eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
29°C
Ankara
29°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C
Cuma Parçalı Bulutlu
30°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Prof. Dr. Kemal Timur

1969 yılında Besni’nin Yazı Yalankoz Köyü’nde doğdu. 1987’de lise, 1993’te lisans, 1995’te yüksek lisans, 2001’de doktora öğrenimini tamamladı. 2003 yılında Erciyes Üniversitesi Yozgat Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında Yrd. Doç. Dr. kadrosuna atandı. 9 Ocak 2009 tarihinde Doçent, 22 Temmuz 2014 tarihinde ise Prof. Dr. olarak ataması yapıldı. 2011 yılında üç ay Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Texas Üniversitesinde (University of North Texas) çalıştı ve bazı araştırmalarda bulundu. Akademik hayatında Dumlupınar Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Yeni Türk Edebiyatı, Batı Edebiyatı, Edebi Akımlar, Şiir Tahlilleri, Türk Hikâyesi, Türk Romanı, Tenkit Tarihi, Tanzimat Devri Türk Edebiyatı, Servet-i Fünûn Dönemi Türk Edebiyatı, Tanzimat Dönemi Edebi Metinleri, Servet-i Fünûn Dönemi Edebi Metinleri, Metin Tahlilleri, Yeni Türk Edebiyatında Devirler ve Nesiller, Servet-i Fünûn Şiiri, Yeni Türk Edebiyatında Roman ve Hikâye Tahlilleri, Yeni Türk Edebiyatında Şiir Tahlilleri, Sosyal Değişim ve Roman, Yeni Türk Nesrinde Hikâye ve Romanın Gelişimi ve Günümüz Türk Şiiri derslerini yürüttü. Kemal Timur, Türkiye’nin farklı illerinde Üniversitedeki görevi sırasında farklı öğrenci ve kesimlere Safahat atölyesi çerçevesinde Mehmet Akif ve Safahat Okumaları konusunda seminerler verdi. Yine çalıştığı farklı üniversitelerde Dekanlık, Dekan Yardımcılığı, Bölüm Başkanlığı, Senato Üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliği ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu Üyeliği gibi görevlerde bulundu. Yeni Türk Edebiyatı alanında kırk beş civarında öğrencinin Yüksek Lisans ve Doktora tezini yönetti. Edebiyat ve sanat alanında ulusal ve uluslararası dergilerde seksen civarında makalesi yayınlandı. Elli beş civarında radyo ve televizyon programında konuşmacı olarak yer aldı. Yaklaşık elli altı kitap ve kitap bölümüne imza attı. Kırk civarında kitap ve dergide editörlük görevinde bulundu. Alanıyla ilgili altı farklı projede yürütücü olarak görev yaptı. Evli ve üç çocuk babası olan Kemal Timur, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümündeki görevini sürdürmektedir.

    Prof. Dr. Kemal Timur: Eğitimin Temeli Kaliteli Öğretmen Yetiştirmektir

    KALİTELİ ÖĞRETMEN VE EĞİTİMİN SEMERESİ -1-

    Kaliteli Öğretmen

    Bilindiği gibi tarihin beyaz, gri ve siyah sayfaları vardır. Bu dünyada hoş bir sada bırakmak isteyenler, tarihin beyaz sayfalarını örnek almaya, gri sayfalarını tahlil etmeye, kara sayfalarından ise ibretler çıkarmaya çalışırlar. Eğitim ve öğretim konusunda da tarihimizde bunların tümü yaşanmıştır. Tarihimizde yaşanmış olan bu üç sayfadan da önemli olan, her bakımdan ibretli dersler çıkarmaktır.

    Diğer yandan eğitim ve öğretimle ilgili birçok teori ve görüş var. Yine yaklaşık son iki asırdır Türkiye’deki eğitim öğretimin sürekli geri kalmasının sebepleriyle ilgili yüzlerce görüş ve fikir ileri sürülmüş ve bu alanda yüzlerce makale ve kitap kaleme alınmıştır. Yazılanların hemen hemen hepsi de eğitim öğretimle ilgili önemli şeylerdir elbette ki. Ancak ne olursa olsun kanaatimce eğitimin asıl temeli öğretmendir ve dolayısıyla onları kendi tarih, inanç ve kültür değerlerimize uygun yetiştirmektir. Zira öğretmenler iyi olduğu takdirde eğitimin diğer tüm eksiklerini kapatabilirler.

    Tarih şuuruna, edebiyat şuuruna, kültür ve medeniyet şuuruna inanç şuuruna ve donanımına sahip olan öğretmenlerin sayısı ne kadar artarsa o oranda da eğitimin kalitesinin artacağı kanaatindeyim. Ben de yıllarca eğitim öğretimin içinde olan bir akademisyen olarak bunun çok önemli bir şey olduğunu bizzat müşahede ettim. Onun için eğitimin kalitesini artırmak istiyorsak onun temeli olan iyi ve her bakımdan donanımlı olan öğretmenler yetiştirmeliyiz. Yoksa hangi hükümet ya da iyi yetişmiş, donanımlı bakanlar gelirse gelsin bu öğretmen kalitemizi arttırmadıkça, mümkün değil eğitim öğretimin problemlerini çözemeyiz. Bunun dünyada da çok örnekleri vardır. Eğitim seviyesi iyi olan, kaliteli olan, yüksek olan milletlere baktığımızda bu durumu bariz bir şekilde görüyoruz. Öyle kaliteli öğretmenler yetiştirmeliyiz ki, hangi iktidar gelirse gelsin bu yükselme devam etsin.

    İlk Öğretmen Anneler

    Daha önce bir yerde okumuştum. Japon bir eğitimciye sormuşlar, sizler eğitiminizin seviyesini nasıl yükselttiniz diye. O Japon’un verdiği cevap: “Biz anneleri iyi yetiştirmeye çalışıyoruz” olmuştur. Zaten anne, ya da anneler, bir çocuk için ilk öğretmen ve en iyi öğretmenlerdir. Dolayısıyla işin temeli aile terbiye ve eğitiminden geçiyor ve burada da en büyük görev annelere düşüyor. Mesleğim gereği okumalarımda hep şuna şahit olmuşumdur: Hayatında bir şeyler başarıp meşhur olan, yeni buluşlara imza atan, şiir yazan, roman yazan, çok kitap kaleme alan yazarların hayatında bunu görmek mümkündür. Yani bunların hayatlarında şunu görüyoruz: “Ben küçük iken annem ya da babam bana hikâye okurdu. Ben küçükken dedem bana şu kitapları okuttu. İlk zevkimi henüz küçük yaşlarda annemden aldım.” İşte ilk yaşlarda temel sağlam atılınca ve bir de bu tarz öğrenciler, iyi bir hocadan da ders aldılarsa ömürleri boyunca başarılı olduklarını görüyoruz.

    Pedagojik Formasyon Dersi

    Öyle öğretmenler yetiştirmeliyiz ki, eğitim öğretimle ilgili tüm eksikleri kapatsınlar. Pedagojik formasyon diye bir eğitim öğretim sistemi var ve tüm Eğitim Fakültelerinde bu dersler öğrencilere veriliyor. Ancak o pedagojik formasyonu veren hocaların kaç tanesi bu dersi verecek donanıma sahiptir. Kendi kanaatime göre genellikle adet yerini bulsun diye bu eğitim veriliyor. Çünkü bilginin öğrenilmesi ve dolayısıyla öğretmenin kendi alanında donanımlı olması çok önemlidir eğitimde. Ancak bununla birlikte bilinen bilgiyi sunmak, öğrencinin seviyesine indirmek ve ona sevdirerek vermek de bir o kadar önemlidir. Asıl formasyon dediğimiz şey de budur zaten. Yani bilgiyi güzelce sunabilme sanatı, öğrenciye verebilme sanatı, dersi öğrenciye sevdirebilme sanatı, öğrencinin ruhuna girebilme sanatı, öğrencinin dikkatini çekebilme sanatı, bir hoca olarak kendini ne yapıp edip öğrenciye sevdirebilme sanatı… Çünkü bir öğrenci öğretmeni severse, o derste başarılı oluyor. Yine formasyon, anlatılan şeye inanma sanatı, anlatılan bilgiyi hazmedebilme sanatı, anlatılan bilgiyi çok samimi bir şekilde sunabilme sanatıdır. Biliyorsunuz söz kalpten çakarsa kalbe işler; yoksa kulağı bile aşamaz. Onun için tüm bunlarla birlikte sanatı icra etmede, anlatmada, sunmada samimiyet de çok önemli bir haslettir.

    Prof. Dr. Kemal TİMUR


    · Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Kahramanmaraş, Türkiye, kemaltimur@hotmail.com

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    1. Omer kurt dedi ki:

      Hocam güzel olmuş. Eğitim için dört temel vardır. İyi bir mekan, sağlıklı öğrenci, fıtrata uygun proğram ve ( helvayı yapacak usta= iyi bir öğretmen. Kem aletle kemalat olmaz kuralınca öğretmen yetiştirmeden başarılı olunmayacağını yazmışsın. Teşekkür ederim

      1. Kemal Timur dedi ki:

        Teşekkür ediyorum Ömer hocam.

    2. Hasan UÇAN dedi ki:

      Emeğinize, yüreğinize sağlık sayın Kemal Hocam. Çok güzel ifade etmişsiniz Öğretmen kriterlerini ve olması gereken eğitim yöntemini.Diğer yazılarınızda sabırsızlıkla bekliyor, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.

      1. Kemal Timur dedi ki:

        Çok teşekkür ediyorum Hasan Bey.

    3. Sinem yüzgül Dinçel dedi ki:

      Değerli Hocam emeğinize kaleminize sağlık eğitim üzerine vurguladığınız noktalar, gerçekten düşündürücü. Öğretmenlerin kalitesi ve eğitimdeki rolü, her zaman önemli bir tartışma konusu olmuştur. öğretmenlerin tarih, inanç ve kültür değerlerimize uygun yetiştirilmesinin altını çizmesi, eğitimin sadece bilgi aktarımı olmadığını, aynı zamanda bir değerler sistemi olduğunu hatırlatıyor. Aile eğitiminin ve özellikle annelerin çocuklar üzerindeki etkisinin önemini vurgulaması da, eğitimin sadece okul duvarları arasında kalmadığını, hayatın her alanına yayıldığını gösteriyor. Bu bakış açısı, eğitimin toplumsal bir yatırım olduğunu ve her bireyin bu sürece katkıda bulunabileceğini anlamamızı sağlıyor. Değerli hocam düşünceleriniz eğitimde kalitenin yükseltilmesi için toplumun her kesiminin sorumluluk alması gerektiğini bizlere hatırlatmakta.

      1. Kemal Timur dedi ki:

        Çok Teşekkür ediyorum Sinem. Bu yazım daha uzun. Bazı tekliflerim de var. Bu birincisi. yazının 2. bölümü de yayınlanacak inşallah. O yazım da okunduğunda asıl mesele daha net anlaşılacaktır. Devamındaki yazı da yayınlanırsa tekliflerim daha net anlaşılır inşallah. Selam ve muhabbetlerimle hayırlı çalışmalar diliyorum…

    4. Mehmet Erdoğan dedi ki:

      Kıymetli hocam
      kaleminize sağlık dilinize sağlık yüreginize sağlık
      Dertli insanların ideal sahibi insanların çoğalması problemlerin tespiti ve çözümünde önemli bir dönüm noktası olsa gerek.
      Hassasiyetlerinize gayretlerinize teşekkür ediyoruz
      Nurettin topçu‘nun güzel tespitleri içerisinde Türkiye’nin maarif davası ve öğretmenin rolü tartışılmaz derecede kıymetlidir
      Bu maarif davasının merkezinde aksiyoner bir öğretmen; Yol gösterici, hayatın aktörü ,terbiye edici ,ruhların sanatkarı ,ilmin yayıcısı ,memleketin Atisi, bir medeniyet kurucusu ,çok güzel hasletlere sahip Mukaddes bir Meslek temsilcisidir
      Öğrencilik yıllarımda yaşayarak müşahade ettiğimiz öğretmenlik toplumun en aktif bireyi olsa gerek .Ama öğretmenlerimizin de bir ideali bir davası bir derdi olan güzel insanlardan müteşekkil olduğunu bir kez daha hatırlamış oldum
      İdeal insanı var etmek anlayışı eğitimin mutlaka temelidir. Dolayısıyla bu güzel insanları yetiştirme sorumlulugu ideal özelliklere sahip öğretmenlerin omuzlarındadır
      Sizleri bu ulvi yolculukta tebrik ediyor başarılar diliyorum
      Allaha emanet olun
      Selam ve dua ile

      1. Kemal Timur dedi ki:

        Bu güzel duygu ve önerileriniz için çok teşekkür ediyorum Mehmet bey. Selam ve muhabbetlerimle hayırlı çalışmalar diliyorum.

    5. F Halit Şahin dedi ki:

      ☪️❤️
      Elinize, aklınıza, kalbinize sağlık..
      vücut ve sıhhatinize kuvvet..
      ömrünüze, nefesinize, sa’yinize bereket hocam..
      bârakallah.. ve billâhi’t-tevfîk.. vesselâm..
      ☪️❤️

      1. Kemal Timur dedi ki:

        Bu güzel temenni ve duanız için çok teşekkür ediyorum Halit Bey. Selam ve muhabbetlerimle hayırlı çalışmalar diliyorum…