İçimizde maalesef bu kelimeyi duyunca tüyleri diken diken olan insanlar var. Hani bize ve değerlerimize düşman olan kimselerin böyle hissetmesini anlarım da müslüman olduğunu söyleyenler veya bu vatanın hakiki sahibi olan insanlar neden böyle duygular yaşarlar, anlamak zor. Cihat deyince illa ki akıllara DAEŞ gibi uç akımlar mı gelmeli?
Aslına bakarsanız ‘cihat’ her milletin hayatının bir parçası. Cihat bir nevi savaş demek, savaşmak demek. Her millet vatan toprağı ve değerleri için savaşmıyor mu? Onları koruyamaya ve diğer insanlara yaymaya çalışmıyor mu? Amerika’nın okyanuslar ötesine el uzatması aslında bir cihat değil mi? İsrail’de, Almanya’da, İtalya’da, Yunanistan’da, Rusya’da cihat anlayışı yok mu?
İslam’a ait bir terimi İslam olmayan devletler için kullanınca ne kadar tuhafınıza gitti, değil mi? Ama gerçek bu… Bu terimin bize bakan yüzü Allah rızası için bir şey yapmaktır. Zira bizim değerimiz budur. Allah rızası için vatan toprağına sahip çıkar ve inanç değerlerimizin başka insanlar tarafından bilinmesi için gayret sarf ederiz.
Cihat deyince akla sadece savaş gelmemelidir. Yüzyıllar boyunca bu böyle algılandığı için müslüman toplumlar geri kaldılar. Cihat aslında çok dinamik bir terimdir. Üstün olmak için, diğer milletlerin arasında yok olup gitmemek için bu terimi daima hayatımızda canlı tutmak ve ona gerçek anlamını yüklemek zorundayız.
Ben cihadı kısaca şöyle tanımlıyorum: “Yaptığı işi en iyi şekliyle ve Allah rızası için yapmak.”
Cihadı sadece savaş olarak algılarsanız o zaman yaptığı işi en iyi yapacak kişiler olarak sadece askerleri, belki bir de onlara silah ve erzak sunan sektörü görürsünüz. Bugün bu anlayışta olan devletlerin insanlarının ne durumda olduğunu görüyorsunuz. İslam diye bas bas bağıran bu yönetimlerden vatandaşları kısa sürede nefret eder hâle geliyor.
Cihat hayatımızın her alanında vardır…
Basit bir musluk alıyor takıyorsunuz. Taktığınız musluk iki gün sonra akıtıyor ve ‘ne varsa gavurun malında var’ diyerek ithal bir musluk almak zorunda kalıyorsanız o musluğu üretenler cihadı kaybetmişler demektir.
Giydiğiniz bir elbisenin iki günde rengi soluyor, orası burası yırtılıyor ve marka diyerek gidip müslüman olmayan veya yerli olmayan bir başka elbiseyi almak zorunda kalıyorsanız giyim sektörünüz iyi bir cihat ortaya koyamamış demektir.
Oturduğunuz evler en küçük depremde çöküveriyorsa, buna karşın ileri dediğimiz ülkelerde en büyük depremlerde bile can ve mal kaybı meydana gelmiyorsa inşaat sektöründe çalışanlarınız cihadı anlamamışlar demektir.
Çevrendeki ülkelerden korkarak yaşıyorsan, onlardan gelebilecek tehlikelere karşı hazırlığın yoksa, ya da hazırlık adına bulundurman gereken her şeyi başka ülkelerden alıyorsan askeriye adına cihat konusunda yoksun demektir.
Anladınız mı cihat ne demekmiş!.. Bir annenin bebeğine en iyi şekilde bakmasından öğrencilerin okullarda en iyisi olmak için yarışmalarına kadar, bir mühendisin en iyi cihazı üretmek için yoğun mesai harcamasından bir doktorun hastalarına en iyi şekilde bakmak için uykusuz kalmasına kadar, bir öğretmenin aldığı maaşı hiç dikkate almaksızın fedakarca eğitime yoğunlaşmasından hakimlerin en güzel hükmü vermek için titizlenmesine kadar, hatta ve hatta çevreni temiz tutmak, tabiata zarar vermemek, çevrenle olan ilişkilerde en iyisi olmak için uğraşmak gibi pek çok konuda cihat vardır. Siz de cihada böyle bakarsanız İslam’ın gelişmeye ve güzel bir dünya düzeni kurmaya karşı bakış açısının ne olduğunu kolayca anlarsınız.
Saygıdeğer Ömer Faruk RECEP Hocam, CİHAT kavramının toplumda bilinenin dışında nelere tekabül ettiğini çok güzel ifade etmişsiniz, yüreğinize kaleminize sağlık. Ancak gün geçtikçe öğretmenlik mesleğinin insanımız nezdinde değer kaybına uğramasının, memur maaş zammı denilince özellikle öğretmenler üzerinden gündem oluşturulmasını acı bir şekilde tecrübe ederken yazınızda da birçok meslekten örnek verdiğiniz halde öğretmene gelince sizin de maaşa atıfta bulunmanızı yadırgadığımı ifade etmek isterim. Bu kadar kalbi ve hasbi bir yazıda böyle incitici bir ifadeyi gördüğüm için bir kere daha üzüldüm. Böyle fikir derinliği olan biri bir kavram üzerinden toplumdaki alışılagelmiş bir fikri ve hissiyatı düzelteyim derken istemeden de olsa( bile isteye olduğuna asla ihtimal vermiyorum) içinde yaşadığı toplumdan bir hissiyatı yazısına aktarmıştır. Zira kavramdan öte bir hayat inşâcısını ifade eder öğretmen. Yazınızda;
-Bir annenin bebeğine en iyi şekilde bakmasından
-öğrencilerin okullarda en iyisi olmak için yarışmalarına kadar,
-bir mühendisin en iyi cihazı üretmek için yoğun mesai harcamasından
-bir doktorun hastalarına en iyi şekilde bakmak için uykusuz kalmasına kadar,
-bir öğretmenin -aldığı MAAŞI hiç dikkate almaksızın-fedakarca eğitime yoğunlaşmasından YERİNE – ( bir öğretmenin gecesini gündüzüne katarak fedakarca eğitime yoğunlaşmasından olması daha doğru olurdu.)
-hakimlerin en güzel hükmü vermek için titizlenmesine kadar… diyorsunuz.
Bu vesileyle öğretmenleri geçim derdine düşüp hesap kitap yapmak zorunda bırakanlara ve itibarını yerle yeksan edenlere başta da sendika(cı)lara veyl olsun.
Alındığım yeri dışında tutarak ifade etmeliyim ki müslümanlığımıza format atmamız gerektiğini-kendimize gelmemizi ifade etmek açısından çok güzel bir yazı olmuş