eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
28°C
Ankara
28°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Açık
30°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C

Prof. Dr. İsmail AYDOĞAN

Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Kahramanmaraş ve Ankara’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bölümünden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsünde, aynı alanda, yüksek lisans ve doktora yaptı. 2015 yılında profesör oldu. "Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri", "Eğitim ve Paradigma", "Kültür Temelli Eğitim", "Eğitimin Türkçesi", "Eğitimde Nezaket", "Bir Dava Adamı Nurettin Topçu" ve "Eğitimin Kimlik Arayışı" adlı kitapları yazmıştır. Ayrıca ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış altmışın üzerinde kitap bölümü, makale ve bildirisi bulunmaktadır. Çalışma alanları, eğitim felsefesi, eğitim politikası, eğitim sosyolojisidir.

    İki kültür içinde yaşamak

    Eğitimde sorunumuz nedir? Türkçeyi öğretememek mi, sınavlarda yeterince başarılı olamamak mı, meslek liselerinde öğrencilere meslek öğretememek mi, yabancı dil öğretememek mi, müfredatın fazlalığı mı, dini bilgiler verememek mi, nedir bizim sorunumuz? Bu ve benzer soruların cevabı hem evet hem de hayırdır. Evet, çünkü bunların her biri kendi başına ciddi sorun, öğrenciler ve aileler bu sorunlardan mustaripler. Hayır, çünkü bunların her biri ana sorunun birer kolları. Ana sorun çözülmeden bu sorunların çözülmesi eğitim bünyesinde bir iyileşmeye yol açmayacak, sadece semptomların ortadan kalkmasını sağlayacak, bu da bizim farkında olmadan bünyemizin çürümesine yol açacak, bir gün farkına vardığımızda da yapılacak bir şeyin kalmadığını anlamak zorunda kalacağız. Peki, nedir eğitimde asıl meselemiz? Eğitimimizi kendi kültür tasavvurumuzla kurgulamamak, kendi insanımıza ve hayata başka kültürlerin zaviyesinden bakmak, bizim asıl meselemizdir.

    Bunu biraz daha açalım. Kabul edelim ki eğitim dediğimiz uğraş, kültürel bir şeydir. Eğitimin kültürel olması demek, dış dünyaya kendi penceresinden bakan ve kendi zaviyesinden meseleleri yorumlayabilen insan yetiştirmek demektir. Bu ne demek? Bu eğitimde dilden dine, fizikten kimyaya, tarihten edebiyata, ahlaktan felsefeye her şeyin kültürel olarak tasavvur edilmesi, tasarlanması ve kurgulanması demektir.

    Eğer bu durumu, yani eğitimin bütün yönleriyle kültürel olmasını kabul ediyorsak, bunu kim yapacak ve nasıl yapılacak sorusuna yanıt vermek gerekir. Bunu sen, ben, o, tek tek yaparak gerçekleştiremeyiz; bir sistem bütünlüğünde, üst bir otoritenin öncülüğünde ve denetiminde yapmalıyız. Çünkü bu tür haller geniş yetki ve sorumluluk ister, bunlar da bireyler de bulunmaz; devlette, devletin ana organlarında bulunur. Şimdi bunu bir örnek üzerinden, zorunlu eğitim uygulaması üzerinden açıklayalım.

    Zorunlu eğitim kültürel bir uygulama değildir. Bu uygulama batı uygarlığının seküler toplum inşa etmek için koyduğu uygulamalardan biridir. Bu tespit öznel bir tespit değil, eğitim politikaları tarihinin hem fikir olduğu bir konudur. Seküler toplum ise bizim ülkemizin insan ve toplum yapısına uygun değildir. Neden? Çünkü sekülerizm, kültürü dışarda tutan bir anlayış; bizim hayatı yaşama şeklimiz ise kültüreldir. Seküler yaşamı bizim gibi toplumlarda inşa etmeye çalışmak, deistlerin öne sürdüğü tanrının yaratma eylemi sonrası hiçbir işe karışmaması anlayışını bu ülkede yeşertmeye benzer. Oysa bizim insanımızın anlayışında Din (kültür) her şeyde, her işte, her davranıştadır. Hal böyleyken zorunlu eğitimle kültürümüzü dışlayıp seküler anlayışı inşa etmeye çalışmak kuzuya miyavlamayı öğretmeye benzer. Zorunlu eğitimin biz de açtığı tahribat, bu nevidendir. O halde ilkokuldan sonra gençlerimizi hayatın içine dâhil etmek, bunların bir zanaat öğrenmesini sağlayacak bir yapı kurmak gerekir. Belediyeler, STK’lar ve meslek odaları işbirliğinde hazırlanacak bir sistemle bu işleyiş kolaylıkla sağlanabilir. Eğitimin asıl sorunu olan kültürel kimliğe bürünmesi demek, bu demektir.

    Geri kalan azınlığa ise, okullarda, hem eğitim hem de öğretim vermek gerekir. Buradaki eğitimden kastedilen şey, ahlaktır. Diğerlerini öncelikli, önemli ve değerli görerek yaşamak demek olan ahlakı, toplumda görünür kılmanın yolu, kültüre göre ilke ve kuralların belirlenip uygulanmasını denetlemektir. Peki, bunu kim yapacak? Bunları belirleme yetki ve sorumluluğu MEB merkez teşkilatının, uygulama yetki ve sorumluluğu ise öğretmen ve müdürlerindir. Peki, neden bunlar yapılamıyor? Batıcılık hastalığı, seküler girdap, bizde, bizim ruhsal yapımızda, düşünme biçimimizde iki tür gerçeklik oluşturduğundan bunu yapamıyoruz. Bunlardan birincisi normal hayatımızda yaşadığımız gerçek kültür; ikincisi devletin bürokrasisinde görev yaparken takındığımız ve bizden beklediğine inandığımız yapay kültür. Yani sohbetimizde, gerçek yaşantımızda uyduğumuz kültür ile işin başına geçince, koltuğa oturunca, sınıfa girince, taç başa geçince uyduğumuz kültür birbirinden farklı. Böyle olunca sohbet başka, görevin gereği başka oluyor. Göreve gelince semptomlarla uğraşılıyor, arkadaşlarla muhabbet edince gerçek meselelerle uğraşılıyor. Bu çift gerçeklik hal içinde yaşayarak meseleleri çözemeyiz, bundan kurtulmalıyız, bunun da yolu kendimizle yüzleşmek, kendimize gelmektir. Aksi takdirde kendimizi kandırmaya, semptomların giderilmesiyle uğraşmaya devam ederiz.

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.