eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
23°C
Ankara
23°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Yağmurlu
18°C
Pazar Hafif Yağmurlu
20°C

Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ

2002 yılında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesinden mezun oldu. 10 yıl öğretmenlik yaptı. Z. Karaelmas Üniversitesinde yüksek lisansını tamamladı. Ege Üniversitesi, S.B. Enstitüsünde “Sesler’ Dergisi’ Üzerine Bir İnceleme (Çağdaş Makedonya ve Kosova Türk Edebiyatı)” konulu doktora tezini tamamladı. Kırklareli Üniv. T.D.E. ve ÇTLE Bölümleri ve Bulgaristan Filibe (Plovdiv) Paisiy Hilendarski Üniversitesi Türkoloji Bölümünde Yeni Türk Edebiyatı dersleri verdi. Makedonya Uluslararası Balkan Üniversitesinde Türkçe dersleri verdi. Makedonya Kalkandelen (Tetovo) Üniversitesi Oryantalistik-Şarkiyat bölümünde T.D.E. dersleri verdi. Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Makedonya, Kosova, Bosna Hersek, Macaristan ve Avusturya’da “Balkanlar’da Türk-İslam Kültürü ve Mirası”yla ilgili araştırmalar yaptı. Yurtiçi ve yurtdışında “Balkanlar ve Türk-İslam Kültürü” konusunda pek çok konferans veren Karakuş’un hem yurt içinde hem de yurt dışında yayımlanmış eserleri bulunmaktadır. Hâlen, Bolu Abant İ.B. Üniversitesi, F.E.F., T.D.E. Bölümünde Doçent olarak görev yapmaktadır. Balkanlar’da Türk Dili, Edebiyatı ve Kültürü, Yeni Türk Edebiyatı ve Türk Dünyası Edebiyatları alanlarında “Balkanlar medeniyetimizin hafızasıdır.” ilkesiyle çalışmalarına devam etmektedir

    Nuri Pakdil’den İkaz: ”Palyaço’ya Dikkat Edin!”

    Nuri Pakdil… Şiire, mektuba, denemeye, seyahatnameye, tiyatroya, hülâsa kelâm ile kaleme tefekkür ettiren adam…  

    Hâzâ mütefekkir yani… Hayrete düşüren “tesirli kalemi”yle birlikte “Birbirimize yaklaşacağımıza, ıssızlığa iteliyoruz birbirimizi!” diyerek kendisini de dışarıda bırakmadığı “acı zaaflarımıza yönelik uyku kaçıran tespitleri”yle de büyük bir mütefekkir… 

    Nuri Pakdil’in tiyatro eserleri: Korku, Umut, Put Yapımevleri, Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş, Bir Öldürme Töreni, Belge, Bakır Dönemi…  

    Her birisi, rahatsız edici/hatırlatıcı metinler…  

    Her birisi, “açık bulduğu Tanzimat kapısından ülkemize sızmış bir tür olan “tiyatro” türünü ‘kutlu bir vazife ile vazifelendiren’ ” metinler…  

    Her birisi, “Kün!” emriyle başlayan “dünya sürgünü”nde aslî vazifesini adeta “koyu bir nisyân”a atan “nisyân ile malül olan”a, “belâ”sını çarpıcı fakat yumuşak telkinler ile hatırlatan metinler…  

    “Kâlû belâ’dan beri ‘belâsı’nı arayan”a, “Pâk-dil’ce” bir rehberdir bu metinler… 

    Dertle yüklü müellif, “Palyaço’ya dikkat edin!” diye inler adeta “Korku” adlı eserinde… “Palyaço’ya dikkat edin!” 

    Bu denî dünyada “aslî vazifesini hiç unutmayan” ancak “vazifesini unutanlarla beslenen”dir Palyaço… Açık İlâhî îkaza, (“Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın…”- Âl-i İmrân Sûresi-103) rağmen, Palyaço’nun tuzağına kolaylıkla düşer insanoğlu…  

    “İp gerekliydi. Duruyordu. Yoksa biz mi göremiyoruz? İpi arayın her yerde. Göğe çekilmemiştir ya! PALYAÇO deniyor da, koparamıyor bu ipi. Çok da dayanıklı bir ip. Şeflerin korkusu bu ipte yoğunlaşır.”  

    “Palyaço’nun işi gücü bu ipi düşünmek: ‘Nasıl koparabilirim?’ ” 

    “Nisyân ile malül olanlar”, “Allah’ın ipi”ne sarılmak yerine Palyaço’nun hilesine kanarlar…  

    “İpin durması da yetmiyor öyle orta yerde. Bir gerçeği günde beş kez düşünmeye bağlı ipin maviliğini anlayabilmemiz.”  

    Evet… İp’in kurtuluşu müjdeleyen büyüleyici maviliği ancak “bir gerçeği günde beş kez düşünen”lere kolaylıkla görünür… İnsan, “konum”unu “İp”e göre düzenlemeli… 

    “Öyle kural. İp, sürekli konumunu izliyor İNSANın.” 

    “Bozduğu konumlar da besini PALYAÇOnun.” 

    Palyaço’nun en çok sevdiği alanlar, kentin her yerine yayılmış olan “konumları öldürme alanları”dır.  

    “Konum öldüren alanlar”dan ne çok var kentte… Palyaço’nun alanlarından… Hakîkati türlü renkte boyalarla gizleyendir çünkü o… Hatta; insana eğlenceli gelen, onu avutan, onu dost kervanına yetişmekten alıkoyandır…  “Rahîm Olan” ile her daim beraber olmak yerine onunla (Palyaço ile) vakit geçirmek, kimi zaman “nisyân ile malül olan”a zevkli, eğlenceli, keyifli gelir… Her bir zevkin içinde zehir… Zehir, görünmeyendir… Görünmeden tesir edendir… “Allah’ın ipi”ni gizleyendir… 

    Ama nisyân içindeki insan ne bilir! Ne bilir ne de sezer bu zehri… Palyaço’nun renkli yüzüne kanmış ve dalmıştır o…  

    “Yükü ağır dev” Nuri Pakdil îkaz ediyor bizi:  

    -Hayatta “konum”unuzu Allah’ın İpi’ne göre saptayın… 

    -Palyaço’nun “konum öldüren alanları”ndan uzak durun… 

    -Bütün bunlar için de “Bir gerçeği günde beş kez düşünün!” 

    Ertuğrul KARAKUŞ 

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.