eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
21°C
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C

Doç. Dr. Erhan ÇAPRAZ

1979’da Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini doğduğu ilde tamamladı. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi (2001). Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Türk Halk Edebiyatı” alanında “Fahri Bilge Defterlerindeki Kayseri ve Yöresi Halk Şairleri (İnceleme-Metin)” adlı teziyle yüksek lisans programını (2005); “Sosyo-Kültürel Bağlamda Kayserili Rûzî (İnceleme-Tenkitli Metin)” adlı teziyle de doktorasını tamamladı (2015). Bartın Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı (2014). Daha sonra Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü’ne atandı (2016). Bir süre Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde görev yaptı (2019-2021). 6 Ağustos 2021’den beri atandığı Bolu Abant İzzet Baysal Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde görevine devam etmektedir. Eserleri: Fahri Bilge Defterleri/Kayseri ve Yöresi Halk Şairleri (2014), Kayseri Türküleri ve Oyun Havaları (Erol Aksoy ile, 2019), Âşık Rûzî ve Şiiri (2020), Karacaoğlan (2020), Pir Sultan Abdal (2021), Bedriddin ile Zöhra Hikâyesi (2021).

    Öğretmenlikte görev süresi 25 yıl olsa…

    Efendim, EYT’den sonra bu da teklif mi şimdi, dediğinizi duyar gibi oluyorum. Elbette size hak veriyorum. Lâkin özellikle maarifte çağı ve hızı yakalayabilmek için bu durum bana daha da lüzumlu gibi geliyor.

    Elbette, öğretmenin emekliliği olmaz. Öğretmen, her zaman ve her yerde öğretmendir. Ve dahi bize bir harf öğretenin kırk yıl kölesi oluruz. Ammâ velâkin gelin bakın ki devir ve şartlar, artık öğretmenin iletişim ve etkileşim hız ve enerjisini hemen tüketiveriyor. Belki proje okulları müstesna fakat diğer okullarda öğretmenlik yapmak zaman zaman bir çileye de dönüşebiliyor. Elbette kanaatimizce bunda tüm okullarda aynı müfredat ve yöntemlerin uygulanma zorunluluğu çok etkili oluyor. Fakat bu tür okullarda daha ziyade sınav kaygısı olmayan öğrencilerin ders görmesi durumun daha da zorlaşmasına sebebiyet verebiliyor. Bunları aynı zamanda bu tarz okullarda görev yapmış bir öğretmen olarak da biliyor ve yazıyorum.

    Elbette büyüklerimizin bir bildiği vardır. Lâkin tıpkı polislik mesleğinde olduğu gibi yıpranmanın gitgide daha fazla arttığı öğretmenlik mesleğinin de yirmi beş yılla sınırlandırılmasının maarifin gerçekleri bakımından daha geçerli olduğunu düşünüyorum. Hem böylece atanmayı bekleyen sayısı 350 binlere yaklaştığı ifade edilen meslektaşlarımızın da önü açılmış olur. 

    Demem o ki maarifteki emekliliği her zaman EYT’den bağımsız düşünmeliyiz. Öğretmenlerin sahadaki durum ve kondisyonuna da bağlı daha makul bir emeklilik yaşı da elbette düşünülebilir. Hatta düşünülmelidir de… Böylece her zaman aradığımız müşterek bir kanaat da tesis edilmiş olur ayrıca.

    Biliyorum, bazı öğretmen arkadaşlarım, türlü ve haklı gerekçelerle benim bu fikrimi kabul etmeyeceklerdir. Lâkin onların da mülâkî olduğu bazı arkadaşlarına bakarak bana hak vereceklerini düşünüyorum. 

    Belki böylece “mülâkat” ısrarından da kurtuluruz. Yani bir taşla iki kuş vurmuş oluruz.

    Aslında maarif, bir zamanlar düşünüldüğü üzere tecrübeli baş öğretmenlerin sadece yeni yetişen öğretmenlere rehberlik ettiği bir akademiye de dönüşebilirdi. Lâkin şimdiye kadar uygulanamadığına göre yetkililerin böyle bir arzuları yok anlaşılan. Şayet bu olsa idi öğretmenlikte zaman, zemin ve kariyer daha nitelikli bir hâle dönüştürülebilirdi. Henüz geç kalınmış da sayılamaz…

    Elbette bu 25 yıl öncesinde birkaç yıl mesleki hazırlık süreci; 25 yıl sonrasında da tecrübe aktarımına bağlı verilecek bazı vazifelerle de bu süreç biraz daha uzatılabilir. Türkistan’da yaşı seksenlerde bazı ninelerin müze ve kütüphanelerde çalıştıklarına şahit olmuştum. Bu  vazifelendirme de elbette öğretmenin tercihine bırakılmalı.

    Fakat, en azından yapay zeka, bilgi ve eğitim sistemimizi tamamen ele geçirmeden önce öğretmenlerin kariyerine dönük bir takım çalışmaların da bir an önce yapılması gerekiyor.

    Ne dersiniz? Bir kere de yumurta kapıya dayanmadan önce biz bir çıkış eylesek daha güzel olmaz mı?

    Elbette takdir büyüklerimizin.

    Selametle ve lefafetle kalınız efendim…

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.