eğitim,öğretim,terbiye,talim,Meb,Üniversite,öğrenci,öğretmen,muallim,öğretim üyesi,maarif,aile,
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
22°C
Ankara
22°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Bir Güzel Adam Rasim Özdenören Hakk’a Yürüdü

Edebiyat, fikir ve kültür dünyamızın önemli isimlerinden Rasim Özdenören bugün rahmet-i rahmana yürüdü. Cenabı Mevla’dan sonsuz rahmetler diliyoruz kendisine. Eserleri, milli kimlik ve kültüre adanmış çalışmaları ile daima bu toprakların bir sesi oldu. Ülkede siyaset ve fikir temelli inşasında ve ihyasında rol alan pek çok siyasi ve edebi şahsiyetin yetişmesine eser ve tesirleriyle öncülük etti. Yol ve ufuk açtı. Türk Edebiyatına damga vuran yedi güzel adam dan biri olan Rasim Özdenören’in, ufuk açan yazılarıyla, yolunu arayan gençliğe rehberlik eden fikirleriyle milli hafızanın inşasında çok önemli bir yeri var idi. Kültür hayatımızda bir ekol olma yolunda olan Hece dergisine yaşadığı müddetçe destek oldu. Yeri doldurulamayacak bir edebiyat ve kültür adamı olarak, millet sinesinde pek güzel derin izler bırakarak aramızdan ayrıldı. Bazı isimler öldükten sonra da yaşamaya devam ederler. Rasim Özdenören’de eser ve fikirleriyle millet hayatında var olmaya devam edecek. Bu ülke ondan razıydı. Cenab-ı Mevla’da razı olsun ondan.

Hayatı:

1940 yılında dünyaya geldi. Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Maraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini ve İ.Ü. Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı. Bir ara araştırma amacıyla ABD’nin çeşitli eyaletlerinde, 1970-1971’de iki yıl kadar kaldı. 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine geldi. Aynı bakanlıkta bir yıl da müfettişlik yaptı. 1978’de istifa ederek ayrıldığı devlet memurluğuna bir süre sonra tekrar döndü.

Özdenören, Denize Açılan Kapı adlı eseriyle 1984 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikâyecisi Ödülü’ne layık görülmüştür. İki Dünya adlı deneme kitabı da 1978’de Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından fikir dalında Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştır.” Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikayeleri ayrıca TV filmi yapılmış, bunlardan Çok Sesli Bir Ölüm, Uluslararası 1977 Altın Prag TV Filmleri Festivali’nde Jüri Özel Ödülü almıştır. Bu ödül de, TRT Televizyonu’nun ilk ödüllerindendir.

Başlıca eserleri:

Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler

Kafa Karıştıran Kelimeler

Müslümanca Yaşamak

Yaşadığımız Günler

Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı

Çarpılmışlar, Çözülme

Çok Seseli Bir Ölüm

Gül Yetiştiren Adam

Hastalar ve Işıklar

Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti

Ruhun Malzemeleri

Ben ve Hayat ve Ölüm

Yeniden İnanmak

Denize Açılan Kapı

Red Yazıları

Acemi Yolcu

İpin Ucu

Çapraz İlişkiler

Kent İlişkileri

Kuyu

Yüzler

Köpekçe Düşünceler

Düşünsel Duruş

Toz

Aşkın Diyalektiği

Eşikte Duran İnsan

Yazı, İmge ve Gerçeklik

Ansızın Yola Çıkmak

Hışırtı

İki Dünya

İmkânsız Öyküler

Siyasal İstiareler

Açık Mektuplar

Yedi Güzel Adam: Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay’dır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.