eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
22°C
Ankara
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
15°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Açık
15°C

Türkçe Asrı

Türkçe Asrı
16.12.2021 07:50
0
A+
A-

     

Eğitim sistemine yön veren mevzuat, öğretim programları ve ders kitaplarında yer alan “batıcı, toplumsal evrimci ve ilerlemeci eğitim” anlayışını yansıtan ve fikri açıdan küreselci hegemonyayı temsil eden kavram ve ifadelerin temizlenmesi eğitim dilinin Türkçeleşmesi için önem taşımaktadır. Bu doğrultuda “ilerleme, rekabet, küresel gelişmeler, performans, verimlilik, nicel akademik başarı, müşteri, paydaş” gibi kavramlar yerine öz kültürümüzü ve değerlerimizi yansıtan kavramlar kullanılmalıdır.

Öğrencilerin Türkçenin zengin içeriği ile erken dönemlerde tanışabilmesi için ders kitapları ve yardımcı materyalin dilinde ciddi düzenlemeler yapılmalı. Yunus Emre, Fuzuli, Seyyid Nesimi, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Ali Şir Nevai, Yusuf Has Hacip, Ahmed Yesevi, Dede Korkut gibi zengin Türk dilini ve Türk-İslam kültürünü yansıtan ana eseler belirlenmeli bu eserlerle çocuklar doğrudan tanışmalıdır. Her çocuğun seviyesine göre düzenlemiş halde bu kitaplar özgün dilleri ve günümüz Türkçesiyle birlikte hazırlanmalı ve öğrencilere hediye edilmelidir. Okul çağı çocuğunun evinde eğitim hayatı boyunca böylece zengin bir dil ve kültür kütüphanesi oluşmalıdır. Dersler bu kitaplar üzerinden işlenmeli. Metinlerin orijinal dilleri ile bugünkü Türkçenin karşılaştırmalı okunması kelime dağarını olabildiğince geliştirecektir. Aynı zamanda milli ve manevi değerlerle doğrudan temas edilecektir.

İlkokul birinci sınıfa, çoğu özel okulda anasınıfı düzeyine kadar inmiş olan İngilizce ve hatta ikinci yabancı dil öğretimi sınırlandırılmalı İlkokul dördüncü sınıfın sonuna kadar yabancı dil eğitimi verilmemelidir.

Medya kuruluşlarının tarih bilinci ve dil şuuruna sahip uzmanlardan oluşan kadroları olmalı dil konusunda özdenetim yapabilmelidirler.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.