eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Yağmurlu
19°C
Ankara
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Çok Bulutlu
28°C

Mustafa ÖZCAN

1962 yılında Bolu’da doğdu. Küçük yaşlardan itibaren Arapça ve İslami ilimler öğrenmeye başladı. Eğitimine Kahire el-Ezher Üniversitesinde devam etti. Bazı arkadaşlarının yardımıyla Arapçasını ve İslami ilimlerini ilerletmek maksadıyla Şam'a gitti. Burada bir taraftan Fethü'l-İslam gibi klasik medreselerde İslami ilimler öğrenirken diğer taraftan da Daru's-Selam adlı devlet okulunda modern Arapça eğitimi aldı. 1982 yılına kadar Ezher Üniversitesi bünyesinde şer'i ve dini ilimleri tahsil etti. 1982 yılında Türkiye'ye döndü. Zafer, Girişim, İslam Dergisi, Kodaya Ed-Düveliyye gibi yerli ve yabancı birçok yayın organı ve dergide makaleleri yayınlandı. Milli Gazete, Zaman, Yeni Şafak, ve Yeni Asya gazetelerinde dış haberler servisini yönetti ve makaleler yazdı. Özellikle Ortadoğu konusunda çalışmaları ve yazıları ile tanındı. Yerli ve yabancı onlarca dergi ve gazetede yazıları ve makaleleri yayınlandı. Çeşitli güncel araştırma kitapları kaleme aldı. Yurt içi ve yurt dışında değişik konferanslara, birçok televizyon programlarına katıldı. Evli ve dört çocuk babasıdır.

    Hace-i kainat

    Mümin kişi duruşuyla, ağırlığıyla kainatın siklet merkezini temsil etmektedir.  Müslüman dünyanın ağırlık merkezidir. Muhammed İkbal mümin kişi için böyle bir çerçeve çizmektedir. Şah Veliyyullah Dihlevi de son mesajın sahibi olarak mümin ve Müslüman kişinin göklerin ve yerin kendisine dayandığı kayyumu’s semavati ve’l ard olduğunu söyler. Bu belki vekaleten belki de sembolik olarak böyledir.  Lakin bir gerçeklik payı var. Yunus Estel isminde Hamas milletvekillerinden birisi de İslam aleminin yüzyıldan fazla küsuf halinde kalamayacağını yoksa arz-ı semavatın tutuk hala geleceğini ifade etmektedir.     1 Kasım 2022 ile  29 Ekim 2023 tarihleri arasında Osmanlı’nın yıkılışının yüzüncü yılını  idrak edeceğiz. Bu tarihle birlikte Allahu a’lem dünyada yeni bir seyir ve devran-ı alem zuhur edecek, yaşanılacaktır. 2019 yılından itibaren bunun öncü sancıları irhasatı küresel olarak yaşanmaktadır.    

    Bediüzzaman ümmet olarak insanlık kervanına rehberlik edeceğimizi ifade etmiştir. Müslümanların yedeğinde olmayan dünya ne kadar gelişirse gelişsin, ne kadar ileri giderse gitsin, geridedir. Nitekim Bediüzzaman gelecekten haber vererek,  Müslümanlar olarak kervan-ı beni beşere pişdarlık edeceğimizi söyler. Bu İslam’ın son ve ikinci yükselişidir. Bediüzzaman beni beşere pişdarlık yani öncülük yapmak derken Hasan el Benna da beşeriyete üstadlık makamından söz etmektedir.  Bu makam Müslümanlara ayrılmıştır ve peygamberlere varis olma keyfiyetinden ileri gelmektedir. Hazreti Peygamber kainat imamıdır.  Beşerin muallimidir. Hace-i kainattır ve onun yolu ve yöntemiyle birlikte marifetullah tahsil edilir.  Aynı zamanda bu, Hazreti Allah’ın Adem’e ya da Alllah’ın yeryüzündeki halifesi olan Adem’e Allah’ın isimlerinin öğretilmesi ya da kainatın dilini çözmektir.  Kainatın dilini çözmek Adem’den son insana kadar kesintisiz devam edecektir. Allah’ın Adem Aleyhisselama verdiği anahtarla birlikte kainatın tılsımlarını ya da kilitleri açılmaktadır.

    İmam Gazali İsmaililerin gizli imam doktrinine cevap verirken imamımızın Hazreti Peygamber olduğunu ve vefatıyla birlikte bu rolün Kur’an’a  geçtiğini söylemektedir.   Esasen teorik bir imam vardır bu da Kur’an’dır. Bir de sözel ve pratik bir imam vardır. Bu da Hazreti Peygamberdir onun vefatıyla birlikte sözleri ve eserleri, fiilleri ve takriratı onun yerine kaim olmuştur.  

    Geçtiğimiz günlerde Yazarlar Birliği’nin İstanbul Şubesinin düzenlemiş olduğu bir sohbette Türkiye Gazetesi yazarlarından Rahim Er  beyi dinledik. Siyer tarzı yazılarıyla ve kitaplarıyla öne çıkan bir isim. Sohbet esnasında bazı kavramlar üzerinde durdu. Bunlardan birisi de Hace-i Kainat idi. Asaleten kainatın muallimi Hazreti Peygamber ve getirdikleridir. Vekaleten ise onun yerini alan ulema ve ümmettir.  Onun getirdiklerini duyurmak ve eserini izlemek, paylaşmakla mükelleftir.  Son sıralarda ümmetlere karşı medar-ı iftiharımız olan aile ve sosyal yapımız çatırdamakta belki de dağılma emareleri geçirmektedir. Buna karşı en muhkem dayanağımız yine Kur’an ve Sünnet kalesidir.  Bunları pusulamız yaparsak yeniden toparlanabiliriz.

    Hace-i kainat göğün yeryüzüne gönderdiği bir muallim ve sağlam bir tutanaktır.  Çoktandır dünya gemisinin kaptan koltuğunda ve direksiyonunda Batılı güçler oturuyor. Lakin dünyayı  getirdikleri nokta Mesih’in çizgisinden sapma, çok uzağında kalan maddiyyun  sapağı olmuştur. Komunizmle nöbetleşmişlerdir. Tarassut kulesi ve dış gözlem olmadan insan aldığı seyir biçimini çok fazla tartamaz.  Bazen sapmalar baş gösterebilir.  Bazen Batılıların vicdanı uyansa da asli çizgiye geri dönüşü başaramıyorlar.  Alışkanlıklar doğrulara galebe çalıyor. Kainatın merkezine yeniden Allah’ı koyarsak ‘hace-i kainat’ olarak da Hazreti Muhammed’i tanırsak sıkıntılarımız bir çırpıda çözülecektir. Aksi halde nefsin bineğine binmiş insanlık kendisini yardan atacaktır.

    Osmanlı olmadan yüzyılı geride bırakıyoruz. Tam bu arada Toynbee’nin sözlerini hatırlamakta yarar var:   Arnold Toynbee’nin Osmanlı için kullandığı ” arrested civilization” tabiri “duran veya durdurulan medeniyet” anlamına geliyor. Yunus Estel’in müjdesiyle inşallah bu duraklama son bulur ve yüzyıl sonra yeniden kaldığı yerden harekete geçer.  Eksen dışına kayan dünyayı yeniden eksenine ve rayına sokmak için ilahi kriterlerin yeniden hayata geçirilmesi gerekiyor.  Aksi halde dünya yörüngesinden fırlayacaktır. Değerlerden kopmak nükleer bir savaştan daha büyük felaketler barındırıyor.  

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.