eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
25°C
Ankara
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Açık
25°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C

Doç. Dr. Ömer Faruk RECEP

18 Temmuz 1967 tarihinde Çankırı'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Çankırı'da tamamladıktan sonra 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi. 1992 yılında doktor olduktan sonra girdiği Göz Hastalıkları ihtisasını Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1996 yılında tamamladı. 1997 yılında aynı hastanede başasistan olarak çalışmaya başladı. Askerlik hizmetini 1997-1999 yılları arasında Ankara Mevki Asker Hastanesi'nde yedek subay olarak yaptıktan sonra aynı göreve döndü ve 2010 yılına kadar bu görevini sürdürdü. Bu esnada Özel Işık Göz Merkezi'nde kısmi zamanlı olarak çalıştı. 2010 yılında Özel Ortadoğu 19 Mayıs Hastanesi'ne geçti. 2013 yılında doçent ünvanını aldı. Şu anda aynı hastanede göz hekimi olarak çalışmaya devam etmektedir. Dr. Ömer Faruk Recep'in yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmış çok sayıda çalışması, telif ve çeviri eserleri bulunmaktadır. Oftalmoloji alanındaki eserlerinin yanı sıra iki adet yayınlanmış romanı ve bir yayınevinin açmış olduğu yarışmada birincilik almış öykü eseri bulunmaktadır. Başasistanlık döneminde çok sayıda asistan tez çalışmasına yöneticilik yapmış ve önemli görevlerde bulunmuştur. Halen Türk Tabipler Birliği ve Türk Oftalmoloji Derneği'nin üyesidir. İyi düzeyde İngilizce, düşük düzeyde Arapça bilmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

    Eğitimde Medyanın Rolü

    Eğitimde medyanın rolü sorgulanamaz. Peki nerden aklıma geldi böyle bir konuyu kaleme almak?..

    Siz de görüyorsunuzdur, duyuyorsunuzdur, biri çıkıp bayrağımıza hakaret ediyor, yakalanınca da fenomen olmak için yaptım diyebiliyor.

    Bir başkası çocukları nasıl taciz ettiğini anlatıyor, üzerine gidilince ‘meşhur olmak için yaptım’ şeklince cevap verebiliyor.

    Araç sürerken olmadık şeyler yapanlar, sahaya atlayıp kendini kayda aldıranlar ve daha neler neler…

    Amaç fenomen olmak, meşhur olmak… Medya çağının ürettiği bir psikoloji bu.

    Dedim ya eğitimde medyanın rolü sorgulanamaz diye… İyi yönde olduğu kadar kötü yönde de durum böyledir. Ne zaman zararlı, olumsuz şeylerle fenomen olmak isteyenlerin görüntülerini ekranımda görsem midem bulanıyor ve o yayını yapan medya kuruluşuna sinir oluyorum. Adamın yapmak istediği şey zaten bu ve siz bunun isteğine çanak tutuyorsunuz. Tabi o kuruluş bunu olumsuz bir örnek gibi veriyor, ama seyirci her zaman öyle mi alıyor? Tam tersine… Eminim ki bazıları biz ne yapsak da fenomen olsak diye düşünmeye başlıyor.

    Bir ara spor programlarında sahaya atlayanları veya tribünde sorun çıkaranları sansürlemeye başlamışlardı. Şu anda pandemi nedeniyle zaten bu tip olaylar olmuyor. İnşallah pandemi sonrasında da bu karar devam eder. Kesinlikle doğru bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum.

    Medya ‘sansür’, ‘kısıtlama’ gibi terimlerden pek hoşlanmaz. Toplumun iyiliği, sağlığı, mutluluğu için tıp, mühendislik, öğretmenlik ve daha pekçok alanda çalışmalar yapılıp kararlar alınırken medyaya dokunulunca neden çok ses çıkar ki?.. Tamam, bir keyfilik olsun istemiyorum. Ama bu sektör de kendi bünyesinde çalışmalarını yapsın ve insanlara zarar veren yayınlar konusunda eğer dıştan bir müdahaleden hoşlanmıyorsa kendi öz kontrolünü geliştirsin.

    Bunları söylerken medyada hizmet veren insanları hiçbir şekilde kötü bir şeyle ithama kalkışmıyorum. Sonuçta bu yazıyı da medyada okuyorsunuz. Biliyorum ki bizim Hipokrat yeminimiz olduğu gibi medyada çalışanların da basın ahlak yasaları var. Bu yasada mesleğin kişisel yarar için ve kamu zararına kullanılamayacağı, ahlaka aykırı ve müstehcen yayın yapılamayacağı, şeref ve haysiyetlere karşı haksız yayın yapılamayacağı, iftirada bulunulamayacağı, dinin istismar edilemeyeceği, haberlerin doğruluğundan emin olunmadan yazılamayacağı, taraf tutan fikirlere haber metninde yer verilemeyeceği, yayınlanmamak kaydıyla verilen bilgilerin yayınlanamayacağı, yanlış yayınlar dolayısıyla gönderilen tekziplerin en kısa sürede yayınlanacağı gibi çok güzel maddeler buluyor.

    Merak edip araştırmasak bunları görmeyiz. Ve bu maddelerin her birine aykırı uygulamaları gördükçe bunların acaba hiç ahlak yasaları yok mu diye sorarız. Demek ki her meslekte olduğu gibi bu meslek grubunda da suistimaller söz konusu olabiliyor. Ayrıca ahlak kuralları her zaman hukuk kuralları gibi olmazlar. Bir kısmı hukuka yansısa da çoğunluğu kişi ve kurumun vicdanındaki şekliyle kalır. Bu tip durumlar için de nasihat etmek, uyarmak, kınamak gibi şeyler dışında yapılabilecek başka bir şey aklıma gelmiyor.

    Yazarın Diğer Yazıları
    06.10.2021 08:30
    19.05.2021 09:17
    30.06.2021 08:00
    14.09.2022 00:10
    16.01.2022 14:00
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.