eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Çok Bulutlu
21°C
Ankara
21°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Açık
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
15°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Prof. Dr. Necmettin TOZLU

1945 yılında Gümüşhane Merkez Kocayokuş Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokulu Kale’de, orta ve lise eğitimini Gümüşhane’de tamamladı. Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne Pedagoji Asistanı olarak girdi. İsmail Hakkı Baltacıoğlu’nun Eğitim Sistemi Üzerindeki araştırmasıyla doktorasını verdi. Michigan Üniversitesinde araştırma ve incelemelerde bulundu. Eğitim Felsefesi Anabilim Dalında Doçent ünvanını aldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı ve aynı üniversitede Profesörlüğe yükseldi. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. ”Eğitime Giriş”, “Eğitim Felsefesi”, “Kültür ve Eğitim Tarihimizde Yabancı Okullar”, “Orta Öğrenimde Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi”, “Eğitim Problemlerimiz Üzerinde Düşünceler” konularında eserler yazdı. Aşık Nuri Baba üzerine bir inceleme kitabı vardır. Türk Felsefe Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği, The Philosophy of Education Society üyelikleri bulunmaktadır. En öncelikli araştırma konusu eğitimdir. Halen eğitim üzerine yazılar kaleme almaktadır.

    Bir Aksiyon Ruhu Edinmek

    Bizce İslam dünyası hala geri kalmışlığın, meskenetin, zilletin içinde. Dilerim bunun idrakinde olsun. Çünkü durumu idrak nelerin nasıl yapılacağının da tayinidir. Halbuki hale rıza, olup bitenden rahatsızlık duymama insanî hassasiyetin kaybı demektir. Bu yüzden üç asırdır İslam dünyası bir felâketler dönemi içindedir. Gerçekten bu dünyaya bir bakın, bir kulak verin göreceğiniz ve duyacağınız; yıkım, birbiriyle çatışma, göç, açlık, sefalet, kahır, çırpınış, feryat ve tüm bunları görememe, anlayamama yahut duymama şuursuzluğu.

    Üstad, tüm bunların acısını ve öfkesini duyan, hisseden ve bir ömür boyu yılmadan, yorulmadan, yol gösteren bir büyük mustarip. O bir çığlık! O, bütün çıkmaz sokakların önünde herkesi kucaklamaya amade bir çift çelikten kol ve bütün cemiyeti iğneleyen, uyaran, kılavuzlayan, boşluğa kapıları kapatan gerçek bir dava adamı.

    Bütün gayreti başlangıçta vurgulanan cehaleti, meskeneti, acziyeti, ezilmişliği, şahsiyetsizliği söküp atmak. Tekrar İslam dünyasının ayağa kalkmasının yolunu açmaktır. Bunun şuurunda olan, mesuliyetini yüklenen bir gençlik var etmektir. Böyle bir gençliğin en belirgin özelliklerinden biri aksiyonculuğudur. Tembellik, eziyet, vurdumduymazlık aksiyonun zıttıdır. Gençlik, illa ki aksiyon ruhuyla meşbu kılınmalı ve davayı yüklenmesi sağlanmalıdır. Üstad aksiyonu bütün yönleriyle ele alır ve aksiyon bu çalışmanın bütünü ve bu derdin devasıdır. Ben bu mütefekkirimizin vatan sathında anlaşılmasını, tekrar tekrar okunmasını istiyorum. Özellikle gençliği buna davet ediyorum. Şimdi aksiyonun üzerinde bir nebze duralım.

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.