eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
21°C
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C

Doç. Dr. Erhan ÇAPRAZ

1979’da Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini doğduğu ilde tamamladı. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi (2001). Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Türk Halk Edebiyatı” alanında “Fahri Bilge Defterlerindeki Kayseri ve Yöresi Halk Şairleri (İnceleme-Metin)” adlı teziyle yüksek lisans programını (2005); “Sosyo-Kültürel Bağlamda Kayserili Rûzî (İnceleme-Tenkitli Metin)” adlı teziyle de doktorasını tamamladı (2015). Bartın Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı (2014). Daha sonra Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü’ne atandı (2016). Bir süre Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde görev yaptı (2019-2021). 6 Ağustos 2021’den beri atandığı Bolu Abant İzzet Baysal Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde görevine devam etmektedir. Eserleri: Fahri Bilge Defterleri/Kayseri ve Yöresi Halk Şairleri (2014), Kayseri Türküleri ve Oyun Havaları (Erol Aksoy ile, 2019), Âşık Rûzî ve Şiiri (2020), Karacaoğlan (2020), Pir Sultan Abdal (2021), Bedriddin ile Zöhra Hikâyesi (2021).

    Bu da geçer ya Hu…

    Ziya Paşa, Tanzimat döneminin sevilen şair münevverlerinden biridir. Bu yüzden birer töresöz hâline gelmiş pek çok mısra ve beyti mevcuttur. Bunların çoğu da halk veya devlet katında hâlâ geçerli olan zihniyet ve hayat tarzımız üzerinedir. 

    Bugün onun “Asiyab-ı devlet’i bir har da olsa çevirir!” şeklindeki töresözünü ele almak istedim.  Maalesef bugünlerde de bu husus kanaatimce hâlâ geçerliliğini koruyor.

    Mâlum olduğu üzere, asiyab-ı devlet, devlet çarkı demek. Har ise eşek. Yani Ziya Paşa’mız yaklaşık yüz elli yıl önceden, hiç de çekinmeden  “Devlet çarkını bir eşek bile çevirebilir” demiş. Ayrıca paşanın başı bir belaya da girmemiş. 

    Ziya Paşa bu töresözü, muhalefette bile ehliyet, marifet, liyakat yerine sadece sadakatın arandığı bir dönemde söylemiş. Bu söylemden cesaret alan Şair Eşref’in ona cevabı ise bir hayli müstehcen olmuş: “Çevirir ama anasının örekesine çevirir.”

    Fakat Neyzen Tevfik için hayatta hiç bu kadar zorluk yoktur. O da bu tartışmaya korkmadan cevabı yapıştırmış:

    “O kadar har (eşek) koştular ki asiyab-ı devlete

    Çiğnemekten birbirin dolab-ı devlet dönmüyor!”

    Aslında Neyzen Tevfik’in cevabı doğrudan o dönemde yaşananların da bir özeti gibi… Şairlerin müşaareleri ise bugün de özlediğimiz bir manzara. Neyse şimdilik bu hususa girmeyelim.

    Her ne hikmetse bizim gibi Doğu toplumlarında en fazla ihanetten korkulur. Bu yüzden de devlet katında daima sadakat öne çıkarılır. İşin asıl ilginç tarafı ise sadakat beklenenler günün sonunda çoğunlukla ihanetle suçlanılır. Bu da herhalde Doğu’ya has bir bürokrasi retoriği galiba…

    İşte efendim, Osmanlının son döneminde yaşanan devlet bürokrasisi böyleymiş.

    Ne dersiniz bugünlerde geldiğimiz devlet bürokrasisi de birazcık bu duruma benzemiyor mu?

    O halde hep bir ağızdan, “Yaşasın demokrasi, yaşasın fikir özgürlüğü!” diyelim.

    Hürmet ve muhabbetle kalınız efendim!

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.