eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
29°C
Ankara
29°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C
Cuma Parçalı Bulutlu
30°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Prof. Dr. Ömer AKBULUT

Gümüşhane ili Torul ilçesi Altınpınar köyünde 1960 yılında doğdu. Gümüşhane Mareşal Feyzi Çakmak Öğretmen Lisesinde yatılı okudu. Yüksek öğrenime Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde 1980 yılında başladı, 1984 yılında mezun oldu. Akademik hayatına Şanlıurfa (Harran) Ziraat Fakültesinde 1985 yılında başladı. Aynı yıl Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde asistanlık sınavını kazanarak Erzurum’a döndü. Yüksek lisans çalışmasını 1986 yılında, doktora çalışmasını 1990 yılında Atatürk Üniversitesinde tamamladı. Akademik çalışmalar yapmak üzere Alman Hükümet Bursu ile 1987-88 yıllarında bir yıl süre ile Hohenheim Üniversitesinde (Stuttgart) bulundu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünde 1993 yılında doçent 1998 yılında profesör unvanlarına atandı. Bu birimde bir dönem bölüm başkanlığı yaptı. Atatürk Üniversitesinde Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü (2008-2012) yaptı. Akademik hayatına 2019 yılından itibaren Giresun Üniversitesinde devam etmektedir. Çok sayıda kitap ve bilimsel makaleye sahiptir. TÜBİTAK ders kitapları kapsamında “İstatistiğe Giriş II” e-kitabının editörü ve bölüm yazarıdır. Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Anısına VI. Zootekni Bilim Kongresini düzenledi ve bu kongrenin başkanlığını yaptı. Almanca ve İngilizce bilmektedir. Evli ve dört çocuk sahibidir.

    Bir Tebrik Yazısı: Ziraat Eğitiminin Yıldönümü

    Bir Tebrik Yazısı: Ziraat Eğitiminin Yıldönümü, 10 Ocak 

    Ülkemizde tarım eğitimi veren Ziraat Fakülteleri ve Tarımsal Kuruluşlar 10 Ocak tarihini Türkiye’de tarım eğitiminin başlangıç günü olarak kutlarlar. Bu yıl (2024) ziraat (tarım) eğitiminin 178. yıldönümü. Ekonomik, stratejik ve hayati (yaşam) öneme sahip tarımsal üretimin eğitimli ordusunu yetiştiren okulların temelleri Osmanlı İmparatorluğundaki eğitim kurumlarına dayalıdır. Bu yazımız ziraat ve veterinerlik eğitiminin özet bir tarihi ile ilgilidir.  

    Osmanlıda modern ziraat eğitim ve 10 Ocak 1846 yılında İstanbul’da Ayamama Çiftliğinde açılan Ziraat Mektebi ile başlar. Bu nedenle bugün Ziraat Fakülteleri tarımsal eğitimin başlangıcı olarak 10 Ocak tarihini milat kabul ederek ekinlikler düzenlemektedir.  Tarım eğitimi bugünkü anlamıyla yükseköğrenim sayılabilecek düzeyde 1891 tarihinde kurulan, Bursa Ziraat Mektebi ile 1892 tarihinde de kurulan İstanbul Halkalı Ziraat Mektebi ile devam eder. Bu okul 1928 yılına kadar ziraat mühendisi yetiştirir ve1930 yılında kapatılarak Ankara Yüksek Ziraat Okulu açılır. Bu okulun ismi 1933 üniversite reformu ile Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsüne dönüştürülür.  

    Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü bünyesinde, Ziraat, Orman, Veteriner, Tabii İlimler ve Ziraat Sanatları Fakülteleri vardır. Bu Enstitünün fakülteleri 1946 yılında 4936 Sayılı Kanun ile kurulan Ankara İstanbul ve İstanbul Teknik Üniversitelerine dağıtılır. Yani Cumhuriyetin ilk üç üniversitesinin (İstanbul Ü., Ankara Ü. Ve İstanbul Teknik Ü.) Ziraat, Orman, Veteriner ve Fen Fakültelerinin çekirdeği Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü, onunda temeli olan 1892 yılında kurulan Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebidir. 

    Ülkemizde bilimsel anlamda veteriner hekimliği eğitim ve öğrenimine ziraat eğitiminden önce başlanmıştır. Veteriner Hekimliği eğitimi ilk olarak Sultan Abdülmecit döneminde 23 Ekim 1842 yılında İstanbul’da” başlar. Veterinerlik okulları 1845 yılı ile 1889 yılları arası eğitimlerini askeri amaçla ve kesintilerle sürdürür. İlk sivil veteriner okulu 1889 yılında İstanbul’da eğitime başlar. 1892 yılında Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi açılır. Veterinerlik eğitimi bu kurumda devam eder. Milli şair ‘İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif 1889-1893 yılları arasında Halkalı Baytar Mektebinde okur ve “dönem birincisi” olarak mezun olur. 

     Askeri ve sivil veteriner okulu birleştirilerek İstanbul’da “Baytar Mektebi Ali’si” olarak eğitime devam eder. 1928 yılından sonra Yüksek Baytar Mektebi şeklinde adlandırılır. 1933 üniversite reformu ile Ankara’da açılan Yüksek Ziraat Enstitüsü bünyesine taşınır. Baytar Fakültesi adı ile öğrenime devam edilir. Dilde Türkçeleşme kapsamında ‘baytar’ Arapça kelimesi kökeni Latince olan Fransızca ‘Veteriner’ kelimesi ile değiştirilir ve fakültenin adı Veteriner Fakültesi olur. 1946 yılında Ankara Üniversitesi kurulması ile bu üniversitenin aynı isimli fakültesi olur. Özetle Ülkemizde veteriner hekimlik eğitiminin temelleri Sultan Abdülmecit döneminde İstanbul’da 1842 yılında atılmıştır. 

    Ziraat ve Veterinerlik alanlarında Osmanlıdan Cumhuriyete eğitim kurumlarının süreci hakkında detaylı bilgilere ulaşmak isteyenler Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi hakkında hazırlanmış aşağıdaki akademik çalışmalara (tez) müracaat edebilirler.  

    Bu vesile ile Ziraat Mühendisi kimliğimle “Tarımsal Üretime” emek veren bütün paydaşların 10 Ocak Bayramını tebrik ederim.  

    Kaynaklar: 

    Çeşme, V. (2011) İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.   

    Polat, H. (2013). Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.  

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.