eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
7°C
Ankara
7°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Karla Karışık Yağmurlu
4°C
Cuma Açık
3°C
Cumartesi Çok Bulutlu
4°C
Pazar Yağmurlu
4°C

Dr. Seda Artuç Bekteş’ten Yeni Kitap: Türk Yurdu’nda Şiire Yolculuk

Şairler ve yazarlar, bir milletin vazgeçilmez değerleridir. Onlar; mensubu oldukları milletin sevinçlerini, üzüntülerini, felaketlerini, zaferlerini, dileklerini, öfke ve isyanlarını, inançlarını hülasası hayatlarını eserleriyle ölümsüzleştirerek dünyaya duyururlar. Yaşadıkları toplumun sesi soluğu, temsilcisi olurlar. 

Türk Yurdu dergisindeki şiirlerin değerler eğitimi ve millî kimliğin inşasıçerçevesinde incelendiği bu araştırmanın da kapsamını oluşturan 1911-1931 yılları arasında yayımlanan Türk Yurdu dergilerinin yüz yetmiş altı sayısında; yüz beş şairin, üç yüz elli iki şiiri bulunmaktadır. 

Türk Yurdu şiirleri muhteva olarak; millet, milliyet, edebiyat, millî edebiyat, milliyetçi edebiyat gibi kavramlara dayanmaktadır. Bu kavramlar dışında, şiirlerde kişisel duygular zengin his ve hayal unsurlarıyla estetik hâle getirilerek anlatılmıştır. Dergilerde yer alan şiirler, “Türkçülük” fikrini öncelikle tahayyülümüzde canlandırır, sonra da fiiliyata geçirir. Bu sebeple millî kimliğin inşası sürecinde söz konusu şiirler önem arz etmektedir. 

1911-1931 yılları arasının Türk milleti için sosyal, siyasi, iktisadi ve tarihî açılardan oldukça sancılı bir dönemi içermesi ayrıca söz konusu dönemde meydana gelen olayların tabii olarak edebî eserlere yansıması bilimsel gerçekliği dikkate alınarak hazırlanan ve alana, Türk Yurdu’nda Şiire Yolculuk (1911-1931) “Değerler Eğitimi ve Millî Kimliğin İnşası Çerçevesinde” adıyla sunulan bu çalışmanın, Türk Yurdu’nun kadim hizmetlerine ve Türk Yurtlarına bir nebze olsun katkı sunmasını dileriz.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.