eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
23°C
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
23°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Yağmurlu
22°C

Doç. Dr. Erhan ÇAPRAZ

1979’da Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini doğduğu ilde tamamladı. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi (2001). Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Türk Halk Edebiyatı” alanında “Fahri Bilge Defterlerindeki Kayseri ve Yöresi Halk Şairleri (İnceleme-Metin)” adlı teziyle yüksek lisans programını (2005); “Sosyo-Kültürel Bağlamda Kayserili Rûzî (İnceleme-Tenkitli Metin)” adlı teziyle de doktorasını tamamladı (2015). Bartın Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı (2014). Daha sonra Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü’ne atandı (2016). Bir süre Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde görev yaptı (2019-2021). 6 Ağustos 2021’den beri atandığı Bolu Abant İzzet Baysal Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde görevine devam etmektedir. Eserleri: Fahri Bilge Defterleri/Kayseri ve Yöresi Halk Şairleri (2014), Kayseri Türküleri ve Oyun Havaları (Erol Aksoy ile, 2019), Âşık Rûzî ve Şiiri (2020), Karacaoğlan (2020), Pir Sultan Abdal (2021), Bedriddin ile Zöhra Hikâyesi (2021).

    Maarifte değişim değişim üstüne…

    Maarifte müfredat değişti. Şimdi de ders saatleri değişecekmiş. Değişim değişim üstüne yani… Maalesef bizim gibi ağır ve geriden gelen Doğu toplumlarında “yeni” ve “yenilik” denilince akla hemen “değişim” ve “değiştirmek” gelir. Bir de bu “radikal” oldu mu tadından yenmez! Andan sonra bakınız cümbüşe. 

    Hâlbuki çok da mâlum olduğu üzere maarifin bizzat kendisi bir süreç işidir. Değişimi de bu süreçte yalnız kendisi belirler. Daha doğrusu kendisi belirlemelidir. Sizin dışarıdan kendi başınıza yapacağınız her bir müdahale, ardından başka bir müdahaleyi de beraberinde getirecektir. Bundan hiç şüpheniz olmasın…! Ne de olsa, Herakleitos’un dediği gibi değişmeyen tek şey değişimin kendisiymiş.

    Evet, yaşadığımız çağda her şey çok hızlı değişiyor amma, öğrenme süreçleri de hiç beklenmediği kadar çevikleşiyor. Peki bu durumda siz ne yapmayı düşünüyorsunuz? Elbette öğrenme, sonu olmayan bir süreç, fakat bizim bu süreci de değişimin hızına göre çok hızlı bir şekilde ayarlamamız gerekmiyor mu? Belki de maarifte, istek, merak ve farkındalığı bu yüzden artırmayı başaramıyoruz. Bunları artırmadan tüm yaz tatilini de öğretim sürecine dâhil etseniz ne faydası olur?

    Yani, demem o ki, öğrencilerin tatili iple çektiği bir maarif yerine, okulların açılmasını dört gözle beklediği bir değişim sürecini çok hızlıca inşa etmek zorundayız. Yoksa en başta da belirttiğim üzere bu değişimlerin ardı arkası kesilmez! 

    Bu yüzden Herakleitos’un ima ettiği gibi hiç değişmeyene göre bir eğitim ve öğretim felsefesi belirlemeliyiz. Bunu da çok uzun yıllara teşmil etmek zorundayız! Yok, bu felsefe bize uymaz diyorsanız, size sonsuz değişiminizde başarılar diliyoruz…

    Hiç unutmayın! Eğitim-Öğretim, bir felsefeyle başlar ve bir felsefeyle de biter. Bu süreçte asıl en önemlisi ise sizin felsefenin neresinde yer adığınızdır. Yoksa sizin felsefeniz (siyaset felsefesi) sonucu hiçbir zaman değiştirmez efendim!

    Herkese hayırlı ramazanlar diliyorum…

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.