eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
22°C
Ankara
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
21°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
15°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Açık
15°C

İhsan YALÇINKAYA

Kayseri'de 30.03.1963 tarihinde doğdu. İlkokulu Pınarbaşı Aslanbeyli köyünde, lise tahsilini Pazarören Mimar Sinan Öğretmen Lisesinde tamamladı. Hatay Eğitim Yüksekokulunu(1984) ve Gazi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliğini(1996) bitirdi. Öğretmenlik hayatıyla beraber kültür tarihi araştırmalarına başladı. Mahalli ve ülke geneli radyo ve televizyonlarda kültür tarihi programları yaptı. Bir müddet TBMM'de danışmanlık görevi ile bulundu. 2014 - 2018 yılları arasında Ankara Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı yaptı. Bu görevi esnasında a. “Öyküleriyle Türkülerimiz” b. “Her Sınıf Bir Piyes Oynuyor” c. “15 Temmuz “Demokrasi Şehitleri Albümü” d. “Dilimizi Koruyalım” e. “Kıssadan Hisse Hikmet Sohbetleri” f. “Onlar Nasıl Başardılar Öğretmenlerin Gerçek Hikâyesi” g. “Geleneksel Çocuk Oyunları”. h. “Kut’ül Amare” i. “15 Temmuz Şehitler Albümü” ana faaliyetlerine öncülük eti. Halen Maarifin Sesi sitesinde yitik medeniyetin izini süren ve alanında ilk olma özelliği taşıyan kültür tarihi yazılarına devam etmektedir.

    Âlim ve Muallim

    Başarıya ulaşmanın tek yolu, çalışmaktır. Hayatın anlamı, çalışmak üzerine kurulmuştur. Çalışmak, öğrenmektir. İnsan öğrenmeyince ölür, sözünün altında yatan mana da aslında budur.

    Âlim; bilgi ile öğrenme arzusunda olanı buluşturandır. Bilmeyen insanın inanması da zordur. Bilgiye ahlak çerçevesinde güç kazandıran kişi, âlimdir. Tıp, matematik, biyoloji… bilimin tüm alanlarında modern ilmin tüketicisi olma yerine suyu, toprağı, çiçeği, böceği… yani tabiatı anlayan insanı bilimin üreticisi yapmak, âlimin elindedir. Kayanın, ağacın, toprağın arasına sıkışmış bilgiyi çıkarıp insanlığa sunmaya vesile olacak olan da yine âlimdir.

    Âlimin, bilgiyi kuvvet olarak kullanmak yerine hikmet olarak kullanması büyük bir edeptir. Mikrobu bulan ancak biyolojik silah yapmaktan kaçınan, atomu icat edip atom bombası kullanmaktan imtina eden, saati keşfedip saatli bomba yapmaktan uzak duran insanı yetiştiren hep âlim olmuştur.

    Âlim; şuuru ve iradesiyle belli bir duruş sergileyen insandır. İz bırakan ve izinden gidilendir. Âlim, yeryüzünün ihtiyaç duyduğu en büyük insan kaynağıdır. Bilgi iletmek yerine bilgi üreten insanları, zamanın esiri olmayıp zamana hükmeden insanları yetiştiren de yine âlimdir.

    Her varlığın bir kimliği vardır. Âlimin kimliği ise keşiftir. Avuç içi kadar bir teknik aracın ortaya çıkarılması için yüzlerce mühendis çalışır. Hepsinin maksadı, insanlık için yeni bir icatla faydalı bir ürün ortaya koymaktır. Âlim, hikmeti ve doğayı doğru okursa ancak icat anlam kazanır.

    Sebe Melikesi’nin tahtını, hikmetiyle uzak mesafelerden olduğu gibi Hz. Süleyman’a getiren kişinin özel olması; Allah’ın verdiği kitapta doğa bilimini, ışınlamayı ve siber âlemi dosdoğru okumasındandır.

    Âlimin yetiştiği mekân, mekteptir. Mektep, bilimin yuvasıdır. Mektepte âlimi yetiştiren ise muallimdir. Mekteple birlikte talebe, muallim için birer nimettir ve muallime emanettir. Bu manada muallim, her talebeye ilim ve yurttaşlık kodunu verendir.

    Muallimin ilminden faydalanan talebe; tarihe, söz söyleme sanatına ve şiire aşina olmalıdır. Sanat ya da Türk halk müziği sazlarından birini çalmalı, kendi yöresinin yanı sıra başka yörelerin de halk oyunlarını oynamalıdır. Talebe; Türk töresini, mutfak adabını bilmeli; bir spor dalında uğraş vermeli, haftada en az bir kitap okumalıdır.

    Unutulmamalıdır ki muallimin yetiştirdiği âlimin kalemi doğru yazdığı sürece şehidin kanıyla eş değerdir. Talebenin üstünlüğü ise aldığı sorumluluktadır.

    İhsan YALÇINKAYA

    Maarif ve kültür tarihi araştırmacısı

    Yazarın Diğer Yazıları
    29.03.2023 12:09
    09.10.2024 10:57
    22.06.2023 12:23
    17.08.2024 22:01
    13.03.2023 11:54
    08.12.2022 11:21
    Yorumlar

    1. Sayın Hocam harika bir bir tespit, elinize dilinize sağlık. dedi ki:

      Eline sağlık

    2. Yusuf İpekli dedi ki:

      Ya şimdiki okullar, ya kulağı küpeli, saçı bağlı, yırtık kotlu muallimler…

      Ya dudağı pirsinkli, dersten, milli olmaktan uzak, hayali yok olmuş öğrenciler….

      İçim acıyor içim!