eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
13°C
Ankara
13°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C
Cumartesi Çok Bulutlu
9°C

Mustafa Everdi’nin kitap Okuma İlk On listesi.

Mustafa  Everdi’nin kitap Okuma İlk On listesi.

Mustafa Everdi öğretmen, avukat ve şimdilerde noterlik de yapan bir münevver. Hakikat arayışında mizahın önemli bir yeri var. Entellektüel sermayesi diyebiliriz. Kendisine okumada favori ilk on kitap listesini sorduk. Mevla’sına ulaşmada ‘arayan aklı’ esas alan bir dertli münevver olarak verdiği cevaplarını ilginize sunuyoruz.

Maarifin Sesi: Kitap okumada ilk on favori/öncelikli kitap listenizi bize verebilir misiniz?

Mustafa EVERDİ: Bu tür listeler herkesin şahsi görüşleri ile belirlenen listelerden oluşur. Onun için kitap listesi yerine insanı geliştiren, dünyaya açan ipuçlarını belirteyim.

Roman-hikâye, şiir okunmalı. Yerli- yabancı, doğudan ve batıdan olmak şartı ile. Klasik olan kitaplar derslerde işlendiği için özellikle yeni çıkan ve batıda mülteci, göçmen yaşayanların kitaplarını takip etmeli öğrenciler. Abdülrezzak Gurnah, Terkediş, Son Hediye, Kumdan Yürek, (Tanzanyalı-müslüman yazar Nobel aldı) Aravind Adiga,(Beyaz Kaplan, Hintli) Ocean Voung, Bir An İçin Hepimiz Muhteşemiz, Vietnamlı –Amerikan) gibi mesela.

Gelecekte doğu-batı, mülteci-yerleşik, teknoloji-geri kalmışlık, zengin-fakir sorunları dünyayı belirleyecek. Artık sınırları aşıp dünyaya seslenecek bir cümle kurmamız gerekecek. Bu nedenle batıda dikkate alınan, şöhrete ulaşan, Nobel alan göçmenleri okumak, öğrencilerin ufkunu genişletir. Başka ülkelere, milletlere de hikâyemizi ve hayatımızı anlatacak bir hedefe yönelirler belki.

İletişim, teknoloji tek taraflı işleyen, maruz kaldığımız bir tehlike değil, bizi dünyaya duyurmaya imkân ve fırsatı veren bir gelişmedir.  Evrensel değerlere yaslanan doğu hikâyeleri anlatma yeteneği kazanmamız gerekir.

Biz başka milletlerin, ülkelerin yazar ve kitaplarını neden okuyorsak, bizden çıkan yazarları da başka ülkelerde okunabilecek bir niteliğe ve kaliteye ulaştırmak için öğrencileri dünyaya açık tutmamız elzemdir.

Dünyaya ayak uyduramayan milletler gerilerde nal toplayacaktır. O halde gençleri dünyaya açık tutabilirsek, onlar da gün gelir dünyaya seslenme ihtiyacı duyarlar.

Böyle on kişi yetişse, işte Türkiye’nin kendine yetmeyen sesi olur, vizyonu, inovasyonu olur gençlerimiz.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.