değersiz demiyorum. Değerlerimizin tamamına yakınını içselleştirmiş fakat çocuk yetiştirirken bu değerleri çocuklarına aşılamamış ailelerden söz ediyorum.

    Çok zengin olduğu halde çocuklarına yamalı kıyafetler giydiren bir baba düşünün…

    Değerler konusunda gelenekçi, örf ve adetlerimize uygun bir aileden bilgi deposu ama robot gibi çocuklar yetişiyorsa kusura bakmayın bu çocuğa yapılan en büyük kötülüktür.

    Siz evde eğitimin temelini atmaz, okulda verilen eğitimi destekler mahiyette çocukları değerlerle donatmazsanız okulun da, öğretmenin de yapacağı bir şey yoktur maalesef.

    “Eğitim sistemi berbat, her yerden dökülüyor.” eleştirisini mesela evinde televizyon olan, akşamları elinden telefon düşmeyen bir aile yapamaz bana göre…

    Sen televizyona dalıp çocuğunu değerlerimize uygun yetiştirme yoluna gitmezsen, çocuğunla küfürlerin havada uçuştuğu maçlara gidersen, çocuğuna vakit ayırıyorum zannederek onunla birlikte televizyon izlersen, beni rahatsız etmesin de telefonla oynasın dersen, sistemi eleştirmeye hakkın olmaz.

    Değeri ailede ve arkadaş çevresinde edinir çocuklar, okullar ikinci sıradadır…

    Yazarın Diğer Yazıları
    30.09.2022 00:10
    17.12.2021 08:00
    30.12.2022 09:50
    03.03.2023 01:13
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.