eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
29°C
Ankara
29°C
Açık
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Açık
30°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
29°C

Ayşe Ünüvar: Okuma kişinin kelimelerle örülü yolu bulmasıdır

Ayşe Ünüvar: Okuma kişinin kelimelerle örülü yolu bulmasıdır
11.09.2021 13:00
0
A+
A-

SUNUŞ:

Ayşe ÜNÜVAR 1974 Konya- Seydişehir doğumlu. Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliğini bitirdi. Selçuk Üniversitesi Rehberlik Psikolojik Danışma Bölümü Psikolojik Hizmetler Alanında Yüksek Lisans yaptı. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Bölümünde eğitimi devam etmekte olan yazar TYB üyesidir. “Yüreğime Cemre Düştü” “Kör Kalbe Aşk Dokunmaz” “Bekleyiş” “Kuşlar da Düş Görür”  adlı dört Romanı, “Cebimdeki Fesleğen” ve HİKAYEMİN İNCİNDİĞİ YERDEYİM adlı iki öykü kitabı bulunmaktadır. Emir Kalkan Öykü Ödüllerinde “Hem Kadınım Hem Elif” adlı öyküsü ile mansiyon sahibi olup çeşitli Dergi (Türk Dili, Hece, Yesevi, Yedi İklim, Mahur Beste, Edebice, Telmih, Ihlamur …vb) Gazete ve Sosyal Projelerde eserleri yer alan yazar;  Kelâmı mürekkebe boyarken; Aşkın ancak Aşığa yakışacağını, aşığınsa Hak isterse Aşk’a düşeceğine olan inancından hiç vazgeçmeyerek eserlerini kaleme almaktadır…

Yazarlık serüveni çocuklukta başlar. Çocukluğundan beri kelimelere olan düşkünlüğü önce okuma sonra da yazma adına devam eder. Kendini bildi bileli gördüğüm her boş sayfaya hatta peçetelere bile bir şeyler karalayan bir yapısı var. İçindekiler taşmaya başlayınca da yazmaya başlar. Yazmak düşü bu şekilde gerçek olur. Lakin iyi bir yazar olmak için ruhu, kalbi ve aklı çok iyi eğitmenin ve çok okumanın gereğine inan biridir o… Okumayı yazma serüveninin ana fikir sermayesi gören bir yazar.

Kendisiyle yaptığımız okumaya dair röportajımızı ilgilerinize sunuyoruz.

Ayşe ÜNÜVAR ile Röportaj

Maarifin Sesi: 1- Okuma nedir, kaliteli bir okuma nasıl yapılmalıdır?

ÜNÜVAR: Okuma Nedir? Okuma, insanın kendisini, evreni, diğer insanı ve şeyleri duyumlayıp zihnen anlamlandırılarak kalbiyle hüküm vermesidir ki bizler sadece kitaptan okumayız. Lakin kitap bize tüm bunları en derin dille sunar… Okuma, kişinin kendisini bulmak adına kelimelerle örülü yolu adımlaması ve bundan büyük bir haz duymasıdır…

Kaliteli Bir Okuma İçin; İnsanın önce kendisini çok iyi tanıması ve kendisi ile yüzleşmesi gerekir. ‘Hangi kapıyı çalacağını bilen’ okur ile öylesine okuyan okurun seçimleri aynı değildir. İyi bir okuma için, kendisine gerekenler ile toplumun istediği arasını çok iyi bulmak gerekir. Okur kitap seçiminde popüler kültürün bireye dayattığı donelerden uzak durmalı ve edebi alanda ciddi kalemlere yönelmelidir…

Maarifin Sesi: 2- Türkiye’de okuma alışkanlığını yeterli buluyor musunuz? Geliştirmek için sizce neler yapılmalıdır?

ÜNÜVAR: Türkiye’de okuma alışkanlığı istatistiki anlamda kısıtlı ya da az görünmesine rağmen ciddi bir okuyucu kitlesi olduğuna inancımı hiç yitirmedim. Zira okur bu alışkanlığı kazandıktan sonra bunun sayısal verisi o kadar da önemli

değildir. Okuma alışkanlığı ise süreklilik arz eder. Alışkanlık kazanılması için küçük zamanlar Ayırarak başlanmalı ve okuma derinleştikçe bu süre zaten düzenli hale gelecektir. Önemli olan ihtiyaç hasıl olan konuları barındıran okuma kültürü edinmeli ve bunu sürekli hale getirmelidir. Gençlerde bu Alışkanlık zorlama olmadan gerekirse küçük ödüllerle sağlanabilir…

Maarifin Sesi: 3- Okuma eğitimi için önerileriniz nelerdir?

ÜNÜVAR: Okuma Eğitimi İçin: Düzenli ve sürekli okuma, ebeveynlerin okuması, örneklerin çoğaltılması ve okuyan insan profillerinin göz önünde tutulması önemlidir. Bir de okunan kitaplarla ilgili karşılıklı anlatım ve yorumlar önemlidir. Genç okuduğu ile ilgili yorumları değer buldukça okumayı kültür

haline getirecektir…

Maarifin Sesi: 4- Kendi okuma yöntem ve zamanlarınızı anlatabilir misiniz?

ÜNÜVAR: Okuma Yöntemlerim: Çocukken hayranlık duyduğum öğretmenlerimin elinde kitap görmek okuma kültürü edinmeyi kolaylaştırdı diyebilirim ve bu küçük okumaları zamanla çoğaltım. Okumak için özel zamanlar ayırıp bunu zevkli hale getiriyorum. Bazen doğa ile başbaşa bir okuma bana haz veriyor ve ruhum dinleniyor.

Çünkü kitaplar hayatı zaman süzgecinden geçirerek bize sunuyorlar ve yaşamı kolaylaştırdıklarını fark ediyorum. Uyumadan önce mutlaka en az yarım saat okuma kuralı koydum kendime ve bu zamanla alışkanlık oldu. Demek ki ısrar ve düzen alışkanlığı destekliyor. O halde alışkanlık haline gelinceye kadar ısrarla okumaya zaman ayırmak gerekir kanaatindeyim…

Maarifin Sesi: Bu röportaj için size çok teşekkür ediyoruz.

ÜNÜVAR: Ben teşekkür ederim.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.