eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
22°C
Ankara
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
15°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Açık
15°C

Bu Pazar LGS Var

Bu Pazar LGS Var
01.06.2021 15:23
0
A+
A-

Önümüzdeki Pazar  günü tüm Türkiye’de sekizinci sınıf öğrencilerine dönük olarak 2021 LGS sınavı var. Başta Fen ve Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri olmak üzere   gelecekte Türkiye’nin bilim, kültür, idare ve hatta sanat hayatında yer alacak öğrencilerin, büyük oranda belirleneceği/seçileceği bir sınav olacak.

LGS’ye Kaç Öğrenci Girecek?

Türkiye’de bir önceki eğitim öğretim yılında 2019-2020’de 7. Sınıflar da  öğrenci sayısı 1,247,158’dir. Buna göre 2020- 2021 eğitim öğretim yılında 8. Sınıfa devam eden öğrenci sayısını  yaklaşık  1,247,158 olarak kabul edebiliriz. 2019’da öğrencilerin % 14.92’si, 2020 yılında da öğrencilerin % 11.92’si LGS sınavlarına girmemiştir. Yani 2020 yılında LGS’ye giren öğrenci sayısı 1,029,555’tir. Bu değerler üzerinden 2021 yılında öğrencilerin ortalama % 13’ünün sınava girmeyeceğini öngörsek 1.085.bin civarında öğrencinin gireceğini varsayabiliriz. Bu rakamlar da 2019 değerlerine yakın bir rakamı oluşturmaktadır.

Gidişin Yönü?

Bir kere şu durumu görmek gerekiyor. Bu sınav için de Türkiye’nin okul ve öğrenci sıralamasında asıl yarış ilk yüzde beş içindir. Yani ilk elli bin ‘yarış’ sınavının asıl talep edilen kısmını teşkil etmektedir. Bu durumda  % 50 dilimine giremeyenler için kendilerini ve sistemi zorlamalarının bir karşılığa denk gelmediğinin anlaşılmasının sonuç ve tercihleri etkilediği gerçeğidir. Bu nedenle genel eğitim içerisindeki oranı % 60’lara yaklaşan meslek okullarına 2020 olan talep, tarihindeki en yüksek oranına ulaşmış durumdadır.

Sınav Hazırlığı Nasıl Olmalı?

Burada bilinmesi gereken bir şey var ki, o da hayatımızın her aşamasının bir sınav olduğudur. Çocuklarımızın bu pazar gireceği LGS sınavları da, bu sınavlardan sadece birisidir. Ama ‘birincisi’ değil. Ve fakat bu Pazar gireceği LGS sınavı,  hayat sınavının ‘bir incisi’ olabilir. Ortaokulu bitirecek öğrenciler, bu sınav ile  geleceklerine yön verecekler.  Çocukların istikbali bu sınavdan başlayarak şekillenmeye başlayacak. İleriki hayatlarında hangi meslek alanlarına doğru yol alacakların,  ilk basamağını bu sınav oluşturacak.


Ancak bu sınav, çocuklarımızın hayatlarında ne ilk olacak ne de son…
Her çocuk;  şimdiye kadar yani sekizinci sınıfa kadar;  ilgi, kabiliyet ve çevreden aldığı etkileşimlere göre bir ders performansı sağlamış durumdadır.  Kısaca çocuklarımız olacaklarını olmuş, yapacaklarını, yapabileceklerini de yapmış durumdadırlar.

Bilgi, beceri, soru çözme pratiği, konuyu anlama hızı, kavrayış derecesi, konu, alan ve kabiliyetlerine göre çocukların eğilimleri büyük ölçüde şekillenmiş durumdadır.

Şu halde ‘olmuş olan’ için hiçbir telaşa gerek yok.
Telaşa endişeye kapılmadan, önce velilerimizin kendi psikolojilerini normalleştirmeleri gerekiyor.
Aile iklimine, doğal bir akışı hakim kılmalı velilerimiz. Bugüne ve bu sınava, ‘günlerden bir gün ve zamanlardan bir zaman’ muamelesi yapmalı. Başka hiçbir ayrıcalıklı davranışa bu zamanlarda yer vermemeli. Rutin günlük hayat akışı kendi halinde sürmeli. Özellikle çocukların beslenme ve uyku düzenlerini değiştirmemeye dikkat etmeli. Bugünlerde çocukların mide hassasiyetlerini etkileme ihtimaline karşı mümkünse haricen bir yerde/yerden yemek yedirmemeli.
Doğal aile ikliminde çocuklarımızın tek odaklanma noktasını, sınavdan başka alanlara yaymalı. Bir türden çocukların dikkat alanlarını farklı motivasyonlarla değerlendirmeli. Çocuklarımız, şakasıyla, espirisiyle, ahlak ve moral değerlerden oluşan günlük hayat işleyişine devam etmeli.
Hayatı yavaşlatıp, normale döndürmeli. Çocuklar da o zaman bizimle beraber normale dönerler.

Akıldan çıkarmamak gerekiyor. Bu hayatta asıl mutluluğu yakalamanın yolu ‘kanaat ve kanaat’ sahibi çifte kanatlı insanlar yetiştirmekten geçmekte.

Dağın zirvesinde hazzı aramak yerine oraya giden yolda istekli ve iştiyaklı, istikrar abidesi ve kanaat etmeyi birey kimlikleri haline getirmiş çocuklar yetiştirmek asıl sınavımız olacaktır.
Bundan sonrası için çocukları akışa ve oluşa bırakmak yapılabilecek en güzel iştir. Çünkü hayatın geri kalanında daha yapacak çok iş var.

Hayatınız huzur, LGS’niz hayat başarılarıyla dolu olsun. Sağlıkla ve sağlıcakla kalın sevgili öğrenciler ve kıymetli veliler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.