eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
11°C
Ankara
11°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
8°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C

Meral ÇALIŞKAN ALKAN

1993 Ankara doğumlu. Lisans eğitimini Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hemşirelik bölümde tamamladıktan sonra; Hemşirelikte Yönetim Anabilim dalında Gazi Üniversitesinde tezsiz, Bozok Üniversitesinde tezli yüksek lisansını yaptı. Hemşirelik mesleğine dair şahitliklerini ve hikâyelerini tarihe not düşürmek üzere yazıyor.

    Marifetli Hemşirenin Maarifi

    Merhabalar sevgili okurlar, özellikle bu yazı da üniversite tercihi yapacak olanlar, kafası karışık hangi bölümü seçeceğini bilemeyenler, hemşirelik bölümünde okuyanlar yahut şu bölümü seç diye çocuklarına yol göstermeye çalışan anne babalara seslenmek istiyorum. Tabi ki diğer bölümler ile ilgili bilgi veremeyeceğim sizlere ama hemşirelik ile ilgili aklında soru işareti bulunanlara elimden geldiğince, sizlere açıklamaya çalışacağım.

    Hemşirelik mesleği kanunu ve yönetmeliği olan bir meslek dalıdır. 1954 yılında ilk kanunu çıkan hemşirelik mesleğinde, 2007 yılında kanun maddelerinde değişikliğe gidilmiştir. 2007 yılında çıkan kanunda en göze çarpan değişim, erkek bireylerin hemşire olarak üniversitelerde okuyup, hastanede hemşirelik yapabileceğidir. Şunu da belirtmeden geçmeyeyim “HEMŞİR- diye bir tabir yoktur, erkek çalışan meslektaşlarımız da HEMŞİRE olarak görev yapmaktadır.

    Peki, neden yönetmeliğe ihtiyaç duyuldu ya da duyulmuş olabilir? Sanırım dünyanın gelişmesi, bilimin ilerlemesi, hastanelerde de yeniliklere/değişimlere neden olmuş, hemşirelikte bu değişimden nasibini almış olmalı ki yeni görevler oluşmuş fakat önceleri tek bir kişinin –o kişi hemşireler- yaptığı bütün işleri bilimle beraber dağılmaya başlamış, özelleşmiş yani diyetisyenlik, fizyoterapistlik vb. yan dallar da hastanelerde yerlerini almaya başlamış. Hal böyle olunca hemşirelerin yapacağı görevleri, kanun maddelerinden ziyade, daha ayrıntılı şekilde tanımla ihtiyacı duyulmuş olmalı ki 2010 yılı hemşirelik yönetmeliği yayınlanmış ve amacı da “sağlık hizmeti sunulan kurum ve kuruluşlarda görev yapan hemşirelerin çalışma alanlarına, pozisyonlarına ve eğitim durumlarına göre görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemektir” şeklinde yer almaktadır. 2011 yılında ise daha ayrıntılı olacak şekilde revize edilmiştir.

    Gelelim üniversite de hangi dersleri göreceğiz kısmına… Anatomi, fizyoloji gibi derslerin dışında, hemşirelikte yüksek lisans yapabileceğiniz, uzmanlaşabileceğiniz anabilim dalı dersleriniz aşağıdaki gibi olacak:

    • Hemşirelik Esasları
    • İç Hastalıkları Hemşireliği
    • Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği
    • Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği
    • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği
    • Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği
    • Halk Sağlığı Hemşireliği
    • Hemşirelikte Yönetim / Öğretim

    Bu dersleri alırken 1.Sınıfın ikinci döneminde staj görmeye başlayacaksınız yani bizim deyişimizle sahaya ineceksiniz. Akademide hocaların öğrettiği teorik bilgiyi, sahada biz hemşireler, usta-çırak misali pekiştirmenize ve dört yılın sonunda yanımızda çalışmaya başlamanıza hazırlık yapacağız.

    Saha da yani hastanede, bu anabilim dallarını tek parça olarak mı göreceksiniz? Cevap hayır olacak. Çünkü savaş zamanlarındaki gibi bir hemşirelik anlayışı yok, insanlara daha kaliteli hizmet verme anlayışı ile gelişen bilimi takip ederek, günümüz koşullarına (hastalıklar, teknoloji, kişilerin sağlık anlayışı gibi birçok faktör) uygun olarak hizmet sunmaya devam ediyoruz.

    “Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir”

    Bu anabilim dalı, kollarının altında hangi hemşireleri barındırıyor? Hastaneye gittiğinizde hangi hemşireler sizleri karşılıyor? Bunların cevabını vermeden önce küçük bir detay daha aktarmak isterim sizlere.

    Başhemşire: Kurum ve kuruluşlarda hemşirelik hizmetlerini en üst düzeyde temsil eden hemşireyi,

    Sorumlu hemşire: Hemşirelik hizmetlerinin yerine getirilmesinde başhemşireye karşı sorumlu olup, servis ve ünitedeki hastaların bakım gereksinimlerinin hemşirelik süreci doğrultusunda belirlenmesine ve karşılanmasına yönelik hemşirelik hizmetlerinin yürütülmesinden sorumlu,

    Uzman hemşire: Mesleğiyle ilgili lisansüstü eğitim alarak uzmanlaşan ve diploması Bakanlıkça tescil edilen hemşireyi,

    Yetki belgesi: Hemşirelerin meslekleriyle ilgili özellik arz eden birim ve alanlarda ilgili mevzuatında düzenlenen hizmet içi eğitim çalışmaları neticesinde Bakanlıkça tanzim olunan belgeyi, ifade eder.

    1. Yoğun bakım hemşireliği

    Eğer birinin gözlerine bakıp derdini anlamak istiyor, ona en zor zamanında yardım etmek istiyor, acil durumlarda soğuk kanlılığınızı koruyup müdahale edebileceğinizi düşünüyor,  saatlerinizi tıbbi cihazların içinde geçirebileceğinizi düşünüyorsanız, bakım benim işim diyorsanız seçeceğiniz alan belli yoğun bakım hemşiresi olabilir.

    “Can” gözlerdedir. Çünkü, bir can, o gözün arkasındaki başka bir cana ulaşmaya çalışıyordur (D.Cüceloğlu).

    2. Acil hemşireliği

    Eli hızlı, düşüncesi hızlı, pratik, her an soğuk kanlı iseniz insanların acil durumlarında onlara yardımcı olmak, acılarını dindirmek istiyorsanız, birden çok vakayı aynı anda görebileceğiniz, birçok sağlık ekibi üyesi ile beraber çalışabileceğinizi düşünüyorsanız, gençler aciller sizleri bekliyor.

    3- İç Hastalıkları Hemşireliği

    Diyabet eğitim hemşiresi

    Onkoloji hemşiresi

    Diyaliz hemşiresi

    Rehabilitasyon hemşiresi

    Endoskopi hemşiresi

    4- Cerrahi Hemşireliği

    Ameliyathane hemşireliği

    Stoma ve yara bakım hemşireliği

    5 -Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği

    Psikiyatri klinik hemşiresi

    Çocuk ve adölesan psikiyatri hemşiresi

    Konsültasyon-Liyezon psikiyatri hemşiresi

    Alkol ve madde bağımlılığı merkezi hemşiresi

    6 -Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği

    Pediatri hemşiresi

    Yenidoğan hemşiresi

                “bugünün yarını, yarının umudu çocuklar” bilginizi, sevginizi aktarabileceğiniz, masumiyetin somut hali, çalışırken en çok gülmeniz gereken, en çok korkan hastalarınızın olacağı bölüm, size annesinden sonra en çok güvenmek isteyeceği kişi olduğunuzu düşünüyorsanız, çocuk servisleri sizleri bekliyor.

    7- Halk Sağlığı Hemşireliği

    Evde bakım hemşiresi

    Ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi hemşiresi

    Toplum ruh sağlığı merkezi hemşiresi

    İş sağlığı hemşiresi

    Okul sağlığı hemşiresi

    Ceza ve tutukevi hemşiresi

    Hangi alanda çalışırsanız çalışın, hemşirelik emek gerektiren, sabır gerektiren, içinde merhamet vicdan duygu olması gereken, bilginin sürekli kendini yenilediği dünyada kendini sürekli yenilemesini bilen, bilgisini kullanmayı uygulamayı seven, özel bir meslektir hemşirelik.

    Tiyatroyu anlatan güzel bir cümle ile bitirmek istiyorum. “insanı insana, insanla insanca anlatma sanatı” tiyatro. İnsanın insana, insanca dokunduğu kişi ise hemşireler…

    Ve unutmayalım hangi mesleği seçerseniz seçin, işinizi severek yapın. Çünkü “Hayat Güzel Sevince”

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.