eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
9°C
Ankara
9°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
9°C
Salı Hafif Yağmurlu
6°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
8°C
Perşembe Çok Bulutlu
10°C

İbrahim Halil ÇELİK

Cemiyetçiliği bulunan, maarifçi bir mesleki geçmişi olan, aktif gençlik hareketlerine katılan ve daha sonraki kariyerine siyasetçi olarak devam eden bir kültür adamı. 1 Ocak 1947, Şanlıurfa doğumlu. Şanlıurfa Lisesi (1966), Şanlıurfa Öğretmen Lisesi (1967), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü (1975) mezunu. Maarif hayatı ilkokul öğretmenliği ile başladı. İstanbul (1968-71) ve Şanlıurfa’da (1971-72) ilkokul öğretmenliği, Şanlıurfa’da Millî Eğitim Müdür Yardımcılığı ve Halk Eğitimi Başkanı (1975-84) görevlerinde bulundu. 1984 ve 1989’da RP’den iki kez Şanlıurfa Belediye Başkanı seçildi. 1991’de Belediye Başkanı iken RP’den Şanlıurfa Milletvekili seçilerek Meclise girdi. Millî siyasetin, yerel kökleri ve medeniyet geçmişimize dayanması yolundaki çabalarıyla milli hafıza da bir yer oluşturdu. Şanlıurfa folkloru ve tarihi ile ilgili ilmi araştırma ve çalışmaları olan İbrahim Halil Çelik’in yazıları Harran, Hilal, Millî Kaynak Tohum ve Hece dergileri ile yerel gazetelerde yayımlandı. Mefkûreci Öğretmenler Derneği Genel Sekteri, Türkiye Yazarlar Birliği, Birlik Vakfı (kurucu), Harran Üniversitesi Kurma Derneği Başkanı, ŞURKAV (kurucu) üyesidir. Yayınlanmış Şair Nezihe Hanım / Hayatı - Eserleri ve Gazelleri (1986) adlı bir eseri vardır.

    Hafıza Tazeleme: Ayvaz Gökdemir ile Anılara Bir Yolculuk

    Ayvaz Gökdemir Öğretmen Okulları Genel Müdürüyken; ben Urfa Öğretmen Okuluna Tarih öğretmeni olarak atanmak için başvurmaya gitmiştim,  Milli Eğitim Bakanlığına. Ayvaz beyin odasındayım. Sümenin altından bir dosya çıkardı. Urfa’daki  ülkücü öğretmenlerin listesi imiş. O listeyi Emin Kara ve Abdülkadir Hamalı ve diğer ülkücüler hazırlayıp kendisine ulaştırmışlar. Bu bilgiyi orada kendisi verdi. Ondan bilgim vardı. Tabii benim adım yoktu o listede. Çünkü ben MSPli idim. Ülkücülerin listesinde olamazdım. Ben Mefkûreci öğretmen idim. O gün makamında  Ayvaz beyle kavga etmiş ve odasından hışımla ayrılmıştım. 

         Bakanlık merdivenlerinden hızlı hızlı inerken  Nahit Dinçer beyle karşılaştık.   

       Kucaklaştık. Bakanlıkta Halk Eğitimi Genel Müdürü olduğunu söyledi Nahit Dinçer bey sevgiyle. Beni görünce çok sevinmişti. 

    “ İbrahim Halil, sen nerelerdesin? Fakülteyi bitirdin mi? Sen, Urfa Milli Eğitim Müdürü Sadık Ödemiş’ten sordum. Sadık bey : “ İbrahim Halil Çelik fakülteyi bitirmemiş onu merkezde iyi bir okulda  ilkokul öğretmeni olarak değerlendiriyorum“ demişti. Bana da ülkücü bir isim vermişlerdi. Bahattin Duru diye bir Urfalı. 

    Ben, seni  Urfa Halk Eğitimi Başkanı olarak atayacaktım. Gel benimle !“ dedi . Ve beşinci kattaki odasına çıktık. Tayin için o gün dilekçemi aldı. Ertesi gün  atamamı yapacaktı. Kahve içtik keyifle. Hasret giderdik. Ayvaz beyle olanları anlattım kendilerine. Çok güldük bu olanlara. 

         Sabahleyin Bakanlığa geldiğimde Nahit Bey’in  bir trafik kazası geçirdiğini duydum. Hastahaneye Salih Özcan Milletvekilimizle geçmiş olsun ziyaretine  gittik. Nahit bey : “ İstersen  ataman için yazıyı bura getirsinler,  imzalayım. Yok istersen sen Urfa’ya git ataman ardından gelsin “ Dedi. “ Aman efendim sizin sağlığınız benim atamamdan daha önemlidir. Siz sağlığınıza kavuşun ondan sonra atamamı yaparsınız  İnşaAllah! “ dedim. 

        Ben, Üniversitede de öğrenciyken; İstanbul Özel Erenköy İlkokulunda öğretmenlik yapmıştım. İşte o zaman Nahit bey de İstanbul Milli  Eğitim Müdür yardımcısı idi. Onunla  iyi tanışan ve çok iyi anlaşan iki gönüldaş ve fikirdaş idik. Kendisinin  ‘‘İmam Hatipler Davamız ‘’  adıyla  çok güzel bir kitabı vardır. 

       Ve beni 1975 yılı Şubat ayında Urfa Halk Eğitimi Başkanı ve Milli Eğitim Md. Yardımcısı olarak atadı. 

        Kadere cilvesi bu işte. Ben  öğretmen olarak Urfa’ya atanmam ülkücü olmadığım için memleketime öğretmen  bile yapılmazken; ülkücü Urfa Milli Eğitim Müdürü Sadık Ödemiş’e   Milli Selametçi biri olarak  yardımcı olarak atanmıştım. 

        Seneler sonra Ayvaz beyle TBMM de birlikte bulunduk. O  ülkücü partiden değil Doğruyol Partisinden ve bense Milli Görüş Refah Partisinden seçilmiştim.   Ben o günü hep Ayvaz beye  hatırlatıp durmuştum. İşte  bu portreyi okuyunca bende bunları hatırladım. 

    Bu da bir anı olarak bilinsin istedim. Allah rahmet eylesin. Sonra iyi dost olduk o koca  kurt ile.

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    1. Ahmed YAHYA dedi ki:

      Allah rahmet eylesin.DİB’te Fransızca hocalığımızı yaptı.Mert ve yiğit bir insandı Üstadım