Eğitim kurumlarında, görmezden gelinen, zamanında önlemi alınmayan güvenlik sorunlarının farklı problemlere dönüşmesi kaçınılmazdır. Okul güvenliği kavramı genel anlamda; öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer okul personelinin okul içerisinde ve çevresinden kaynaklanan şiddet olayları, saldırgan davranışlar, doğal afet ya da kazalar veya kötü alışkanlıklar gibi istenmeyen durumlara karşı korunmaları ve okulda kriz ortamı yaşanan durumlarda can güvenliğinin sağlanması olarak tanımlanabilir.
Başka bir tanımlama ile: “Öğrenci ve okul personelinin okul içinden ya da çevreden kaynaklanan suç, şiddet, saldırganlık, zorbalık, hırsızlık, vandalizm, madde kullanımı, taciz gibi istenmeyen davranışlara karşı korunmaları ve okulda bir kriz ortamı yaratabilecek olağanüstü hâllerde can güvenliklerinin en üst düzeyde sağlanmasıdır.’’
Güvenli okul, öğrencilerin güvenli bir eğitim ortamında akademik ve sosyal becerilerini sergiledikleri, sorunlarına çözüm bulabildikleri ve herkesin birbirine saygılı davrandığı; eğitim-öğretimin korkudan, şiddetten ve kaygıdan uzak, gerçekleştirilebileceği bir ortamı ifade eder.
Okullarda yaşanan sorunlara genel olarak bakıldığında; okul ve çevresindeki kavga, gürültü; öğrenci, öğretmen veya veli tarafından sergilenen öfke, şiddet ve saldırgan davranışlar, çeteleşme, zarar verici aletlerin okula getirilmesi, küfür, tehdit, fiziksel saldırı sonucu yaralanmalar, taciz vakaları gibi durumlar yaşanabilmektedir. Suç unsuru oluşturan bu tutum ve davranışlar okul iklimine zarar vereceğinden korku, kaygı ve güvensizlik hissine oluşturarak eğitim öğretim sürecinin bozulmasına; bu davranışlara tanık olan öğrencilerin de psikolojik ve sosyal gelişiminin olumsuz etkilenmesine neden olabilecektir.
Güvenli okul ortamı inşa etme ve bu ortamları sürdürülebilir hale getirmek için okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve diğer paydaşların bu konuda bilinçli ve tedbirli olmaları gerekir.
Güvenli Okulların Özelikleri
Güvenli okul kavramı; şiddet ve saldırgan davranışlara ilave olarak, taciz, uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığı, kriz durumları; deprem, yangın, sel, terörist saldırılar, kimyasal ve nükleer sızıntılar, trafik ve savaş durumları gibi çok sayıda konuyu kapsamaktadır. Okul güvenliği; okulda bir kriz ortamı yaratabilecek olağanüstü hallerde, can güvenliklerinin en üst düzeyde sağlanmasıdır.
Güvenli okul ortamı öğrencilerin okulda öğrenmesi, kendilerini iyi hissetmesi ve kişilik gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi, temel psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması açısından gereklidir.
Öğrenme açısından güvenli bir ortamın önemi Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramına dayalı olarak da açıklanabilir. Bu kurama göre, insan ihtiyaçlarından ilki, hava, su, yemek gibi yaşamını sürdürmesi için zorunlu olan fiziksel ihtiyaçlardır. İkinci sırayı güvenlik gereksinimi almaktadır. Zira insan içinde bulunulan ortamın güvenli olmasına ihtiyaç duyar.
Güvenli bir okul ortamına sahip okullarda, okul personeli arasında olumlu iletişim, öğrencilere karşı olumlu yaklaşım, düzenli bir okul ve sınıf ortamı, moral düzeyi yüksek olan öğrenciler ve okul personeli, öğrencilerle aktif bir şekilde ilgilenme ve öğrenciler arasında olumlu sosyal ilişkiler, her türlü tehlike ve olası doğal afetlere karşı alınmış tedbirler vardır.
Güvenli okulların özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Yapılan çeşitli araştırmalarda katılımcılar görev yaptıkları okulları yeterince güvenli bulmadıklarını, güvenlik görevlisi, okul giriş çıkışları ve güvenlik kameralarının yetersiz olduğunu ve nöbetçi öğretmen uygulamasının okul güvenliğinin sağlanmasında yeterli olmadığı, binaların yeterince dayanıklı olmadığı fikrinde olduklarını belirtmişlerdir.
Güvensiz olarak algılanan okul ortamlarında öğrencilerin kişisel gelişimlerinin ve akademik başarısının olumsuz etkilendiği bazı araştırmaların sonucunda ortaya konmuştur.
Güvensiz bir okul ortamında yöneticiler ve öğretmenler arasında iletişim eksikliği vardır ve sorun çözmede koordineli değildirler. Olumsuz öğrenci davranışları yüksek düzeydedir. Kurallar belirsiz ve ödüllendirme aktif kullanılmamaktadır. Öğrenciler aidiyet duygusu hissetmediği gibi ihmal edildiklerini düşündükleri ortamlardır. Okul güvenliği yetersiz olan okullarda uygulanan diğer olumsuz tutumlar şu şekilde sıralanabilir:
Bu tür olumsuz tutum ve davranışların ortadan kaldırılması; güvenli okul ortamının oluşturulması için öğrencilerin, öğretmen ve okul yöneticileri tarafından desteklenmesi, öğrencilerin okulda kendilerini güvende hissetmesi, öğrencilerin ve öğretmenlerin karşılıklı güven odaklı olmaları, okul kurallarının açık, tutarlı ve tarafsız bir şekilde belirlenmesi ve uygulanması; öğretmenlerin farklı öğretim yöntem ve tekniklerini kullanmaları yarar sağlayacaktır.
Okullar hem öğretmenlere hem de öğrencilere güvenli bir çalışma ortamı sağlamalıdır ki, rahat ve huzur ile birlikte akademik ve sosyal başarı yükselsin.
Okul Güvenliğini Sağlamak Üzere Alınabilecek Önlemler Neler olabilir?